Star Wars: Ničemové - Timothy Zahn


Autor: Timothy Zahn
Překladatel: Martin Pohl
Počet stran: 400
Nakladatelství: Egmont

Anotace
Han Solo by se měl hřát na výsluní slávy. Se svou lodí Millenium Falcon právě sehrál klíčovou roli při odvážném náletu, který zničil Hvězdu smrti a zasadil Impériu první ránu ve válce s povstaleckou Aliancí. Jenže Han nemá co oslavovat, zvlášť když přišel o odměnu, kterou si vysloužil za své hrdinství v boji. Navíc je po krk v dluzích a nemilosrdný vládce podsvětí Jabba Hutt vypsal na jeho hlavu odměnu. Jestli Han nedá dohromady dost kreditů, téměř jistě bude muset zaplatit svou vlastní kůží. V té chvíli přichází na scénu tajemný muž a nabízí Hanovi královskou odměnu za poněkud nezákonou a vysoce riskantní výpomoc. Díky svému podílu z této akce by se Han mohl pohodlně vypořádat s Jabbou a mohl by začít vést klidnější život.

Stačí udělat jediné: proniknout do ultra opevněné základny jednoho z bossů zločineckého syndikátu Černé slunce a otevřít nejlépe zabezpečený sejf v galaxii. Vypadá to na práci pro mistry kouzelníky… nebo pro šílence. A tak Han shromáždí skupinu drsňáků, kteří jsou od obojího trochu, včetně nepostradatelného Chewbaccy a prohnaného Landa Calrissiana. Jestli někdo dokáže oklamat a porazit po zuby ozbrojené zločince, zabijácké droidy a imperiální agenty, je to Han Solo a jeho ničemové. Ale podaří se jim provést brilantní kousek za hranou zákona, nebo při pokusu o něj zaplatí nejvyšší cenu?
Han Solo a Chewbacca čekali v Regilliově kantýně, kde měli smluvenou schůzku s jedním člověkem kvůli zakázce. A ta by se mu teď zatraceně hodila. Sice dostal odměnu od princezny, ale o tu bohužel přišel. Nějaký pirát ho o obdržené kredity obral. O to byla celá situace potupnější. Právě proto přišel do té kantýny, i když to mohla být nějaká past. Což se taky ukázalo jako oprávněná obava. Naštěstí se nejednalo o nic, co by nevyřešila dobře mířená střela z blasteru. V sebeobraně samozřejmě. Shodou náhod kromě jiných zákazníků potyčku vidí i tajemný cizinec Eanjer. Ten Hanovi nabídne práci za velké množství kreditů. Zakázka vyžaduje další lidi se zkušenostmi z jiných oborů, které je potřeba nejdřív sehnat. 

Knihy Timothyho Zahna u nás vychází pod hlavičkou nakladatelství Egmont, které produkuje i celou řadu dalších knížek z daleké galaxie. Starší kousky už se těžko shání, ale i u těch novějších je z čeho vybírat. Napsal například knihu Oddanost, Ruka odplaty a v knize Setkání v mlze má několik povídek. Podílel se i na tvorbě komiksu Star Wars: Stíny Impéria. V zahraničí jsou Ničemové dostupní i jako audiokniha, čehož bych se rád dočkal i tady u nás.

Podle ilustrace na obálce by se mohlo zdát, že příběh o loupeži století má tři hlavní hrdiny. Po otočení pár stránek zjistíte, že je jich přece jen víc. Je tam totiž seznam jmen s připsanou rasou, pohlavím a specializací nebo povoláním. Ale nejznámější je bezesporu trojice Han, Chewbacca a Lando. Han není tentokrát hned v první linii, aby pálil z blasteru nebo pilotoval Falcon. Pravda, na začátku se dostane do potyčky v kantýně a do přímé akce se zapojí i v závěru. Jinak spíš řídí celou operaci a stojí v pozadí. Co se týká Chewbaccy, jeho síla je především ve filmech. Tady se totiž maximálně dozvíte, že něco zamručel. Jeho reakce si můžete dát dohromady, když mu odpovídá někdo další ze skupiny. Ne vždy souhlasí s Hanovým názorem, ale v akčních pasážích je platnou posilou. Lando jako hazardní hráč během úkolu analyzuje řeč těla svých nepřátel a zaměřuje se i na drobnou mimiku. Současně s tím musí ve vyhrocených situacích předpokládat jednání protivníka, protože to ovlivní nejen další průběh mise, ale i to, jestli jí ve zdraví přežije. Velkou tajemnou je Eanjer, který s akcí za Hanem přišel. Můžu jen prozradit, že jsem byl v závěru překvapený.

Jak vyplývá z úvodu, děj knihy se odehrává po filmu Nová naděje. Ale ten už jistě každý fanoušek viděl několikrát. Ničemové jsou jinak samostatným příběhem. Nejde o žádnou novou sérii, ale střípek do skládačky mezi čtvrtou a pátou filmovou epizodou. Všechny kapitoly jsou psané z pohledu třetí osoby. Vůbec by však nebylo na škodu, kdyby Hanův pohled byl psaný v ich formě a mohli jsme se tak dozvědět víc jeho myšlenek. Celá zápletka se točí kolem toho, že skupina podvodníků chce vybrat jeden trezor. Nejdřív se všichni vůbec musí dát dohromady a pak už nás čekají první průzkumy až k samotné hlavní akci. Zpočátku vše vypadá bezproblémově, ale následně se vyskytnou problémy, které zvýší napětí. Obvykle se je však daří členům party nějak zvládat. Děj postupně graduje a v závěru nás čeká pořádná akce a napětí. V těch napínavých částech se pohledy střídají častěji. Příběh můžeme sledovat i z opačné strany barikády, tedy imperiálního agenta a samotných zločinců z řad Černého slunce.


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Star Wars: Ničemové.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø