Bohové Olympu: Krev polobohů - Rick Riordan


Autor: Rick Riordan
Překladatel: Dana Chodilová
Počet stran: 468
Název série: Bohové Olympu
Pořadí v sérii: 5
Nakladatelství: Fragment

Anotace
Sedm polobohů včele s Percym čeká poslední a nejtěžší boj. Giganti, obludní pomocníci bohyně Gaiy, jsou připraveni zničit hrdiny z Velkého proroctví a s nimi i celý svět.
Tábor polokrevných je obklíčen římskými jednotkami a hordami nestvůr. Nutně potřebuje pomoc, ale ta je až na druhém konci světa. Obří socha Athény Parthenónské by mohla válku mezi Řeky a Římany zastavit a polokrevné usmířit. Míří ale kamenný kolos na správné místo, a hlavně, bude tam včas? Zbývá jen pár dnů. Pomstychtivá matka země Gaia se probírá z dlouhého spánku a k probuzení jí chybí jediné - krev dvou polobohů, krev Olympu!
První linie příběhu sleduje skupinu polobohů na lodi Argo II. Leo se jako obvykle vrtá v samotné lodi a nikomu neprozrazuje, co má za lubem. Hlavní úkol je zastavit Giganty a samotnou Gaiu. Dřív než jí stanou tváří v tvář, je potřeba ještě splnit pár vedlejších misí. Proto se můžeme těšit na několik zastavení, kde vždy skupinka polobohů snaží splnit daný úkol. Druhá linka popisuje dobrodružství Nika, Reyny a skutečného trenéra Hedge (jeho holografické já totiž pobíhá na palubě Arga II a podle velikosti písma se snaží svým křikem působit polobohům infarkt).

Rick Riordan už u nás vydal svojí pětidílnou sérii Percy Jackson a trilogii Kronika Cartera Kanea. Krev polobohů je posledním dílem série Bohové Olympu, která navazuje na Percyho Jacksona. Všechny zmíněné knihy se řadí do kategorie pro mládež a letos v říjnu by měla v zahraničí vyjít novinka. Podle jména hlavního hrdiny (Magnus Chase) se dá předpokládat spojení s fanouškům známou postavou. Nová série představí bohy Asgardu a severskou mytologii v Riordanovském stylu. Pravděpodobně nás tedy čeká představení třetího tábora a další záchrana světa.

Krev polobohů je kniha plná akce. Ale zároveň se autor snaží, aby vše působilo humorně. Potěšila mě narážka na seriál Pán času (Doctor Who) a postavu Kapitána Ameriky. Největším vtipálkem ze skupiny je Leo, i když to už občas působí nuceně. Celkově je humorná složka příběhu dvousečná zbraň. Ano, samozřejmě to odlehčí situaci. Ale na druhou stranu, nepůsobila by nějaká akční a napínavá pasáž mnohem napínavěji bez vtipkování? Nejočekávanějším bodem série byl samotný závěrečný boj z Giganty a Gaiou (to především). V tomhle vidím trochu problém - dva epické finální souboje vzájemně ruší ten wow efekt. Jak souboj proti Gigantům tak i proti samotné Gaie jsou celkem krátké a vyznívají celkem jednoduše nebo alespoň srovnatelně s normálními souboji v knize. Paradoxně souboj, který probíhal v linii Nika a Reyny, byl delší a napínavější. Nabízí se srovnání se sérií Percy Jackson. Zatímco u té první zmíněné jsem díl od dílu byl nadšenější, novější série si drží jistou úroveň bez nějakého výrazného posunu k lepšímu nebo naopak horšímu. Příběh se sice uzavřel, ale autor si stejně nechal otevřená vrátka pro nějaké pokračování.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzní knihy Bohové Olympu: Krev polobohů.



Komentáře

  1. to uz jsem zazila u spousty knih... i v napriklad Nastrojich smrti clovek ceka nekolik kniha na to, jak to dopadne, jak se to vyresi a ono je to hotove za pet minut :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø