PAX - Hůl prokletí, Grim přízrak


Autor: Åsa Larssonová, Ingela Korsell
V hlavní roli: Jan Vondráček
Délka: 5 hod. 0 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
Až se ozve tep času, vstoupí temnota.
Bratři Alrik a Viggo přicházejí do městečka Mariefred, aby se stali členy nové pěstounské rodiny. Zdá se však, že kam vkročí, tam se dějí podivné věci. Jakoby se k životu se probouzely nadpřirozené bytosti. Možná jsou tu oba chlapci hlavně proto, aby pomohli chránit tajnou knihovnu, ukrytou pod kostelním návrším, neboť kdosi přivolává z hlubin věků temné síly a svět se ocitá v ohrožení. V okolí po nocích řádí záhadný tvor podobný ohromnému psovi a napadá místní obyvatele. Může to být vlkodlak? A jak s něčím takovým bojovat? Bratři se usilovně snaží najít odpověď v tajné knihovně a setkávají se přitom se záhadným čarodějem Damírem, který přišel varovat strážce před smrtelným nebezpečím. Mohou ale podivnému návštěvníkovi věřit?
Magnar a Estrid jsou ve sklepní místnosti pod svým domem, kde v kleci drží impa. Toho se bude později potřeba zbavit, ale Estrid teď hlavně musí věštit osud z karet. Ani jeden z nich netuší, že dvojice válečníků, kteří jim podle karet mají pomoci, už je nablízku. Alrik a Viggo jsou bratři, kteří v Mariefredu žijí u své nové pěstounské rodiny. Jejich matka je totiž nemocná. Konkrétně je závislá na alkoholu a o chlapce není schopná se starat. Takže jejich kontakt se omezuje na občasný telefonát, ze kterého má radost hlavně mladší Viggo. Alrik a Viggo se brzy setkávají s Estrid a Magnarem, kteří poznají jejich potenciál a podrobí je speciální zkoušce, při které musí prokázat svoje schopnosti.

Kluci budou stát proti nadpřirozeným tvorům inspirovaných severskou mytologií, ale i proti lidem. Jako plno jiných školou povinných dětí mají nepřítele v řadách spolužáků. Tady je to Simon a jeho kamarádi. Naneštěstí je Simonův otec ještě jejich učitel, takže nespravedlnost je tu na místě. Alrik s Viggem nejsou příkladní slušňáci, ale v životě to opravdu nemají lehké. Jejich pěstouni jsou moc milí lidé a Magnar s Estrid také.

Jan Vondráček je herec, dabér a také narátor audioknih. Už dříve načetl slavného Hobita, kterého bych vám rozhodně doporučil. Načetl dvě knihy od Jeffereyho Deavera, se slavným vyšetřovatelem Lincolnem Rhymeem. Nebo ho můžete znát jako druhý hlas z audioknihy Marťan. Daboval hlavní postavu seriálu Mentalista, Patrika Janea. Herce jste mohli vidět například v seriálu Labyrint.

Myslím si, že spojení dvou knih do jedné, bylo skvělé řešení. Audiokniha má totiž 50 kapitol a 19 z toho je celá první kniha. I když je první kniha také akční, je přece jen seznamovací, druhý díl už je rozjetý naplno. Ještě bych dodal, že přechod z jedné do druhé knihy je hodně plynulý. Už v závěru prvního se nakousne zápletka toho druhého. Díky tomu je závěr dílu hodně otevřený a udrží posluchače v napětí. Jan Vondráček načítá audioknihu celou sám. Každá postava nebo tvor má trochu jiný charakteristický hlas. Například Magnar mluví hlubokým pomalým hlasem, impové skřehotavě. Tempo předčítání se mění podle situace. Když je děj hodně napínavý tak zrychluje a mluví naléhavěji.

I tady jsou samozřejmě hudební předěly. Ze začátku jde o veselou melodii, ale jak jde postupně do tuhého ztemňuje i hudba. Uslyšíte něco jako křik ducha nebo varhany. Na druhou stranu klasické kniha má oproti audioverzi jednu velikou výhodu a to jsou ilustrace zpracované jako stránky komiksu. Ale člověk prostě nemůže mít všechno. 



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audioteka.cz za poskytnutí audioknihy PAX- Hůl prokletí, Grim přízrak.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan