Assassin's Creed: Kacířství - Christie Golden


Autor: Christie Golden
Překlad: Kateřina Niklová
Počet stran: 288 
Název série: Assassin's Creed 
Nakladatelství: FANTOM Print 

Anotace:
Simon Hathaway, člen templářské Vnitřní svatyně, vnáší coby nový šéf do oddělení historického výzkumu Abstergo Industry chladný rozum a nezaujatý přístup.
Jenže Simon je rovněž neukojitelně zvědavý a fascinovaný představou, že by historické dění zažil na vlastní kůži, prostřednictvím svého předka, Gabriel Laxarta, který bojoval po boku legendární Johanky z Arku.
Když se zúčastní pilotního projektu nově vytvořeného Animu, odhalí Simon něco, na co nebyl připraven: Jak hluboko do minulosti konflikt mezi templáři a asasíny vlastně sahá. A co všechno je Gabriel ochotný udělat pro ženu, kterou miluje a které si hluboce váží.
A přijde také na nejnebezpečnější pravdu ze všech: Kdo je kacíř… a kdo skutečný věřící.
Simon je přijatý mezi úzký kruh templářů a hned po skončení obřadu předkládá ostatním svou vizi, jak by mohl výzkum probíhat. Rikkin s tím souhlasí, ale zkoušku podmíní šibeničním termínem. Termín se ještě trochu zkrátí, protože musí počkat na psycholožku Victorii, která na něj bude dohlížet a pomáhat mu. Simon má ve svých předcích Gabriela Laxarta, který doprovázel Johanku z Arku. Simon chce prožívat klíčové okamžiky jejich života a získat co nejvíc informací o templářích, asasínech a především o Kousku ráje.

Assassin's Creed je herní série od studia Ubisoft. Hry mají širokou fanouškovskou základnu a tak není divu, že se značka rozrostla i do jiných forem. Samozřejmě existuje řada knih (tahle je devátá) a komiksů. Můžete si pustit film nebo si případně počkat na seriál, o kterém se v současnosti mluví. Takže i když se o kvalitách novějších dílů diskutuje, úspěch sérii nelze upřít. 

Kacířství je první díl, který se nezakládá přímo na nějaké konkrétní hře z asasínské série. Naopak se jedná o  originální příběh. Na příběhu je hezky vidět, že se jednotlivé formy, o kterých jsem mluvil o odstavec výš, můžou navzájem inspirovat a ovlivnit. Původní Animus jak ho známe z her byl pro film předělaný. Teď je to taková konstrukce, která člověka drží ve vzduchu. Z filmu se nový Animus přenesl do knih a nabízí se možnost, že se pravděpodobně upgraduje i přímo ve hře. Ale to teprve uvidíme. Se změnou z pohodlného křesla na pohyblivou konstrukci se váže i zvýšení náročnosti. Takže Simon, který má na prokázání účinnosti své metody šibeniční termín potřebuje někoho, aby na něj dával pozor. Jednak aby mu pomohl bezpečně se zapnout do postroje  a dohlédl na jeho zdravotní stav. Z toho důvodu spolupracuje Simon Hathaway s doktorkou Victorií.

Jedna část příběhu se odehrává v současnosti a ta druhá v minulosti. V současnosti se Simon snaží obhájit svojí metodu. V minulosti sledujeme Simonova předka Gabriela, který doprovází Johanku z Arku. V linii ze současnosti se toho prakticky moc neděje. Většinou si postavy shrnují co zjistily a jak budou pokračovat. Je tam sice ta lhůta, ale neměl jsem pocit nějaké naléhavosti. Vedení prostě nechávalo Simona pracovat. Na závěr tam bylo trochu akce a napětí, ale mohlo toho být víc. Minulost byla zajímavější. Tím, že se při výzkumu potřebovali soustředit na klíčové okamžiky Johančina života, tak jsem nenarazil na vyloženě hluché místo. Každého hráče pak potěší významné pomrkávání v podobě skoku víry, kdy můžete skočit z šílených výšek třeba do kupky sena a jste v pořádku. Také se tu zmiňuje postava Arna ze hry Assassin's Creed Unity.

Nejnovější knižní Assassin's Creed se dobře čte a i když jsou tu dvě linii tak není problém s orientací v čase. Části z minulosti jsou označeny příslušným datem. Část ze současnosti není až tolik zajímavá, i když je hlavní hrdina sympatický. Trochu akce a napětí bylo až v závěru. Linka z historie byla zajímavější. Samozřejmě historie je upravená pro účely asasínské série. Narážím na Kousky ráje a podobné věci. I když je příběh Johanky známý, tak dojde na překvapení. Celkově je knížka zábavná, i když se přiznám, že jsem čekal trochu víc. Nicméně je to pořád slušná oddechovka především pro fanoušky série.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Assassin's Creed: Kacířství.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden