Zelená - Martin D. Antonín


Autor: Martin D. Antonín
Účinkují: Jiří Pobuda
Délka: 8 hod. 56 min.
Vydává: Straky na vrbě

Anotace:
Nejšílenější kniha Martina D. Antonína je konečně dostupná i jako audiokniha namluvená hercem a muzikantem Jiřím Pobudou. Na scénu se vracejí potrhlí gobliní vynálezci, vznešení elfové, démoští maghorni a samozřejmě i Střelka - napůl elfka, napůl orka milující zelenou barvu. 
Oba tvůrci, jak autor předlohy, tak i autor audioverze, si vzácně kápli do noty. A oba mají v sobě stejný druh milého šílenství, takže výsledek stojí za to. 

Vi užít si fíc než osm hodina zábava!
Na počátku jsou dva rody. Tedy ono je jich vlastně víc a nejsou to rody, ale spíš národy. Jenže ta první věta zní takhle víc osudově. Asi to budu muset lépe vysvětlit. Mezi elfy a orky panuje odjakživa nenávist, o čem může svědčit i mnoho bitev. Tentokrát se oba národy musí spojit proti společnému nepříteli - maghornům. Válečná vřava začíná a masa vojenských sil seká nebo mlátí podle toho, co kdo zrovna třímá v ruce. Jenže elfí vojevůdce má nekalé plány. Když se misky vah začnou přiklánět k vítězství spojenectví elfů a orků, nechá zavelet tajný rozkaz. Nechá pověsit zelený prapor a když ho spatří tajná elfí jednotka, vpadne orkům do zad. Ale orci zradu tušili. 
Na pozadí nově obnoveného konfliktu se dva gobliní inženýři snaží sestrojit co nejlepší vynález.

Jiří Pobuda hraje na kytaru, akordeon a zpívá v kapele Fiannan. Hrají irské a skotské písně v českém znění. Na kontě mají několik CD, ale hrají i živě v kavárnách a hospůdkách. Ale hlavní je načítání knih. Kromě Zelené od Martina D. Antonína načetl ještě Stín Černého hvozdu, který napsal Míla Linc a Stín modrého býka od autorské dvojice Františka Vrbenská a Leonard Medek.

Střelka je napůl elfka, napůl orka. Že je to s jejím původem celkem složité zjistíte během poslechu (případně četby). V průběhu dobrodružství je vystavena různým situacím, kdy její já svádí vnitřní boj. Částečně kvůli rase nebo kvůli naprogramovaným povelům.

Zelená není jen humorná fantasy, ale nese i prvky sci-fi. Audiokniha je rozdělená do jedenácti souborů, které mají kolem 50 minut. Pokud posloucháte třeba na mobilu, můžete si stáhnout aplikaci Audiotéky, která umožňuje automatické záložky. Jako oddělující prvek slouží krátká melodie zahraná na kytaru. K fantasy o goblinech se mi něco takového moc nehodí. I vzhledem k technickému zaměření bych viděl jinou melodii ozvláštněnou třeba o bouchání kladiva nebo zvuk pily. Na druhou stranu je pravda, že vytvoření takové melodie už by vyžadovalo větší tým lidí.
Jazyk zeleného národa je napsaný lámanou češtinou jakou vidíte v anotaci u poslední věty napsané kurzívou. Při načítání se Jiří Pobuda opravdu vyřádil. Orkové mluví pomalým a hlubokým hlasem, který se skvěle hodí k jejich nátuře. Oproti tomu goblini mluví vyšším hlasem. Gobliní vynálezce rozlišíte opravdu snadno - ten druhý má hodně vysoký hlásek. Naproti tomu Orkové jsou na tom s hlasem hodně podobně. Zvláštním hlasem je Střelka. Její hlas by měl znít kovově a musela pomoct technika. Digitálně zkreslený hlas nezní ani tak kovově, ale spíš jako šmoula s hlubokým hlasem. Jiří Pobuda audiopodobě dal kus sebe s jeho ztvárnění mi sedlo. Při poslechu jsem se bavil a užíval si různé humorné situace.
Příběh končí v momentě, kdy se před hrdiny otevírá úplně nová etapa jejich života. Závěr je otevřený tak doufám, že pokračování bude napsané brzo.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audiotéka.cz za poskytnutí audioknihy Zelená.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø