Z hovna bič - C.D. Payne


Autor: C.D. Payne
Překlad: Naďa Funioková
Počet stran: 304
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Chvilka příšerné poezie s autorem kultovního Mládí v hajzlu.

Co si asi tak může člověk slibovat od života, když ho osud obdaří ne zrovna přitažlivým zjevem, mizerným zrakem, předčasnou plešatostí a navrch jménem Daniel Richard Nixon (ne, po žádných příbuzenských vazbách nepátrejte, to jen Dannyho otec projevil svůj republikánský zápal)? Nejspíš nic moc. Takže žádný div, že je z Dannyho v osmatřiceti osaměle žijící muž se špatně placeným zaměstnáním, těžce závislý na alkoholu a nikotinu. A když pak v práci dojde k reorganizaci a jeho místo zruší pro nadbytečnost, je to už vyloženě na mašli.

Na druhou stranu by mohlo být i hůř. Tak například Dannyho bývalý kolega Tim je momentálně z důvodu svedení nezletilé osoby (ačkoli sám tvrdí, že to bylo přesně naopak) na útěku před zákonem, a především před otcem dotyčné slečny, zástupcem šerifa Grizzoffskim, bývalým armádním sniperem s dlouhými prsty a touhou po krvi. Čeká na Dannyho nová úžasná kariéra v maloobchodním prodeji či v psychoterapeutické praxi? Najde konečně spřízněnou duši, s níž by kráčel životem? Je tou pravou oddaná katolička a milovnice koček Wenda, tajemná Abby, mladičká Olivia nebo bývalá spolužačka Lizzie? Na všechny tyto i další otázky vám odpoví nejnovější humoristický román C. D. Payna.

Když vám osud nadělí samé citróny, udělejte z nich citronádu. Danny by asi dodal a dolejte to skotskou. S tím, že mu život rozdal špatné karty má svoje zkušenosti. Už jen to, že se jmenuje stejně jako exprezident Nixon, je rána pod pás. Jenže to není jediný Dannyho problém. Jeho hlavu nezdobí bujná kštice, kterou by mohl dělat dojem na dívky, ale už od dětství trpí předčasnou plešatostí. K tomu si připočtěte velmi silné brýle, mizerný plat a neustálou chuť na alkohol a cigarety. Zkrátka žádný magnet na ženy. S poslední přítelkyní se rozešel ve zlém (přesněji ona s ním) a dokonce má soudní zákaz styku s ní. 

Danny ještě s kolegou Timem dělá ve sklepní místnosti bez oken různé letáky a plakáty. To vše vzniká prakticky na koleni. Jeho kolega si alespoň přivydělává tím, že některé tonery vynese a prodává je na internetu. Také u žen má mnohem větší úspěch, což je zároveň také největší kámen úrazu. Skončí v posteli s dcerou zástupce šerifa Grizzoffskim, která zatajila, že je nezletilá. Kvůli tomu Tim musí utéct a skrývat se, protože ho chce zástupce zabít. Velice pomalu. Ke vší smůle je Dannyho místo zrušeno a tak se ocitá bez práce.

C. D. Payne se narodil v roce 1949 v Akronu, kde také chodil do školy. Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu. Vystřídal celou řadu zaměstnání a v současnosti má vlastní nakladatelství a muzeum karavanů. Nejznámější je jeho série Mládí v hajzlu, což je příběh Nicka Twispa, psaný v deníkové formě. Dále u nás vyšla kniha Americké krásky o dvojčatech, jejichž otec chce kandidovat na viceprezidenta USA, Neviditelný, Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla, Brenda Veliká nebo Zázrak v plechovce

Příběh tentokrát nemá deníkovou formu, ale je klasicky rozdělený do kapitol. Pohled z první osoby zůstal zachovaný. Po skončení kapitoly následuje básnička. Příšerná poezie (jak uvádí anotace) je kratší a reaguje na to, co se v příběhu dělo. Například když je Dannymu nucená adopce jednoho kotěte, píše se v básni o povaze koček. Básně jsou napsány s jediným účelem a to pobavit. Může si je bez obav přečíst i ten, kdo poezii běžně nevyhledává.
Některé věci, jako je špatný zrak nebo plešatění, ovlivnit prakticky nemůžete. Ale pak jsou tu další věci, které už jsou čistě na vás. Za své závislosti už si Danny může sám. Ale tahle knížka nemá za úkol moralizovat. To vůbec ne. Když už jsem to téma sám nakousl tak Danny není v jádru špatný člověk. Ano, je schopný dělat různé podvody, ale pár lidem i pomohl. Autor napsal takovou postavu, aby s ní nebyla nuda. Navíc mu do cesty strká další postavy podobného ražení. Podobného v tom slova smyslu, že jsou takovou karikaturou určitého typu. Sexuchtivá nezletilá Olivia, silně věřící Wenda nebo tajemstvím obestřená Abby.
Příběh je sice podávaný s humorem, ale jeden vážnější moment se tu přece jen najde. K samotnému závěru bych jen dodal, že na daný žánr byl docela dramatický.

Z hovna bič nijak výrazně nevybočuje z řad Payneových knih. Hlavní hrdina je trochu outsider a snaží se najít a udržet nějaký vztah. Autor tentokrát vynechal deníkovou formu a naopak přidal básničky. Pořád se jedná především humorný příběh, který si neklade za cíl nic jiného, než pobavit. A to splňuje.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí knihy Z hovna bič.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden