Ostré předměty - Gillian Flynn


Autor: Gillian Flynn
V hlavních rolích: Lenka Krobotová
Délka: 9 hod. 22 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
V zapomenutém missourijském maloměstě Wind Gap došlo nejen k jednomu, ale hned ke dvěma brutálním vraždám malých dívek, jimž byly navíc po usmrcení vytrhány všechny zuby. Mladá chicagská reportérka Camille Preakerová na své rodné město nevzpomíná zrovna ráda, ale uvědomuje si, že tahle služební cesta do kraje jejích vzpomínek je pro ni příležitostí získat sólokapra a naplnit tak konečně touhu po pořádné žurnalistické kariéře. Lidé, kteří ji znají odmala, by jí přece mohli prozradit leccos, co cizincům neřeknou. Návrat na místa dávných traumat však otevírá staré rány a vyšetřovaný případ se jí začne nepříjemně dostávat pod kůži.
Camille Preakerová pracuje jako reportérka v Chicagu a nyní je vyslána do svého rodného města, aby tam sepsala článek o tragických událostech, které jsou ve Wind Gap momentálně tou největší senzací. Před devíti měsíci tam byla nalezená mrtvá dívka a nyní došlo k dalšímu zmizení. Pro Camille by to mohl být skvělý způsob, jak se posunout v žurnalistice o kus dál. Ale cestovat do rodného města se jí vůbec nechce. Příjezd a setkání s matkou tak odloží alespoň přespáním v motelu při cestě.

Načtení prvotiny od Gillian Flynn se tentokrát ujala Lenka Krobotová, pro kterou to byla první zkušenost s takovou prací. Krobotová se po absolvování DAMU stala členkou Dejvického divadla v Praze. Kromě divadla nebo filmu se objevuje i v seriálech. Například už v jindy zmiňovaném seriálu Čtvrtá hvězda, kde hrál i její otec, Miroslav Krobot.

Po kladném přijetí audio verze Zmizelé se začalo hovořit i o dalších audioknihách autorky. O vhodnosti ke zpracování tak určitě není potřeba nějak diskutovat. Otázka spíš je, jak bude přijatá prvotina po uvedení nejnovější a logicky asi nejpropracovanější knihy. Protože je kniha psaná celá v ich formě z pohledu Camille, dostala načtení do audioformátu na starost jediná herečka. To může být pro někoho nevýhoda. Pokud vám u vícehlasé audioknihy nesedne jeden z interpretů, určitě si oblíbíte někoho dalšího. Ale rozhodně dejte Ostrým předmětům šanci, myslím, že se s textem Lenka Krobotová popasovala víc než dobře. Na druhou stranu bych v této roli rád slyšel osvědčenou Janu Strykovou. Slova, která si hlavní hrdinka píše po těle, vyslovuje ostře. Při čtení replik policisty mění hlas na hlubší a když ztvárňuje Ammu (nevlastní sestra Camille), je její hlas někdy až zlomyslný. Jednotlivé kapitoly jsou většinou rozdělené do třech částí, což je dost praktické. Kapitoly oddělují hudební motivy, které tentokrát představuje hra na kytaru nebo piano. Pak je tu melodie, která podtrhuje psycho atmosféru celého díla. Tato melodie nefunguje jen jako oddělovač, ale i jako podkres ve vypjatých momentech, což funguje skvěle. 

Ostré předměty jsou povedené psychologické drama. Ze samotného závěru skutečně mrazí, ať už mluvíme o odhalení pachatele (i když trochu očekávaného) nebo jak to ovlivní život hlavní hrdinky. Celkově kniha vyznívá depresivně až beznadějně.



Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy Ostré předměty.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø