Doctor Who: 11 doktorů, 11 příběhů - kolektiv autorů


Autor: Eoin Colfer, Michael Scott, Marcus Seogwick, Philip Reeve, Patrick Ness, Richelle Meadová, Malorie Blackmanová, Alex Scarrow, Charlie Higson, Derek Landy, Neil Gaiman
Překlad: Věra Kovářová
Počet stran: 416
Název série: Doctor Who
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Soubor povídek slavných autorů k 50. výročí vysílání první epizody kultovního seriálu Pán času (Doctor Who) je nabitý překvapivými zápletkami, které se odehrávají na možných i nemožných místech vesmíru, je plný humoru a samozřejmě Doktorů! Každá povídka představuje jednu z inkarnací Pána času. Jednou nás zavede do starověkého Babylonu, podruhé na planetu vytvořenou podle vzoru Las Vegas, jindy na vesmírnou stanici v podobě obřího stromu.

Doktor s humorem a lehkostí sobě vlastní řeší různé záhady, například kde se ve vikingské vesnici vzaly elektrické kabely a jak to vlastně bylo se starými severskými bohy, co mění lidi v Nevadské poušti v hromádky černého slizu, kdo přepsal celý vesmír a způsobil, že jsou Dalekové mírumilovní, nebo proč osoby ve zvířecích maskách skupují domy na Zemi za astronomické sumy a kam zmizela Polly.

Slavná jména autorů a snad ještě slavnější fenomén v podobě Pána času zaručují skvělou zábavu a napínavé čtení, jež budete jen těžko odkládat.
První Doktor přišel o svojí ruku, ale xingský chirurg Alridge mu sehnal náhradní. Ale protože jde spíš o dvouprstý pařát, tak nemůže plnohodnotně nahradit tu původní. Město ohrožují piráti a jediný, kdo se o ně může postarat je Doktor a jeho vnučka Susan. V závěru se mihne jeden spisovatel, kterého událost inspirovala k napsání slavné knihy.
Druhý Doktor se svým společníkem čelí starodávným bytostem, které se chtějí pomstít a získat TARDIS. 
Třetí Doktor chce ukrást z muzea kopí a vyměnit ho za padělek. Dále se podívá na jednu zajímavou svatbu, potká se s lidmi, kteří si připínají na jazyk potvůrku, která říká nahlas jejich nejupřímnější myšlenky.
Takhle by se dalo pokračovat dokud bych nepopsal všech jedenáct povídek, ale nechte se také překvapit. 

Nakladatelství Jota fanouškům Doctora Who přineslo jedinečnou možnost poznat všechny inkarnace mimozemšťana s dvěma srdci od těch klasických až po nejnovější (kromě dvanáctého bohužel). Já klasické série zatím nasledované nemám a předpokládám, že takových fanoušků bude víc, ale na druhou stranu mají povídky potenciál nalákat i ke sledování starých sérií. Neznalost původních sérií tedy není nepřekonatelnou překážkou. Například u prvního Doktora vím, že cestuje se svou vnučkou a znám jeho vzhled. U dalších inkarnací znám už maximálně ten vzhled. U nových Doktorů už si při čtení představíte jejich hlas nebo výrazy tváře.

Každý z autorů pojal povídku po svém. Někdo cestoval zpátky do minulosti k vikingům, jiný do fiktivního světa k prastarým bytostem, další vám ukáže zajímavý svatební obřad. Pravda je, že třeba druhá povídka mě moc nenadchla. Od deváté povídky jsem zase čekal, že jako společnice bude Rose. Bohužel Doktorovi dočasně sekundovala úplně jiná postava. Povídka Patricka Nesse byla zajímavá, ale zasloužila by víc prostoru. Navíc, Doktor tam spíš jen proplouval. Jediná Richelle Mead psala povídku z pohledu společnice a v ich formě. Zkrátka některé příběhy jsou povedenější a jiné méně. Prostor nedovoluje žádné dlouhé či spletité příběhy.


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Doctor Who: 11 doktorů, 11 příběhů.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden