Doctor Who: Generace velkého třesku - Gary Russell


Autor: Gary Russell
Překlad: Tomáš Oakland 
Počet stran: 248 
Název série: Doctor Who 
Nakladatelství: Jota 

Anotace:
„Jsem archeoložka. Ale asi jiná, než jste očekávali.“

Vánoce 2015, Sydney, Nový Jižní Wales, Austrálie.

Dokážete si představit, jak všechny překvapí, když se v sydneyské zátoce otevře časový portál. A taky si dokážete představit, jak je vyvede z míry, když vedle Harbour Bridge dosedne ohromná pyramida, která nevhodně zaclání Port Jackson, a navíc vyzařuje čirou energii. Dokážete si představit úlek v jejich tvářích, když sem dorazí gangster Cyrrus Guča, profesor Jaanson a mimozemská nájemná vražedkyně Kik Zabiják, aby zářící pyramidu obsadili. A nakonec si asi dokážete představit, jak všechny vyděsí, když jim těsně v patách dorazí skupina podvodníků chystajících se provést svůj zatím nejodvážnější husarský kousek.

Tenhle gang sestává z Dlouhonožky (sexy komika), Psohlavce (který má na starosti bezpečnost a palebnou sílu), Mrněte (starajícího se o logistiku), Lopaty (hlavní archeoložky a historičky) a Felčara (jehož povinností je uchránit vesmír před explozí, vedle níž velký třesk vypadá jako provlhlá rachejtle).

A když někdo omylem probudí Prastary vesmíru – což podle Felčara nebylo úplně moudré ani rozumné –, věci začnou rázem vypadat velmi komplikovaně.
Věci se někdy stanou, aniž by o tom měl člověk tušení. Své o tom ví i Doktor, který přiletěl na Legii ve svojí TARDIS. V baru se potká se svojí starou známou Keri, která vypadá jako metr a půl vysoký křeček. Což momentálně není na první pohled poznat, protože sedí. Má totiž nohu v sádře. Doktor přiletěl, protože dostal dopis od Keri a ona ho očekávala, protože naopak dostala dopis od něj. Jenže ani jeden dopis neodesílal. Na úplně jiném místě ve stínu pyramidy čekal profesor Jaanson společně s několika vojáky na jistou archeoložku. Ta opravdu dorazila (i když jiná než očekával) a spolu s ní další tři lidi. Její syn, který je Killoran, což znamená, že částečně vypadá jako pes. Další je Jack a jeho přítelkyně Ruth. Do všeho se navíc ještě zaplete Cyrrus Guča a Kik Zabiják. A najednou se pyramida přenese časovým portálem do Sydney. Tedy tam, kde by tahle pyramida vůbec neměla být. Co to asi udělá s vesmírem?

Generace velkého třesku je druhý díl Kronik půvabu. Už minule jsem se u slova trilogie pozastavil. Po přečtení téhle knížky můžu říct, že není problém začít trilogii tímhle dílem. Je jasné, že fanoušek si stejně koupí všechny tři, ale jen chci poukázat, že na sebe dějově nenavazují. A ani tu není zmínka o minulém případu. Zkrátka jediným společným prvkem je tu samotný Půvab. V prvním dílu se o něm jen mluvilo. Vlastně byl jen takovou zmínkou. Navíc byl přirovnáván ke grálu. Tady má víc názvů a funguje jako takový klíč. Trochu mi přijde jako by byl Půvab z prvního dílu jiný než ten z tohohle, ale to bude patrně jen tím přirovnáním.

Zhruba prvních devadesát stránek bude pro čtenáře lehce chaotických. Je to tím, že na relativně malém prostoru autor představuje hodně postav. Některé postavy jako Keri, Bernice nebo jejího syna Petra už můžete znát ze seriálu nebo audioknih, pokud si je tedy pořizujete ze zahraničí. U nás totiž audioknihy Doctor Who bohužel zatím nevycházejí, ale třeba na ně časem také dojde. Takže i když tu tentokrát není Clara, nemusíte se obávat, že by byl Doktor sám. U první knihy, kterou jsem ze světa Doctora Who četl se mi nepozdávala záměna za české reálie. Pořád mi to přijde divné, ale už mi to tolik nevadí. Tady jsou zmíněné třeba Četnické humoresky. 

Zápletka je jednoduchá, ale zábavná a to je hlavní. Autor se nikde moc nezdržuje a soustředí se na dialogy a svižný děj. Samozřejmě jsou tu i popisné pasáže, ale není jich tolik a jsou krátké. 
Generace velkého třesku je zábavné čtení, které i přes chaotický začátek přináší to, co chce každý Whovian. Doktora, vtipné dialogy, akci a cestování časem. Nezbývá než čekat jak trilogii uzavře Dávný čas.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí knihy Doctor Who: Generace velkého třesku.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden