Ctnosti králů - Ken Liu


Autor: Ken Liu
Překlad: Milan Pohl
Počet stran: 623
Nakladatelství: Host

Anotace:
První kniha fantasy série Dynastie Pampelišek.

Císař Mapidéré sjednotil sedm krá­­lovství Dary pod jednu vlajku. Nyní však leží na smrtelné pos­­teli, poddaní jsou vyčerpaní císařo­­­vý­­mi velikášskými stavebními projekty a jeho poradci usilují jen o vlastní zisky. Lidé v celé říši trpí, a dokon­ce i sami boho­vé jsou neklidní.

Kuni Garu, vychytralý, charisma­tický povaleč, a Mata Zyndu, syn popraveného vévody, který se touží pomstít, vedou každý svou vlastní vzpouru proti císařské krutovládě.

Při té příležitosti se setkají a společně se připojí k povstání, které se snaží císaře svrhnout. Na své cestě za slávou, mocí a ctí se stanou svědky střetu armád, spatří flotily vzducholodí, setkají se s obřími šupinatými vel­­ryba­­mi a proměňujícími se bohy. Jejich nepravděpodobné přátelství významně změní rovnováhu moci v Daře. Ale za jakou cenu?
Říká se, že i jeden malý kamínek dokáže spustit celou lavinu. V ten den, kdy jeden malý kamínek začal svojí cestu, nikdo netušil, co všechno rozpoutá. Císař Mapidéré uspořádá oslavný pochod městem. Na ten se samozřejmě přijdou podívat spousty lidí, včetně dvou malých chlapců. Kuni Garu a jeho kamarád by měli být ve škole, ale průvod je zajímá mnohem víc než nějaké poučky jejich mistra. To, co všichni považují za velkého ptáka kroužícího nad průvodem, se po chvíli ukáže jako velký dětský drak vyrobený z bambusu a papíru. Všechno se seběhne hrozně rychle. Vrhne se střemhlav na císaře vezoucího se na vrcholku pyramidy. Muž po císaři vystřelí ohnivou kouli. Toho dne ještě císař nezemře a atentátník zmizí neznámo kam.
Císař Mapidéré zemře až o několik let později a jeho smrt ovlivní mnoho životů. Kuni Garu je v té době už dospělý mladík, který se místo pořádné práce poflakuje a tráví mnoho času v hospodě.

V knize figuruje celá řada postav. Kuni Garu nebo Mata Zyndu jsou hlavní charaktery, ale nelze snižovat důležitost dalších postav. Někdo se může objevit jen na krátkou chvíli a přitom významně ovlivnit dění. Kuni Garu na začátku svého dospělého života může sice vypadat jako obyčejný flákač, který se chce jen bavit s přáteli po hospodách, ale při první příležitosti se ukáže, že má dobré srdce. Zamiluje se do dívky jménem Džia a aby vůbec mohl předstoupit před jejího otce jako její nápadník, nastupuje do běžné práce. Kuni častokrát ukazuje, že jeho hlavní zbraní je důvtip. Tím rozhodně nechci srážet jeho odvahu nebo bojové schopnosti. V okolí má naštěstí přátelé, kterým důvěřuje a kteří mu vždy poradí a pomůžou. I jeho Džia je mu častokrát dobrým rádcem a její znalost bylin mu je také k dispozici. 
Oproti tomu Mata Zyndu vyrůstal jen se svým strýcem Finnem. Ten mu neustále připomínal slávu jejich rodu, který musí znovu pozvednout. Vyrůstal sice jako chudý farmář, ale jeho strýc ho naučil vše, co mohl. Mata je impozantní už jen svojí obrovskou svalnatou postavou a očima se dvěma panenkami, do kterých většina lidí ani nedokáže pohlédnout. Mata lidi měří podle odvahy v boji a nějaké taktizování a úskoky pokládá za zbabělost.

Autor vytvořil říši, která byla násilně sjednocená pod vlajku jednoho císaře a toho pak nechal umřít. To co se pak následně děje popsal z pohledu řady postav. Svojí vzpouru vedou obyčejní chudí lidé, ale i rádci a generálové. To že je na začátku někdo chudý neznamená, že po sto stranách to bude stejné. Postavy se pořád vyvíjí. Někdo vytvoří falešné proroctví a strhne sebou celý dav. Někdo jiný se obává vzrůstajícího vlivu jiné osoby a z úředníka udělá velitele vojska. Tahle fantasy není jen o velikých bitvách na bitevních polích, ale i o intrikách, politikaření a i o vztazích.
Součástí příběhu je také několik bohů. Ti nejsou jen jakousi vyšší silou, ke které se lidé modlí, ale reálné osoby. Bohové sledují s pobavením i s napětím jak probíhá boj mezi lidmi. Dokonce se přidávají na stranu toho či onoho a svému oblíbenci pak občas něčím pomohou. Stává se, že se se smrtelníky také přímo setkávají v nějakém převleku.

Ctnosti králů jsou první díl série Dynastie pampelišek. Pampeliška slouží jako metafora povahy Kuniho Garua. I Mata Zyndu má svojí rostlinu a to chryzantému. Ale důvody, proč se charaktery připodobňují ke květině, si už přečtěte sami. Příběh je spletitý a vyprávěný z mnoha pohledů. Na své si přijdou jak milovníci velkých bitev a taktizování, ale i intrik nebo zrady. Postavy se vyvíjejí a to jak po povahové stránce tak i na mocenském žebříčku. Není to jen o mužích, ale i o ženách. Některé stojí sice v pozadí, ale ovlivňují své muže. Jiné jsou zapojené přímo do boje. Konec je celkem uzavřený a jsem zvědavý co se bude dít dál.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Ctnosti králů.

Komentáře

  1. Povedená recenze, a pro mě opravdu užitečná :) Knihu jsem si totiž dneska přinesla z knihovny i když jsem zatím moc nevěděla co od ní čekat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to jsem rád. Tak přeji pěkné čtení. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden