Nalezení ztracené Marty - Caroline Wallaceová




Autor: Caroline Wallaceová
Překlad:
Počet stran: 336
Nakladatelství: JOTA

Anotace:
Chceme-li, aby náš život měl šťastný konec, musíme najít jeho začátek.

Marta je ztracená. Je ztracená od chvíle, kdy ji jako miminko našli v kufru ve vlaku. Od té doby čeká v kanceláři ztrát a nálezů na liverpoolském nádraží. Je to už šestnáct let a Marta, které dali jméno Ztracená, stále doufá, že se o ni někdo přihlásí. Celou dobu Martu vychovává žena zvaná Matka, bigotní manipulativní tyranka, pro niž jsou všechny příjemné stránky života jen dílem Satana. Navzdory tomu si Marta zachová ničím nezkalenou víru v dobro a málem na svou naivitu doplatí, ale s pomocí přátel nakonec dokáže nástrahy zlého světa překonat.

Na první pohled fantaskní příběh, který se odehrává prakticky celý na liverpoolském nádraží sedmdesátých let, se mohl docela dobře stát. Autorka stránky své knihy zaplňuje svéráznými hrdiny a napínavými dějovými linkami, ať už je to vzrušující nález kufříku údajně obsahující předměty skupiny Beatles, či objevování tajuplných chodeb pod městem, a jak sama přiznává, její kniha je „milostným dopisem městu Liverpool“. A především je to příběh hledání vlastní identity. Je to příběh ztrát a nálezů. Příběh podobající se pohádce, viděný čistýma očima dívky, která si dokázala vytvořit svůj vlastní magický svět mezi zdmi rušného nádraží, mikrosvět, v němž čtenář spolu s Martou a jejími přáteli objevuje celý vesmír.
Marta Ztracená si tančí svůj ranní taneček po liverpoolském hlavním nádraží než otevře kancelář ztrát a nálezů. Tu by sice měla vést její Matka, ale ta poslední dobou moc nechodí dolů ze svého bytu. Kdo by se jí také divil, když v každém člověku či věci, kterou vidí, se jí zjevuje ďábel. Zrovna v ten den Martě přijde kniha, ve které je vepsaná věta "Marto, tvá Matka lže".
A touto jednoduchou větou začíná příběh velkého hledání. Marta hledá své pravé rodiče, rodný list a číslo sociálního pojištění, aby mohla po smrti Matky dál vést svou milovanou kancelář.

Caroline Wallaceová je britská autorka pocházející ze severozápadního pobřeží Anglie. Původně pracovala jako učitelka a v poslední době se věnuje literární činnosti. Napsala několik knih pod pseudonymem Caroline Smailes. V současné době žije s manželem a třemi dětmi v Liverpoolu. *)

Hlavní hrdinka je nalezenec. Před šesnácti lety ji našli v kufru v jednom mezinárodním vlaku, poté byla Marta 90 dní na polici ve ztrátách a nálezech a čekala, jestli se o ní někdo přihlásí. Když se tak nestalo, vzala si ji k sobě Matka a vychovávala ji. Bohužel k ní ale nikdy moc nepřilnula. Proto také dala Martě příjmení Ztracená. Tvrdila jí, že si nezaslouží její příjmení, když je nalezenec.  A také jí dost často bila. Další hrdinkou je Elisabeth, majitelka bistra vedle kanceláře ztrát a nálezů a Martina nejlepší kamarádka. Má ochranitelské sklony a nosí Martě moučníky, které sama peče. Jinak by se totiž naše malá pátralka snad ani nenajedla. Dalšími důležitými postavami jsou její přátelé George Harris a William. Ostatní postavy nedostávají moc prostoru, protože ve vývoji příběhu nemají až tak moc důležitou roli.

Knížka se mi opravdu líbila. Bylo zajímavé prožívat s Martou její radosti i starosti. Čtení rychle ubíhalo a s každou stránkou jsme se dostávali blíž záhadě Martina původu. Konec byl překvapivý. Sice mě během čtení jednou napadlo, že by to mohlo mít tohle rozuzlení, ale zavrhla jsem ho jako nepravděpodobné. Ale nakonec se tak opravdu stalo a o to větší bylo moje překvapení. Na konci jsem si i trochu pobrečela. Knížce dávám 4 hvězdičky a opravdu ji vřele doporučuji. Každý čtenář bude jistě mile překvapen laskavostí příběhu. Vše je psáno s takovou vřelostí, jako byste postavy znali odjakživa. Pokud si knihu přečtete, určtitě nebudete litovat.



Na závěr bych chtěla poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Nalezení ztracené Marty








*) zdroj: nakladatelství Jota

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø