Doctor Who: Roj hrůzy - Mike Tucker


Autor: Mike Tucker
Překlad: Tomáš Oakland
Počet stran: 232
Název série: Doctor Who
Nakladatelství: Jota

Anotace:
„Teda, pochybuju, že kdy uvidíme většího brouka.“

Gabby Nicholsová právě ukládá svého syna do postele, když vtom zaslechne volání dcery. „Maminko, mám v pokoji tatíka dlouhonožku!“ A pak začnou výkřiky…
Alan Travers míří domů z hospody a něco mu hrábne do obličeje – pavučina. Ze stínů se vyvalí cosi obrovského a smrtícího…
Kevin Alperton je na cestě do školy, když vtom ho napadne komár. Veliký komár.
Věci naberou rychlého spádu.

Doktora ale nezaujal ani mrtvý muž zamotaný v obří pavučině, ani zkomolené vzpomínky starého muže. Starosti mu dělají spíš roje zmutovaného hmyzu.

Když je vesnice odříznuta od vnějšího světa a s hemžícím se hmyzem začíná jít vážně o krk, je Doktorovi jasné, že tu není v bezpečí nikdo. Ledaže by se mu podařilo rozluštit podivné znaky vyryté v prastarém kamenném kruhu a objasnit záhadu sahající až do druhé světové války.
Ringstone si žije svým typickým vesnickým životem jaký zná plno z nás. Muži se po večerech schází v místní hospodě probrat novinky nad pivem. Nebo si postěžovat na tajemný vědecký park, který spravuje muž s maskou. Ve vesnici je i veterinářka, která se stará o blaho místního zvířectva. Jsou tu děti, které musí chodit do školy. Jedinou zvláštností je kruh kamenů. Jeden z kusů byl bohužel zřejmě zničen a nahrazený tabulkou s popiskem. Právě do téhle vesnice přiletí TARDIS a z ní vystoupí Doktor s Clarou. Při prvním průzkumu okolí narazí na mrtvolu muže uvězněného v obrovské pavučině. Takovou věc je potřeba začít rychle řešit. Takže se do toho oba s vervou pustí a zjistí, že velký pavouk není to jediné, co sužuje obyvatele Ringstone. Narazí totiž na místní veterinářku, která pod plachtou ukrývá jednoho enormně velkého pakomára. Co způsobilo výskyt přerostlého hmyzu?

Může se to zdát trochu zbytečné, ale autor se vrhl i na popis vzhledu dvanáctého Doktora. Co je ale důležitější, jako jeden z mála zasadil příběh do nějakého časového rámce. Tenhle příběh se totiž odehrává krátce po nejnovější regeneraci. To znamená, že sám Doktor ještě nemá úplně odzkoušené, co jeho nové tělo zvládne. Koneckonců každý fanoušek seriálu si vzpomene, jak desátý nebo jedenáctý reagovali na změnu po regeneraci. A i když je to samozřejmě pořád ten jeden mimozemšťan se dvěma srdci, musí si i Clara zvykat na novinky. Hlavně na novou povahu. Dvanáctka je spíš zamračený a jeho hlášky jsou víc sarkastické. Také nesnáší armádu. Násilí celkově neměli rádi ani ti předchozí. Další postavy jako veterinářka, místní policista, malý Kevin a veterán domobrany jsou vedlejší.

Na začátku dostává dost prostoru místní obyvatelstvo. Právě z jejich pohledu sledujeme první útoky přerostlého hmyzu. Asi nejděsivější byl útok pavouka, ale ani ostatní nezaostávají. Zpočátku je tedy nutné všechny o hrozbě informovat, vyhýbat se otevřeným prostranstvím, kde by hrozilo napadení hmyzem. Tím je příběh od začátku napínavý. Zprvu to vypadá jasně. Máme tu obří hmyz a nějaký tajný vědecký park. Ale ono to není až tak jednoduché a přijdou na řadu další odhalení. Dojde i na cestování časem do minulosti. Konkrétně do doby, kdy zuří druhá světová válka. Takže počáteční survival mód se postupně promíchává s military akcí a poslední odhalení přinese ještě další prolnutí. Ale to pochopitelně nemůžu prozradit ať jste překvapení.

Roj hrůzy rozhodně stojí za přečtení. A i po vzhledové stránce vypadají nejnovější dvě knížky s Doktorem mnohem lépe. Dokonce bych řekl, že Roj je ideální pokud nemáte seriál moc nakoukaný. Nejsou tu narážky na předchozí Doktory, neobjevují se tu další postavy (nebo rasy) známé ze seriálových epizod a ani známí nepřátelé.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Doctor Who: Roj hrůzy.



Komentáře

  1. Mám hrozně ráda Doctora, z knih jsem ale zatím četla jen Závoj smutku, který byl moc fajn :) Roj hrůzy mě také hodně láká. Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty co vydala Jota už mám přečtené všechny. Dál se chystám na Shadu, kterou vydalo Argo. Tak uvidíme jaké to bude. A díky. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio