Tři bratři - Zdeněk Svěrák


Autor: Zdeněk Svěrák
Ilustrátor: Václav Šlajch
Počet stran: 112
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Jsou tři pohádky, které by měl každý znát: O šípkové Růžence, O Červené Karkulce a O dvanácti měsíčkách. Kdo viděl film Tři bratři, ten si je touto knížkou připomene, a kdo ho neviděl, ten si je užije v nečekaném spojení. Na stříbrném plátně hraju vypravěče, který umí psát i malovat. Ale ve skutečnosti jsem výtvarné nemehlo. Všechno za mě kreslil a maloval Václav Šlajch, na jehož obrázcích si vaše oči v knížce určitě pochutnají. 
Zdeněk Svěrák
Na začátku jsou tři bratři a každý z nich má nějakou povahovou vadu. Jan si zapomíná věci, Pepa je zbrklý a Matěj zase nerozhodný. Asi nejlépe je vystihuje odpověď na otázku, kterou jim otec dá při štípání dříví. Oznámil jim, že nad statkem je mrak a zeptal se jich, co by dělali, kdyby začalo pršet, protože suší seno na louce. Pepa bez přemýšlení prohlásil, že seno svezou do stodoly. Jenomže mu nedošlo, že by mokré seno zplesnivělo a muselo by se vyhodit. Jan měl dobrý nápad, že seno shrabou do kupek a až přestane pršet, tak je zase rozhrabou, aby vše doschlo. Načež se otec zeptal, kde má hrábě. A bylo po nápadu. Matěj odpověděl, ať se to nechá klidně zmoknout a že se nasuší jiný. A nato se dozvěděl, že seno je vzácný a že by jim v zimě chybělo. A nakonec prohlásil, že ani jednoho ze synů nenapadlo, že z toho mraku pršet nebude. Poté pošle své syny do světa, aby si našli nevěsty a zbavili se svých zlozvyků.

ilustrace - Bába z mokřin

Zdeněk Svěrák je český dramatik, scénárista, herec a autor písňových textů. Po studiu na gymnáziu a Vysoké škole pedagogické, odešel společně se svou budoucí manželkou učit do západních Čech. Po čtyřech letech ale pedagogickou dráhu opustil a začal pracovat v Československém rozhlase. Zde se stal jedním z autorů rozhlasového pořadu vinárna U pavouka, v němž vznikla postava zneuznaného českého velikána Járy Cimrmana. V rozhlase také poznal hudebníka Jaroslava Uhlíře, s nímž od té doby spolupracuje. *)
Během své dlouhé kariéry hrál v mnoha filmech, napsal spoustu knížek pro děti, divadelních her i humorných textů. Také je autorem mnoha a mnoha známých písňových textů.

ilustrace - Jan proti šípkovému keři
Ale abych se vrátila ke knížce. Je skvělá. Jen mě překvapil ten veliký formát. Pohádka je pěkně napsaná, celá knížka krásně ilustrovaná a dokonce si užijete i písničky, kterých je v hrané pohádce dost. Jen si budete muset zazpívat sami. Texty písní jsou od ostatního textu oddělené jiným stylem písma a jsou psané ve verších. 

Také jsem si v trafice koupila soundtrack. Komu by se nechtělo písničky číst, může si vždy v příhodnou dobu pustit tu správnou z CD. Jsou za sebou řazeny tak, jak to bylo v knížce, takže nebudete muset dlouze hledat tu správnou. 

Jako první jsem viděla pohádku v kině a protože se mi opravdu líbila, pořídila jsem si i knížku. Myslím si, že tuhle knížku ocení každý milovník pohádek. Hvězdičky dneska vynechám, protože je to tak trochu jiný žánr, než ostatní knížky, kterým jsem hvězdičky dávala. Ale knížka se mi opravdu moc líbila a můžu ji vřele doporučit. 

ilustrace - Červená Karkulka v lese
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy Tři bratři.






*) životopis ze stránek Wikipedie.

Komentáře

  1. Ahoj, nominovaly jsme Vás na Liebster Award Tag. Náš článek s Vaší nominací bude zveřejněn 6.11.2014. Doufáme, že Vás to bude bavit.
    Mějte se krásně, zdraví Eva a Sam z Lunasisters (http://lunasisters.svetu.cz/).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva