Etta a Otto a Russell a James - Emma Hooperová


Autor: Emma Hooperová
Překladatel: Vanda Senko Ohnisková
Počet stran: 324
Nakladatelství: Jota

Anotace

Ettě je třiaosmdesát a ještě nikdy neviděla oceán. A tak si jednoho dne velmi časně ráno vezme pušku, kousek čokolády a své nejpohodlnější boty a vydá se na cestu dlouhou přes tři tisíce kilometrů – z kanadské farmy v prérii až na východní pobřeží severního Atlantiku.

Až se Otto, její manžel, probudí, najde na kuchyňském stole vzkaz. Snad se nezapomenu vrátit, píše Etta. Otto už oceán viděl, kdysi dávno přeplul celý Atlantik, aby mohl bojovat kdesi daleko v jedné veliké válce. Ettě rozumí. Jenomže teď, když je doma sám, musí zápasit se svými démony a těm se jen velmi těžko brání…

Russell se Ottovi celý život snažil vyrovnat a od prvního okamžiku miloval Ettu. Teď trvá na tom, že je třeba ji najít, ať je kdekoli. Rozhodne se opustit vlastní farmu – a je to vůbec první akt vzdoru v jeho životě.

Etta zatím putuje k oceánu a doprovází ji kojot, kterému dala jméno James…

Etta se rozhodne splnit si svůj sen a vyrazí na cestu k oceánu. To by nebylo až tak nic zvláštního, ale Ettě je přes osmdesát a musí mít na papírku napsáno kdo je nebo kdo jsou její příbuzní. Doma nechá akorát vzkaz pro svého manžela Ottu doplněný o kartičky s recepty. Manžel se možná o manželku obává, ale jinak vezme informaci celkem v klidu. Ví, že kdysi čekala ona něj a teď jednoduše počká on na ní. Mezi tím jí píše dopisy o tom co dělá, které jí schovává až se vrátí. Protože samozřejmě neví kam by je posílal. Jejich soused Russel se s tím jen tak smířit nehodlá a raději vyrazí za Ettou autem.

Jsou knížky, které vás donutí napsat recenzi hned, protože máte potřebu napsat jak to bylo skvělé nebo naopak špatné. A pak jsou tu příběhy jako ten, na který právě čtete recenzi. Příběh na první pohled o obyčejných lidech, který pozvolna utíká, ale po dočtení ve vás nechá změť pocitů a otázek. Možná už z toho tušíte, že nejde o příběh pro každého. 

Děj se odehrává v současnosti a je proložený vyprávěním z minulosti. V současnosti už jsou všichni tři hlavní hrdinové starouškové, kteří už mají leccos za sebou. I přes svůj hendikep má Etta jedno velké přání - chce vidět oceán. A to je vlastně první krok k tomuhle příběhu. Části z minulosti vypráví o tom, jak se Russell s Ottem prvně setkal, jejich dětství až po dospělost. O jejich zestárnutí a sousedství už toho moc řečeno nebylo. Do jejich životů ještě za dob chození do školy vstoupila Etta. Osudy téhle trojice jsou spojené. James je kojot a je jedním takovým nadpřirozeným nebo magickým prvkem. Kojot se k Ettě přidá na její dlouhé cestě k oceánu a Etta si ho pojmenuje James a povídají si spolu. Kromě toho na Ettu mluví ještě rybí lebky (francouzsky). Vytržené z kontextu to zní hodně zvláštně, ale během čtení mluvení s kojotem nijak nerušilo a celkově jen dokreslovalo atmosféru knížky.

Přímá řeč je psaná bez uvozovek. Knížka je psaná z pohledu třetí osoby. Kromě toho autorka využívá i dopisy, které si Etta a Otto posílají. A jako takové zpestření si můžete zkusit i pár receptů z kartiček.
Otto se v rozhodne tak jako plno chlapců před ním zapojit do války. To by mohlo znamenat hodně akčních pasáží plných zmatku, střelby a zranění na obou stranách. Ale toho se nedočkáte. Válka tu je utlumená jen na pozadí jako důvod pro odloučení postav. Ta věta z anotace o boji se svými démony se mi zdá trochu přehnaná. Otto si jistě z války přinesl nějaká traumata, ale větší vnitřní boje sváděla Etta. V jistém okamžiku jsem se obával, že dál už nepůjde a její pouť nadobro skončila. To byl hodně skličující okamžik. Konec je pak kapitola sama pro sebe. Z části se příběh uzavřel, ale zároveň to vyvolalo další řadu otázek. Co se vlastně dělo pak? Stačil by mi krátký epilog o tom, co jaká postava dělala dál.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí e-knihy Etta a Otto a Russell a James.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden