Nefertiti - Sluneční stín - Christian Jacq



Autor: Christian Jacq
Překlad: Magdalena Sládková
Počet stran: 264
Nakladatelství: Metafora

Anotace:
Je to více než tři tisíce let… a její příběh nepřestává fascinovat. Neuvěřitelný osud nejkrásnější egyptské královny.
Nefertiti. Legendární královna, jejíž krása díky známé barevné bustě překonala věky. Kdo vlastně byla tato výjimečná žena? Dochované písemnosti a archeologické nálezy napovědí mnohé, ale dokáže vědec nahlédnout přes propast času až do lidských srdcí? Poodhalit tajemství dávných vášní? Každý určitě ne, ale egyptolog Christian Jacq je současně romanopiscem, takže čtenáře čeká neobyčejný příběh.
Intriky, nebezpečí, zrádci i spojenci, láska a ohromná vize, která předběhla svou dobu natolik, že musela skončit neúspěchem. Legenda o králi, který si svou vyvolenou našel podle střevíčku, která přetrvala až do moderních pohádek. To všechno v knize najdete.
Přijměte tedy pozvání do Achetatonu, Slunečního města, do jeho chrámů, paláců a zahrad… a nechte se okouzlit milostným příběhem Achnatona a Nefertiiti, dvojice, jejíž mystické vášnivé spojení změnilo chod dějin.
Nejkrásnější egyptská královna Nefertiti umírá. Jejím posledním přáním je vydržet tak dlouho, aby ještě naposledy viděla svého manžela. Proto se vydává na pouť do vzpomínek na svůj život plný lásky.


Zdroj: Google mapy
Úředník Aj měl překrásnou dceru, které všichni říkali Kráska. S rodinou žila v hornoegyptském městě Ipu (dnes Achmím, Akhmim). Poté se přestěhovali do Théb (dnešního Luxoru), hlavního města egyptské říše, protože Aj zde dostal důležitou práci. Na uvítací hostinu dorazil i samotný Amenhotep IV., syn umírajícího faraona. Před hostinou mu totiž sokol upustil do náruče sandálek. Proto se princ rozhodl, že najde tu, které bota patřila. A tu znovu spatřil sokola, který ho zavedl na oslavu úředníka Aje. Tak tedy Amenhotep poznal Krásku, jíž patřil sandálek a zamiloval se do ní. Překřtil ji na Nefertiti (kráska, která přichází) a pozval ji na druhý den k sobě do paláce. 
Tak se seznámili Amenhotep IV. a Nefertiti, budoucí faraon a jeho velká královská manželka. Během své vlády se snažili o nastolení kultu jiného boha, proto se Amenhotep během své vlády přejmenoval na Achnatona.

zdroj: http://www.listal.com
Christian Jacq se narodil roku 1947 v Paříži. Není jen spisovatelem, ale má i doktorát z egyptologie. Napsal spoustu knih o starém Egyptě, hlavně o faraonovi Ramsesovi II., kterým je přímo fascinován. O Egypt se začal zajímat, když mu bylo třináct let. Když mu bylo osmnáct let, měl již napsaných osm knih. Největší komerční úspěch je připisován jeho knize z roku 1987 - Chaampollion, Egypťan.
Se svou manželkou založil Ramsesův institut věnovaný fotografické dokumentaci Egypta, hlavně vykopávek a památek. V roce 1995 publikoval román o Ramsesovi II., v pěti dílech. Dostavilo se mu nevídaného úspěchu. Tato série se prodává ve více než pětadvaceti zemích. V roce 2004 měl na svém kontě kolem padesáti knih čítající také reálie vhodné pro předmět egyptologie. *)

Zdroj: http://masch.blog.cz
Na knížce mě zaujalo, jak se dá po tisíci letech zjistit, co kdo dělal. Je mi jasné, že některé věci jsou přikreslené, ale u některých částí je pod čarou vysvětlivka, že se tahle scéna našla vytesaná v jedné hrobce nebo že to bylo nalezeno na nějakém papyru či svitku. Navíc příběh se sandálkem, který jsem popisovala na začátku, je prý inspirace k pohádce o Popelce. To je rozhodně zajímavé. Když jsem byla mladší, tak jsem se dost zajímala o Egypt, i když spíš mě zajímala Kleopatra než ostatní vládci. Asi hlavně proto, že jsem si celkově zamilovala muzikály a na motivy Kleopatry jeden vytvořili. Ale to sem tak úplně nepatří, teď se bavíme o jiné vládkyni Egypta. Nefertiti měla zajímavý život. Jako manželka faraona poznala nejen velkou lásku, ale i nebezpečí a intriky. No a samozřejmě se musela vypořádat se spoustou úkolů, jako například dohled nad zahraniční politikou. Se svým manželem měla šest dcer, ale vzhledem k velké epidemii, která postihla Achetaton a pohřbila většinu dětí, přežily pouze dvě. Příšerná ztráta čtyř dcer uspíšila královnin odchod z tohoto světa. Se smrtí velké královny začal i faraon ochabovat ve své snaze o nastolení vlády boha Atona a když o necelý rok později zemřel i Achnaton, vše se definitivně vrátilo k normálu a Egypt pod vládu boha Amona.

Rozhodla jsem se, že tuhle knížku nebudu hodnotit hvězdičkami, protože se nedá srovnávat s knížkami, které normálně čtu. Ale nějaké hodnocení samozřejmě napíšu. Příběh je čtivý a rychle ubíhá. Rozhodně bych ji doporučila. U příběhu se určitě nudit nebudete a dozvíte se spoustu zajímavých informací. 

Na závěr bych chtěla poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Nefertiti - Sluneční stín







*) Zdroj: Databáze knih

Komentáře

  1. Mě se kniha velice líbila, a co oceňuji je fakt, že se autor opravdu vyzná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě se líbí, že je autor odborníkem na dané téma :-)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka