P jako pivo - Tom Robbins



Autor: Tom Robbins
V hlavní roli: Oldřich Kaiser
Délka: 2 hod. 47 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
Příběh o pivu pro děti? Proč ne? Šestiletá předškolačka Gracie je zkrátka zvídavá a zlatavý mok ji zajímá. Leccos zábavného i poučného jí o něm tudíž prozradí oblíbený strýček Moe a chmelových tajů znalá víla Pivoňka. Kromě postupu výroby hořkého pěnivého nápoje se ale Gracie dozví také leccos o lásce, odvaze, pravdě a lži i o životě vůbec. Protože obyčejný svět je jen pěna na tom opravdovém, hlubším světě.
Odkud se pivo bere? Jak chutná? Takové otázky trápí hlavičku malé Gracie Pírklové. Maminka jí toho moc neřekne a pošle jí za tatínkem jenže ten se zrovna dívá na fotbal. A bohužel si jeho tým zrovna nevede dvakrát dobře. Nemá cenu se pokoušet o nějaký rozhovor. Naštěstí je zrovna na návštěvě jeho bratr, strýček Moe. Toho fotbal až tak moc nezajímá - raději si vychutná dobře vychlazenou plechovku pivka. Strýček jí dokonce dá trochu piva ochutnat. Gracii přijde dost hořké, ale Moe v ní podnítí zájem o výrobu piva. Naplánoval, že mamince řeknou, že v pondělí pojedou do ZOO. Místo toho jí chtěl vzít na exkurzi do pivovaru, aby se dozvěděla vše, co jí o výrobě piva zajímá.

Knížku načetl známý český herec a komik, Oldřich Kaiser. P jako pivo není jeho první zkušenost s načítáním audioknih. Načetl třeba Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války nebo Dobrodružství Billa Madlafouska. Už v různých televizních scénkách převáděl svůj rozsah, kdy dokázal zahrát puberťačku, malého kluka nebo muže trpícího představou, že je moucha. Proto si myslím, že pro tenhle příběh byl skvělou volbou. Dokázal předvést postarší učitelku, téměř šestiletou holčičku i pivní vílu.

V knížce se dozvíme informace jak o samotné výrobě piva, tak o datu vzniku plechovky. Vlastně velkou část knížky tvoří popis výroby piva. V psané formě by proces výroby malé čtenáře asi až tak nenadchl, ale když budou informace poslouchat, bude to určitě o něco lepší. Každá kapitola začíná melodií. U třetí kapitoly zněla melodie trochu orientálně, ale jsou tu jak rychlé a veselé, tak pomalejší posmutnělé znělky. Podle toho, o co v jaké kapitole půjde. Jak už to u audioknih OneHotBook bývá, nebývají to jen obyčejné původní hudební znělky. Tentokrát se můžete zaposlouchat do tekoucího piva, otevírání plechovky, šumění nebo cinkání skleniček. To ke knížce o pivu prostě sedí.

Audiokniha má celkem osmnáct krátkých kapitol. Většinou trvají okolo deseti minut. S výjimkou té poslední, která čítá minut téměř dvacet. Pivní víla Pivoňka se poprvé objeví v deváté kapitole knížky.
Příběh je sice zábavný (třeba když se maminka postaví učitelce náboženství), ale rozhodně se nebudete smíchy popadat za břicho. Vypravěč také mluví přímo ke čtenáři. Jakoby vám knížku měl číst dědeček. Ale řekněme si na rovinu, i když dědečkové čtou pěkně a má to svoje kouzlo, profesionálně načtená knížka má jiné grády. Neumím si představit dědu, jak komolí hlas aby trefil vílu Pivoňku. Příběhově mě knížka až tolik nenadchla - jedná se o takový průměr, ale hodně tomu přidává procítěný přednes a hudební doprovod.



Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy P jako pivo.



Komentáře

  1. Ten název je rozhodně poutavý stejně tak jako anotace. Rozhodně se potom někdy podívám. Děkuji za tip :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden