Ospalá Díra: Děti revoluce - Keith R. A. DeCandido




Autor: Keith R. A. DeCandido
Překlad: Lumír Mikulka
Počet stran: 272
Nakladatelství: Baronet

Anotace:
Ospalá díra nebo Sleepy Hollow je televizní seriál, který znají všichni fanoušci fantasy literatury. Ichabod Crane, voják koloniální armády, který byl povolán, aby vstal ze svého hrobu jako osoba z masa a kostí. Abbie Millsová, policistka, jež má nakročeno ke kariéře v FBI. Dvojice, která má zabránit apokalypse a zastavit první dva pekelné jezdce...
Příběh Ospalá díra Děti revoluce patří tématicky do první série Sleepy Hollow. Je to samostatný příběh, jaký v seriálu neuvidíte. Navazuje na epizodu s názvem Golem. Děti revoluce začínají jednoho studeného lednového dne. Ichabod Crane hledá klid v parku. Místo klidu přichází znepokojivá vize, v níž mu jeho žena Katrina předává záhadnou zprávu. On a Abbie budou muset odhalit tajemství starého kříže, jeho spojení s Georgem Washingtonem a jeho soukromou válkou proti pekelným hordám. Ale nejsou sami, kdo pátrají...
Ichabod se prochází v Parku vlastenců, zastaví se na můstku a zavře oči. Když je znovu otevře, ocitne se v podivném lese a před ním stojí Katrina, která mu pošle několik vidění z jeho minulosti a nakonec mu řekne, aby získal zpět své vyznamenání. Najednou se na obloze objeví osm půlměsíců a vidění končí. Následně jsou Ichabod a Abbie zavoláni k případu záhadného rozčtvrcení několika pracovníků ostrahy muzea. Ztratila se ale jen jediná věc. Starý kongresový kříž, který věnoval George Washington deseti významným mužům své doby. To Ichabodovi připomene, že ho měl dostat také, ale bohužel ho nikdy nedržel v ruce, protože byl v době dokončení křížů již po smrti. Svědkové si spojí dvě a dvě dohromady a zaměří se na další kongresové kříže. A když zemře několik dalších lidí a po krátké detektivní práci jsou si už úplně jisti, co se má stát a kdy se to má stát. Problém je, že neví, kdo to má provést. Povede se svědkům zjistit, kdo za vším stojí a zastaví ho?

Zdroj: http://scifidinerpodcast.com
Keith Robert Andreassi DeCandido se narodil roku 1969 v Bronxu. Během studií psal do školních novin. Větší část své kariéry strávil psaním Star Trekových příběhů, zároveň ale psal tie-iny jiných fantasy a scifi sérií (př. Doctor Who, Stargate SG-1), komiksy (př. Spider-man, X-men) a knížky podle videoher (př. World of Warcraft, StarCraft). V roce 2004 vydal vlastní román Dragon Precinct, na kterou v roce 2011 navázal se čtyřmi dalšími romány. Také vydal několik antologií. Byl dokonce jmenován Grandmastrem  asociací International Association of Media Tie-In Writers.

Jako hlavní hrdinové v této knize
Zdroj: http://pop-verse.com
vystupují dva svědci - Ichabod Crane a Abbie Millsová. Ichabod je voják z revoluční války, který se nechtěně krví svázal s jedním z jezdců apokalypsy a nyní, když se jezdec smrti probudil, vstal z mrtvých i Ichabod. Musí se srovnat se všemi vymoženosti, počínaje tím, že Vám jídlo dovezou až domů a konče internetem. Abbie je policistka ve Sleppy Hollow, ale chce se dostat do Quantica a odejít do FBI. Když jí ale jezdec smrti zabije parťáka, šerifa Corbina, tak se rozhodne zůstat a vše řešit. Další postavou je kapitán Irving, který nastupuje po šerifové smrti do vedení místní policie. Nejprve vůbec nevěří v temné síly, které se pokoušejí ovládnout předměstí New Yorku, ale nakonec mu v tváří v tvář realitě, nezbude nic jiného, než uvěřit. Další důležitou postavou, která našim hrdinům pomáhá v boji s nadpřirozenými silami, je Abbyina sestra Jenny. Šerif Corbin jí tajně učil vše o temných silách a posílal ji na tajné výpravy, kvůli získání důležitých informací. Poté se nechala dobrovolně zavřít do blázince, protože se bála, že ublíží své sestře, když ji posedl zlý démon. Musím se upřímně přiznat že jsem si spíše oblíbila Ichaboda než Abbie. Přijde mi takový zajímavější. I když to bude možná tím, že se musel přizpůsobit životu o 200 let dále, než se původně narodil. A ještě jedna věc. Většinu informací z tohohle odstavce se v knížce nedočtete. Jen je dávám k dobru pro ty z Vás, kteří neviděli seriál.

Knížka se mi líbila. Podivné příběhy Ichaboda Cranea a Abigail Millsové jsem si oblíbila už když začali dávat seriál. Protože jsem si nejdřív nepřečetla anotaci, tak jsem si myslela, že v knížce bude převyprávěný nějaký díl seriálu a příjemně mě překvapilo, že je to vlastně úplně nové dobrodružství, které je dějově zasazené někam ke konci první série. Příběh rychle utíkal, i když se musím přiznat, že jsem si ho neužívala tolik, jako ten seriálový. Možná je to tím, že u každého dílu Sleepy Hollow jsem se pokaždé bála a vždycky jsem se lekla nějaké té příšery. V knížce bylo docela dost opisů a ze začátku mě trošku mátly. Nevím, jestli to byl záměr autora nebo překladatele, ale jednou např. mluvila Jenny s Abbie a najednou bylo místo jména použito spojení její sestra a chviličku mi trvalo zjistit, kdo vlastně mluvil. Ale jinak knížce nemám co vytknout, takže dávám 3,5 hvězdičky. Opravdu dobře byla vyřešena postava hlavního "zloducha", protože by mě nenapadlo, kdo za vším stojí. Ale nečekejte žádný velký napínák. Neříkám, že jsem se nudila, to rozhodně ne. Jen jsem si byla celkem jistá, jak to dopadne. Příběh si určitě rád přečte každý fanoušek seriálu a já bych ji rozhodně doporučila právě lidem, kteří už mají s postavami z knihy nějakou seriálovou zkušenost. Bude pak jednodušší se ve všem zorientovat.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr děkuji internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Ospalá díra: Děti revoluce.


Komentáře

  1. Pěkná recenze :) Já seriál vůbec neznám a tahle kniha ke mě zrovna cestuje poštou. Tak snad se mi bude líbit a neztratím se v ději.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že to půjde. Jde hlavně o to, že v seriálu byly popsané všechny vztahy postav a proč je to tak, jak to je. Ale není to tak, že knížka je jen pro fanoušky seriálu, to rozhodně ne.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost