Křest Mrtvé šelmy


V našem okolí se zajímavé literární akce obvykle moc nekonají. Ale když jsem se dozvěděl, že se 15. dubna v Táboře bude křtít Mrtvá šelma bylo jasné, že musíme jet. Tábor máme zhruba půl hodiny cesty autem, což je dobrá zpráva. 
Samotný křest měl začínat v šest hodin večer v Gotickém sále Husitského muzea. Na stole u oken bylo připraveno několik výtisků Mrtvé šelmy, H.U.S (Hus úplně světovej), Jak se staví město, Řemesla a Husité. Kromě toho tam byla kopička stylových H.U.S záložek. Autorská dvojice podepisovala knížky a bavila se s lidmi. Ostatní postávali v hloučcích a mezi tím korzovalo několik fotografů. Po podepisování zahájil samotnou akci Zdeněk Vybíral a po něm mluvil Tomáš Kaplan Fojtík. Kmotra knihy Eva Měřínská polila jeden výtisk Mrtvé šelmy vodou z Jordánu a následoval přípitek vínem. Pro speciální putování po místech z knihy bylo připravneko několik ukázek z audioknihy. První - tedy prolog jsme si poslechli už v Gotickém sále. Potom se celá skupina přesunula do místnosti se schodištěm do radniční věže. Tam se autoři mohli projít a nafotit si prostory, aby je mohli do příběh využít. Kostřičky netopýrů tam prý opravdu jsou. I tady byla puštěna další ukázka z audioknihy. Další ukázka se odehrávala v podzemních chodbách.


Perličkou je, že chodby jsou opravdu krátké, ale autoři je v knížce roztáhli do velkých rozměrů, aby se tam mohla odehrávat pořádná honička. V podzemí se audioukázka pouštět nedala. Takže Klára Smolíková a Jiří Walker Procházka četli vybrané pasáže sami. Předposlední zastávka byla před druhou budovou muzea. Kvůli adrese muzea vládnou nějaké zmatky, takže to bylo využité i v příběhu. Opět následovalo čtení z knížky - tentokrát ze samotného začátku. Poslední zastavení bylo v přednáškovém sále. V knížce bude popisován asi trochu jinak, protože nám bylo řečeno, že byl nově zrekonstruovaný. I druhá budova muzea byla pro účely knížky upravena. Jednak větší chodby a hlavně o patro vyšší. Poslední ukázky byly už pouštěny z počítače. To už se blížil konec, autoři všem poděkovali za účast a pokud někdo chtěl mohl se ještě na něco zeptat nebo si nechat podepsat knížku. 

Byl to náš první křest a autorské čtení a bylo opravdu povedené. Jiří W. Procházka i Klára Smolíková byli hrozně milí a vtipní. Ty dvě hodiny utekly hodně rychle. Snad nebude vadit když prozradím, že příští díl se bude odehrávat v Kutné hoře (už je naplánované i umístění dalšího, ale nechte se překvapit). Jinak jsem se třeba dozvěděl, že linie příběhu měla autorská dvojice rozepsané na několika papírech nalepených nad stolem. Také jsme viděli hospodu, kam rád chodí hlavní hrdina Štolba. Nebo jaké přirovnání bylo původně napsané když si Weissová pozve Štolbu do kanceláře. Postavy jsou sice smyšlené, ale reálné předobrazy mají, z čehož vzniklo během čtení taky několik humorných chvil. Fotek jsem vyfotil víc, ale hlavně ty z vnitřních prostor nejsou úplně ostré. Takže alespoň pár ochutnávek. Doufám, že se podíváme i na další podobné akce.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø