Hvězdní mariňáci: Útok na třetí planetu - Ian Douglas


Autor: Ian Douglas
Překlad: Petr Slavíček
Počet stran: 320
Název série: Hvězdní mariňáci
Nakladatelství: Classic

Anotace:
V evoluci každé rasy inteligentních bytostí existuje milník, jedinečná událost, kdy druh projde transcendencí prostřednictvím technologického pokroku. Nyní se tomuto zlomovému bodu přiblížili tvorové známí jako lidé. Ale z hlubin vesmíru se vynořuje ozbrojená zkáza, odhodlaná člověku zabránit v tom, aby tuto hranici překročil, a to i za cenu úplného vyhlazení lidstva.
Pro Sh’daary jsou technologie vedoucí k transcendenci nepřípustné a musejí být odstraněny zároveň s těmi, kteří je využívají. Zatímco jejich válečné lodi pronikají sluneční soustavou a ničí vše, co jim stojí v cestě, lidská konfederační vláda je uvržena do nebezpečného zmatku.
Poslední překážkou před naprostou genocidou je nevyzpytatelný námořní admirál, velitel kilometr dlouhého, válečného křižníku Amerika, který vede své odvážné stíhače hluboko do nepřátelského území vstříc největšímu a dost možná i poslednímu konfliktu v historii lidstva.
Hvězdná letadlová loď Amerika vstoupila do reálného vesmíru. Po přijetí informací o planetě Eta Bootis vyslal velitel flotily stíhače. Letka Ohňodraci včetně Trevora Graye vylétla z útrob lodě a zamířila k planetě.

Hvězdní mariňáci se zařazují do žánru military scifi. Ten jsem si oblíbil už díky filmům jako Hvězdná pěchota. A knížky od Roberta Fabiana tuhle oblibu jen posílily. Navíc Útok na třetí planetu je první díl šestidílné série. To už by mělo o nějaké kvalitě svědčit. Proto jsem byl z prvních stránek rozčarovaný. Téměř sto stran trvalo, než letka stíhačů z křižníků Amerika doletěla na cílovou planetu. Ano, součástí byl i boj s loděmi Turušů, ale stejně to bylo docela zdlouhavé. Autor potřeboval popsat vznik války mezi lidstvem a mimozemskou civilizací, což něco zabralo. A hlavně se taky věnoval popisu létání stíhaček, které se mění podle toho, jestli letí vesmírem nebo atmosférou. Také létají v takové časové bublině. Kromě toho jsou tu zkratky pro několik druhů střel, což se autor rozhodl ještě doplnit o informaci, jaký byl název jednotlivých zbraní dříve. Zkrátka jsem měl ze začátku dost neosobní pocit z příběhu. Abych to nějak vysvětlil, tak byť Fabian taky používá technické info, nezapomíná na lidskou složku. Hrdina má nějakou minulost, dostal se k vojákům, probíhá výcvik a získává nějaké kamarády a zoceluje se. Tohle tu prostě chybělo. Po té první třetině se konečně dozvídáme i nějaké osobní věci.

Hlavní hrdina je Gray, který se do armády dostal dost nedobrovolně. Víc si o tom přečtěte v knížce. Je potřeba dodat, že se děj odehrává v budoucnosti, kde jsou převrácené žebříčky hodnot (monogamie je špatná). (Nejen) kvůli tomu žil Gray před armádní kariérou v gangu v Rozvalinách. To obnášelo souboje mezi gangy, nebo nedostatečnou lékařskou péči, ale výhodou byl život bez elektronických implantátů. V armádě ho právě kvůli jeho původu spolubojovníci z jednotky nemají moc rádi. Chovají se arogantně a nějaká soudržnost nebo opora tu funguje jen minimálně. Ani Gray je moc nemusí. Druhou výraznější postavou je admirál Koenig, který velí posádce křižníku Amerika. Leží na něm tíha zodpovědnosti za lidi na palubě, ale ve válce také za celé planety. Službu mu znepříjemňuje zástupce úřadů, který mu tzv. pořád dýchá na záda. Ostatní postavy tolik prostoru nemají. Z mimozemšťanů tu mají hlavní roli Turušové, kteří údajně slouží Sh’daarům. Sh’daarové jsou něco jako paní Columbová - pořád se o nich mluví, ale ještě je nikdo neviděl. Doufám, že se to brzy změní.

Na začátku (i později) dojde k několika úmrtím. Ale protože jde jen o vedlejší postavy, tak vás to ani nemrzí. Znáte maximálně jen jejich jméno a nebyl čas si k nim vytvořit nějaký vztah. Co se mi naopak líbilo byla část, kdy se Gray dostal na cílovou planetu mise. Jednak využíval tzv. pavouka, což je konstrukce přímo na tělo, která usnadňuje pohyb na planetách s jinou gravitací. A pak to byl popis krajiny. Autorova představivost se projevila i u popisování Turušů a jejich způsobu komunikace a myšlení celkově.

Zhruba první třetina knížky mi přišla celkem zdlouhavá a hodně popisná s minimem přímé řeči. O postavách prakticky nic nevíte a je těžké s někým sympatizovat. Případná úmrtí nezamrzí. Postupně se dozvídáme o postavách trochu víc. Zajímavé jsou popisy krajiny po přistání na planetě Eta Bootis. Kromě toho bych ještě chtěl vyzdvihnout popis Turušů (ať už vzhled nebo popis myšlení). Druhá polovina knihy mi přišla zajímavější i akčnější. Celkově bych hodnotil knížku jako zajímavý nadprůměr.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Hvězdní mariňáci: Útok na třetí planetu.



Komentáře

  1. Díky za recenzi. Pomohla mi. Lákala mě, ale tohle by asi nebylo přímo pro mě, i když mám ráda military a fantasy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rád, že recenze pomohla. :)Určitě se tu zas objeví recenze na nějaké jiné scifi, které ti třeba sedne víc.

      Vymazat
    2. Mna tato kniha naopak chytila. Zaciatok je mozno trochu zdlhavy, obcas som sa v technickych popisoch stratil ale inak tie suboje su vyborne popisane, dej ma tak isto chytil a ani som nezaregistroval ako rychlo som to docital. Moc sa uz tesim na pokracovanie

      Vymazat
    3. Hvězdní mariňáci: Těžiště (druhý díl série) teď akorát vyšla. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø