Když je láska slepá - Luisa Bureschová


Autor: Luisa Bureschová
Překlad: Martina Kašparová
Počet stran: 384
Nakladatelství: Host

Anotace
Aliu a Leandera všichni vnímají jako pár snů a poté, co se jim narodí dcera, se idylka zdá být dokonalá. Půvabně chaotická Alia i lidé kolem ní věří, že její vztah je zcela mimořádný. O to překvapivější je pak Leanderovo náhlé přiznání: „Musím ti něco říct. Mám jinou.“ Situaci, kterou Alia zná jen z laciných romantických knih, o nichž píše diplomovou práci, najednou zažívá na vlastní kůži. Zhroutí se jí svět. Jak se smířit s odchodem životního partnera?

Když se Alia s pomocí kamarádek a podivínského souseda konečně začne stavět na nohy, stane se něco, co nikdo nečekal — Leander se znovu objeví u jejích dveří… Má mu odpustit? Nebo jít dál? Román Když je láska slepá popisuje chvíle, ve kterých jsme nejzranitelnější a nejlidštější, ale činí tak s vtipem a vřelostí. Každý, kdo se někdy zklamal v lásce, ví, že nic nebolí tak jako zlomené srdce. Společně s Aliou prožijeme zoufalství ze ztráty milovaného člověka a bezútěšnost nenadálé samoty, ale také novou naději a opětovné probouzení chuti do života.
Alia žije v menším bytě s přítelem Leanderem a malou dcerkou. Studuje poslední ročník vysoké a zrovna píše diplomovou práci. Proto nemá na Leandera moc času a upřímně, ani se jí nechce moc se mu věnovat. Tento její přístup bohužel zaviní to, že si Leander najde jinou a dokonce se do ní i zamiluje. Alia nejednou neví, co by měla dělat. Neumí si svůj život bez Leandera vůbec představit a ocitá se na úplném dně, kdy je donucena znovu přerušit studium a začít brát antidepresiva. Naštěstí má ale kamarádky a milého souseda Kolju, kteří se o ni vzorně starají. Poté si Alia dá předsevzetí, že Leandera dostane zpátky a budou zase žít s dcerkou jako rodina. Povede se jí získat Leandera zpět nebo ho navždy ztratila? Nebo snad zjistí, že mu nedokáže odpustit? A zvládne se vůbec vyhrabat z tmavého dna odvrhnutí a zase žít?

Luisa Bureschová je německá spisovatelka, literární vědkyně, novinářka a scenáristka. Po maturitě vyrazila na zkušenou do světa, žila mimo jiné v Americe či Thajsku, a před více než dvaceti lety se natrvalo usadila v Berlíně, kde žije s přítelem a dvěma dětmi. Studovala publicistiku a literární vědu a po studiu sbírala první zkušenosti s psaním scénářů a novinových článků. Přispívala například do deníku Berliner Zeitung. Svůj první román napsala už ve čtrnácti letech, ale nikdy jej nepublikovala. Když je láska slepá je její první vydaná kniha. *)

Hlavní hrdinkou knihy je Alia. Kdysi přerušila školu kvůli těhotenství a nyní si dodělává poslední ročník a píše diplomovou práci. Miluje svou dceru, Leandera a své kamarádky. Vzhledem k tomu, že její "diplomka" je o románech typu Harlequin, nemá opravdu žádnou chuť na něžnosti, o které se Leander snaží. Převážně proto, že romány tohoto typu obsahují erotické pasáže, které oplývají barvitými popisy. Znám to, několik jsem jich přečetla. Samozřejmě jí tím nechci nijak bránit. Jak jinak by měl muž poznat, že o něj žena stojí, než že se mu bude věnovat. A nemyslím jen sex, myslím i povídat si, chodit do kina a podobně. Prostě společný život. Leander vlastní bar ve městě, hraje v kapele. Zdá se, že je pro Aliu jako stvořený, že jí snad čte myšlenky a skvěle jí rozumí. Když se však jejich vztah dostane do slepé uličky, místo aby se pokoušel na tom pracovat, uzavře se před Aliou a najde si novou lásku. To se mi nezdá jako moc fér přístup. Sice má každý na problémech svůj podíl, ale rozhodně není ideální si hned hledat někoho jiného. Dalšími důležitými osobami v příběhu jsou Aliiny kamarádky Majken a Bianca. Majken má problémy s otěhotněním a Bianca s manželem, který moc pije, ale přesto jsou tu obě pro Aliu a pomáhají jí sebrat se. Dále je tu soused Kolja. Také Alie pomáhá, ale není to z až tak nezištných důvodů. Alia ho totiž velice přitahuje. A i když má Kolja přítelkyni, nezabrání mu to v bližším kontaktu.

Knížka se mi líbila a dobře se četla. Zajímavé byly retrospektivní kapitoly, které se střídaly s kapitolami Aliina aktuálního životního příběhu. Alia v nich například popisovala, jak byla poprvé na univerzitě, kde potkala některé ze svých přítelkyň nebo jak se seznámila s Leanderem. Tahle recenze se mi píše dost špatně, protože jak máte napsat svůj názor na pocity jiných, když navíc doufáte, že něco takového se Vám vyhne obloukem. Problémům, které prožívala Alia i těm, které měly její kamarádky, bych si v životě opravdu zažít nechtěla a doufám, že ani nezažiju. Knížce dávám 4 hvězdičky a určitě bych ji doporučila. Rozhodně bych ale neřekla, že je to odpočinková knížka, jak by naznačovala obálka. Pořád jsem musela myslet na to, co bych dělala, kdyby se to stalo mě.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych chtěla poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzní e-knihy Když je láska slepá.






*) zkrácený životopis použit ze stránek nakladatelství Host

Komentáře

  1. Po téhle knížce toužím od té doby, co vyšla :) Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze. Knížku si určitě přečtu! :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø