Doctor Who: Dávný čas - Trevor Baxendale


Autor: Trevor Baxendale
Překlad: Tomáš Oakland 
Počet stran: 272 
Název série: Doctor Who 
Nakladatelství: Jota 

Anotace:
„Doufám, že jste připraveni se bát!“

Dávný čas je novým příběhem odehrávajícím se ve vesmíru kultovního britského sci-fi seriálu Doctor Who s Dvanáctým Doktorem (Peter Capaldi) a Clarou Oswaldovou (Jenna Colemanová) v hlavních rolích.

Kniha je posledním dílem trilogie Kroniky Půvabu, do níž spadají již vydané díly Královská krev a Generace velkého třesku.

Phaeroni zmizeli již před miliony let. Cestovali napříč hvězdami po stezkách z času a prostoru a zanechali po sobě jen pár stop. Ale co se Phaeronům vlastně přihodilo? Někteří věří, že je vyhladila nějaká nezastavitelná síla… jiní tvrdí, že se vyhladili sami. Ale co když je ve skutečnosti zastihl mnohem strašlivější osud?

V daleké budoucnosti objeví lidstvo poslední phaeronskou stezku — a Doktor s Clarou se vydávají odhalit, kam tato stezka vede. Každý z výzkumného týmu ví přesně, po čem pátrat — ale pouze Doktor ví přesně, co naleznou.

Protože kromě Doktora nikdo nezná pravé tajemství Phaeronů: obludné tajemství, tak mocné a strašlivé, že muselo být pohřbeno v nejhlubším hrobu ve vesmíru.
Když je člověk bohatý, tak si může dovolit spoustu věcí. A Raymond Balfour mezi ty bohaté rozhodně patří. Jako jeho věrný stín ho doprovází robotický sluha Trugg. Pro svojí výpravu si navíc zakoupil luxusní kosmickou loď a sehnal na ni tu nejlepší posádku složenou z různých odborníků. Od kapitána Lakera přes inženýry až po profesorku Ventovou a zdravotnici Táňu Flexovou. A u toho samozřejmě nemůže chybět Doktor a jeho společnice Clara. Doctor ví, že tohle dobrodružství je smrtelně nebezpečné. Nejenom kvůli tomu, že se jedná o červí díru, Phaerony, ale do všeho je opět zapletený Půvab.

Dávný čas je závěrečný díl trilogie Kroniky Půvabu. Nevím jestli jste četli recenze i na předchozí dvě knihy, ale psal jsem v nich o tom, že mezi knihami není žádné propojení. Třetí díl tuhle věc tak trochu napravuje a při čtení narazíte na větu, kde Doktor říká Claře o tom jaký měl Půvab vliv na rytíře. To se odehrálo v prvním díle. Jde jen o jednu větu a není to nic zásadního, ale je to pěkné pomrknutí k prvnímu dílu. Trevor Baxendale si Půvab přetvořil podle svého takže se můžete těšit na něco nového. 

Loď se poměrně záhy dostává do potíží a všechno vypadá dost žalostně. I přes zdánlivě neřešitelný problém se posádka dostane na jednu planetu, ale potíže přetrvávají. Autorovi se podařilo vytvořit poměrně tíživou atmosféru, kdy vše vypadá téměř beznadějně. Také neváhá zabít důležité vedlejší postavy. Jakoby nestačilo, že planeta sama je plná nebezpečí. Navíc přidal posuny v čase. Takže zatímco v jednu chvíli jste na zasněžené pláni, za několik hodin můžete být v džungli a posunutí o tisíce let. Takže se posádka ještě dělí. Z průzkumné výpravy se rázem stává boj o holý život.

Závěr celé trilogie se mi líbil nejvíc. Příběh je sice jednoduchý a lineární, ale to vůbec nevadí. Autor naopak dokázal vytvořit tíživou atmosféru plnou beznaděje. Zdánlivě bezvýchodnou situaci okořenil planetou, která mění časový tok. Kromě toho mu nedělá problém zabít některé vedlejší postavy. Příběh nemá hlavního záporáka - pokud nepočítáme silně nesympatického Marca Spritta. Za sebe můžu tenhle díl doporučit.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí knihy Doctor Who: Dávný čas.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden