Pod znakem orla - Simon Scarrow


Autor: Simon Scarrow
V hlavní roli: Marek Holý
Délka: 12 hod. 44 min.
Vydává: Audiotéka

Anotace:
Píše se rok 42 našeho letopočtu a ke II. legii, nejúdernější jednotce celé římské armády, právě dorazil do Germánie nový rekrut Quintus Licinius Cato. Mladý voják, který se až dosud potýkal především s knihami, se musí vyrovnat nejen se všemi těžkostmi tuhého vojenského režimu, ale také čelit odporu svých spolubojovníků – poté, co vyjde najevo, že díky svým kontaktům u císařova dvora byl jmenován do vyšší hodnosti než oni. Stává se zástupcem Macrona, neohroženého centuriona a zkušeného bojovníka, a musí v nadcházejících vojenských akcích prokázat mnohem více schopností než všichni ostatní vojáci. Ti zjišťují, že po krvavých střetech s bojovníky germánských kmenů, je další tažení je zavádí do země, které se v divokosti žádná jiná nevyrovná – do barbarské Británie. Po dlouhém pochodu na západ musí Cato a Macro splnit zvláštní úkol, díky němuž proniknou do nejhlubších tajů spiknutí, které nemá za cíl nic menšího než svržení císaře.
K římské armádě se připojuje řada nových rekrutů. Po namáhavém pochodu jsou všichni unavení, ale jeden z nich musí ještě něco důležitého vyřídit. Cato má dopis od císaře pro legáta Vespasiana. V listu s císařskou pečetí se píše, že má být Quintus Licinius Cato povýšen do hodnosti centuriona. Taková věc ale není jen tak. Cato ještě neprošel žádným výcvikem, nemá zásluhy v boji a teprve mu bude sedmnáct. Vojáci na takové povýšení musí sloužit u armády řadu let a ne každý ho získá. Na druhou stranu informace v dopise se nedají ignorovat. Mladík je tedy povýšený na optia. Shodou okolností Macronův optio (nebo jinak řečeno zástupce) ten den zemřel a Cato je přidělen k němu. Z nově přiděleného optia není Macro kdovíjak nadšený, protože by si jinak mohl svého zástupce vybrat sám a ještě by z toho získal nějaké peníze. Takhle má ovšem smůlu a tak se rozhodne, že nebude žádná škoda, pokud to mladíkovi neusnadní. Kdoví, třeba kluka pak převelí jinam.

Cato to má od samého začátku hodně těžké. Jakoby nestačilo, že se z pohodlného paláce, kde si mohl číst knihy, přesunul k vojsku. Musí se podrobit výcviku stejně jako ostatní nováčci. Ale spoustu z nich (a i ze zkušených mazáků) ho nemají za rychlé povýšení v lásce. Brzo si v jejich řadách vytvoří nepřítele, který mu bude ztrpčovat život. Nemluvě o tvrdém výcviku centuriona Bestii. Naštěstí nebude zažívat jenom to špatné. Mezi ním a Macronem se vytvoří přátelský až otcovský vztah. Kromě toho se setká se ženou, kterou znal v paláci. Najde se čas i na milostnou epizodku s jednou otrokyní. 
Macro je dobrý voják, který se dostal tam kde je, díky svým schopnostem. Zatím se mu dařilo úspěšně skrývat, že neumí číst a psát. Ale je mu jasné, že už je ten stav neudržitelný.

Od Simona Scarrowa jsem nic nečetl a jako autor byl pro mě velkou neznámou. Jeho knihy v papírové podobě vydává nakladatelství BBart. V dubnu vyjde již čtrnáctý díl této série. Veškeré obavy se celkem rychle rozplynuly. Na začátku nás autor seznámí s pojmy o vojenských hodnostech a jednotkách. U knih s historickou tématikou můžou být přehršle informací, které narušují spád knihy, ale tady tomu tak není. Děj pěkně odsýpá a pořád se něco děje. Díky vojenské tématice je příběh okořeněný akcí. Na své si přijdou i příznivci intrik, které se zde potajmu odehrávají. 
Marek Holý se role narátora zhostil velice dobře. Macro v jeho podání má hluboký chraplavý hlas. Mluví pomalu a rozvážně. Cato jako mladík má jemnější hlas. Stejně tak těch několik málo ženských postav. Myslím, že díky audiopodobě lépe vyniklo několik humorných situací, u kterých jsem se upřímně pobavil. Krátké hudební předěly mezi kapitolami jsou správně dramatické. Teď nastává čas pro negativa. Na audioknize mi nejvíc vadila kvalita samotné nahrávky. Na pozadí bylo slyšet otáčení stránek a ještě nějaké další ruchy. To zamrzí, protože jinak se jedná o velice pěknou audioknihu.

Pod znakem orla bych doporučil všem nadšencům do historické literatury a military, ale také mocenských intrik na pozadí. Když bych se na moment odprostil od literatury, tak by si na své mohli přijít fanoušci seriálu Řím. Jde o zdařilý start série a jsem zvědavý kam se budou osudy Macrona a Cata ubírat dál. Skvrnou na kráse je kvalita nahrávky, kdy na pozadí slyšíte ruchy. Nezbývá než doufat, že další díly už tímto nešvarem trpět nebudou.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audioteka.cz za poskytnutí audioknihy Pod znakem orla.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden