Mise zapomnění - María Dueňasová


Autorka: María Dueňasová
Překladatelka: Simoneta Dembická
Počet stran: 447
Nakladatelství: Jota

Anotace:
Profesorka Blanca Pereaová po rozvodu přijímá nabídku stipendijního pobytu na malé kalifornské univerzitě. Její nová práce, katalogizace díla zemřelého hispanisty Andrése Fontany, je nakonec mnohem zajímavější a podnětnější, než čekala. Seznamuje se s Danielem Carterem, přitažlivým americkým kolegou, a postupně proniká do spletité sítě milostných vztahů, intrik a skrytých tajemství.
V románu se prolínají a nakonec protnou osudy všech tří protagonistů, rozprostřené v prostoru i čase, mezi Španělskem a Spojenými státy, mezi přítomností a minulostí, od pátrání po zapomenutých františkánských misiích přes osudy španělských republikánských intelektuálů až po nadčasové hledání lásky, druhých šanců a usmíření.

Mise zapomnění je velký román vyprávěný výrazným ženským hlasem.
Příběh se klene přes kontinenty a epochy a vypráví o ztrátách, odvaze, síle vzpomínek a citů.
Univerzitní profesorka Blanca Pereaová odjíždí z rodného Španělska, aby se dostala co nejdál od manžela, který ji opustil a teď navíc se svou milenkou čeká dítě. To je hlavní důvod, proč si vybírá stipendium na univerzitě v Santa Cecilii, i když nabízená práce je zcela mimo její odbornost. Jedná se totiž o katalogizaci pozůstalosti jednoho španělského profesora, který učil na zdejší univerzitě. Ze začátku to bere jen jako rutinní třídění papírů. Když ale na jedné akci uvidí jeho fotografii, rozhodne se, že musí změnit styl své práce a více ho přizpůsobit tomu, že její krajan byl také člověk s různými zájmy a nápady. Navíc se potká s americkým profesorem Danielem Carterem, který byl žákem profesora Fontany, a proto jí může poskytnout spoustu důležitých informací. Poté se úplně ponoří do práce a i když ji sem tam vyruší nějaký chybějící dokument nebo nemůže najít návaznost, přizpůsobí se a pokračuje dál. 
Během Blančina pobytu se v městečku také odehrává velká stávka a protesty proti zničení piniového lesíka kvůli stavbě obchodního centra. I profesor Fontana se o něj zajímal než zemřel. Blance ale uniká důvod. Proč by se zajímal o kousek lesa? Z Fontanových dokumentů to není úplně jasné, ale jedna věc je více než očividná. Chybí spoustu materiálů, které by jí ten zájem mohli vysvětlit. Problémem je, že nikdo není, kde by mohli být, protože katedra má za to, že je všechno na svém místě. Podaří se Blance rozplést ten podivný zádrhel s chybějícími dokumenty nebo se vrátí domů a na svou práci v Kalifornii bude vzpomínat jen jako na zajímavou zkušenost s ne moc zdárným koncem? 

María Dueñasová je doktorkou anglické filologie a titulární profesorkou na Univerzitě v Murci. V průběhu své kariéry vyučovala na univerzitách ve Spojených státech a účastnila se mnoha vzdělávacích, kulturních a nakladatelských projektů. V roce 2009 vstoupila do literárního světa románem Čas mezi šitím, který si získal přízeň čtenářů i kritiky. Prodalo se ho přes milion kusů a byl přeložen do více než pětadvaceti jazyků. Mise zapomnění je druhá kniha, která autorce u nás vyšla *)

Dlouho jsem se rozmýšlela, jaké sepíšu resumé o této knížce. Ze začátku mě čtení opravdu nebavilo. Nějak jsem se nemohla začíst. Když se Blanka začala probírat těmi horami papírů, které po sobě zanechal španělský profesor Andres Fontana, začaly se objevovat retrospektivní kapitoly. Nejdříve o samotném Fontanově dětství a později o životě Daniela Cartera. To byla pro mě naprosto nepochopitelná záležitost. Původně jsem si myslela, že Blanka sepisuje to, co zjistila o profesorovi, ale když se pak objevil Danielův život, byla jsem v koncích. Nechápala jsem totiž, jak by mohla všechno zjistit do takového detailu a bylo mi divné, že by si profesor něco takového vůbec zapisoval. Odpověď jsem dostala až na konci knihy a pak mi to všechno nějak zapadlo do sebe. Mě osobně se nejvíc líbil právě konec knihy. Pro mě byl takový nejzajímavější. Něco se dělo a konečně se začaly odhalovat staré křivdy a pravdy, které byly uložené velmi hluboko. Nakonec jsem pochopila, že ani název není tak jednoznačný, jak se může na první pohled zdát. Nejedná se pouze o to, chtít zapomenout na životní krach a vzpomínky na dno. Název s sebou nese i druhou rovinu příběhu, kterou tady samozřejmě nebudu prozrazovat, protože vše se ukáže až na konci.

Po opravdu strhujícím závěru můžu s klidem prohlásit, že knížka se mi líbila. Na konci jsem pochopila vše, co mi ze začátku nebylo jasné a celý příběh se projasnil. Sice jsem podle anotace čekala víc dech beroucích scén a rozhodně víc detektivního pátrání, ale i tak bych knížce dala 4 hvězdičky a rozhodně bych ji doporučila. Za poslední dobu je to jedna z mála knížek, kde mi nebylo jasné jak to všechno dopadne ještě dřív, než jsem se dostala do poloviny. a ještě jedno "varování". Rozhodně bych knížku neoznačila za odpočinkovou. Pokud si ji pořídíte, připravte se, že budete muset myslet. Tedy alespoň mě knížka přinutila k přemýšlení, hlavně o tom, co prožívala hlavní hrdinka.



Na závěr bych chtěla poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Mise zapomnění.







*) životopis převzat ze stránek nakladatelství Jota

Komentáře

  1. Doma na mě čeká Čas meezi šitím, takže pokud mě zaujme, velmi ráda si přečtu i toto, prolínání osudů se mi líbí jak v knihách, tak ve filmu.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem četla Čas mezi šitím a dlouho to byla moje nejoblíbenější kniha. Na Misi Zapomnění se tedy moc těším. Chtěla bych se zeptat, jestli od Knihcentra dostáváš tištěné knihy? Já mám e-knihy, ale špatně se mi to čte.

    OdpovědětVymazat
  3. Uf, tak ja som ešte neprelúskala Čas mezi šitím a autorka už vydala ďalšiu skvelú knihu? Kto to má stíhať? :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Krysař - Viktor Dyk

Fan překlady knih

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla - C.D. Payne