Cesta u řeky - Amanda Quick


Autor: Amanda Quick
Překladatel: Daniela Čermáková
Počet stran: 320
Nakladatelství: Baronet

Anotace:
Od doby, kdy byla Lucy Sheridanová naposledy v Summer River, uběhlo už třináct let. Když tu byla naposledy na návštěvě u své tety Sary, byla zničehonic poslána domů po jednom z divokých večírků – u muže, do něhož byla zamilovaná. Nic trapnějšího už ji potkat nemohlo. Mason Fletcher – jen o pár let starší, ale mnohem dospělejší – byl čirou náhodou ochranitelský typ, který se domníval, že jí musí přispěchat na pomoc.
Když se Lucy nyní vrací do Summer River po tetině smrtelné automobilové nehodě, zjišťuje, že za vším bylo víc, než si tehdy uvědomovala. Mason jí té noci uchránil před velice ošklivým zločinem – a brzy poté Tristan, chladnokrevné bohaté děcko, které si ji vybralo za svoji oběť, záhadně zmizel a jeho tělo nebylo nikdy nalezeno.
Za těch třináct let se toho hodně změnilo. Lucy nyní pracuje pro soukromou vyšetřovací agenturu jako genealožka, zatímco Mason nechal práce u policie a vede s bratrem úspěšnou bezpečnostní firmu – i když stále ví, jak zacházet s hasákem, když vypomáhá v strýcově místním železářství. Dokonce i městečko Summer River se proměnilo z ospalé farmářské osady v nóbl místo na kalifornském venkově. Mason je však v srdci stále ochráncem a čirou náhodou i velice pohledným mužem. A když s Lucy dojdou v Sařině domě k šokujícímu objevu a někteří z Tristanových starých přátel se začnou chovat podezřele, Masonovy instinkty vzplanou na poplach. Jednou už Lucy zachránil a udělá to znovu. Ale tentokrát Lucy trvá na tom, že při své vlastní záchraně přiloží ruku k dílu...

Lucy je na návštěvě u své tety Sary v Summer River. I když není z městečka, pozvali ji na párty Tristana Brinkera, místního "vůdce" mládeže. Stráví tam ale jenom chvíli, když přijede Mason Fletcher a z párty ji odvede bez jediného slůvka vysvětlení. Té noci se na dlouhou dobu viděli naposledy.
Po třinácti letech se Lucy vrací do Summer River, aby uspořádala pozůstalost po tragicky zesnulé tetě Saře. Chce trochu zvelebit dům, než ho prodá a zajde si do místního železářství. Tam znovu potká Masona, který tam vypomáhá svému strýci. Mason se nabídne, že Lucy trochu pomůže a večer se sejdou v Sařině domě. To, co tam objeví, šokuje nejen je, ale celé městečko. A hlavně ten objev odstartuje sérii odhalení a Lucy s Masonem zjistí, že mnoho věcí není tak, jak se na první pohled zdají.

Jayne Ann Castle Krentz se narodila v roce 1948 v Kalifornii, vystudovala historii a magisterský titul z oboru knihovnictví získala v San Jose. Tam potkala svého budoucího manžela, inženýra Franka Krentze. Než začala psát své první romance, pracovala v univerzitní knihovně. Později se Krentzovi přestěhovali do Seattlu, kde žijí dodnes. Jayne během své kariéry používala až sedm pseudonymů, v současné době se omezuje "pouze" na tři – pod svým jménem Jayne Ann Krentz píše romány ze současnosti, romány odehrávající se v budoucnosti podepisuje svým dívčím jménem Jayne Castle, ale mezi čtenáři jsou asi nejoblíbenější její historizující romány uváděné pod pseudonymem Amanda Quick. Její příběhy, obvykle obsahující tajemnou zápletku, se prodávají více než skvěle – celkový náklad jejích knížek už překročil magickou hranici 25 milionů výtisků. Autorka, již dlouho považovaná za jednu z prvních dam romantické literatury, zastává názor, že romantické příběhy tvoří v literatuře podmanivý, a proto velice důležitý prvek. Zejména pak historické příběhy o lásce, které naplňují samu podstatu slova „romantický“. *)

Lucy Sheridanová je už dospělá žena, když se vrací do Summer River. Má úspěšnou kariéru jako soudní genealožka a její práce ji opravdu baví. I když mezi některými lidmi je dost neoblíbená. Převážně mezi těmi, kteří kvůli ní nedostanou celé dědictví kvůli nějakým neznámým nemanželským dětem. Mason Fletcher svou policejní kariéru ukončil, aby si mohl s bratrem založit bezpečnostní agenturu. Specializují se na odložené případy a pomáhá jim v tom vlastní software Alice. Pořád zůstává tím starým dobrým zásadovým chlapem, kterým byl vždycky. Knížkou se proplétá spoustu vedlejších postav. Většinou jsou to lidé, kteří byli před třinácti lety na večírku a užívali si přízeň vůdce Tristana. Jsou to realitní makléř Nolan Kelly, Quinn Colfax, který vede oddělení marketingu na otcově vinici, a jeho manželka Jillian. Dále Teresa, která vlastní obchod s oblečením a vystudovaná vinařka Beth. A v neposlední řadě ředitel společnosti Colfax Cecil Dillon, Masonův strýček Deke, Warner Colfax a jeho žena Ashley. Skoro všichni klamou tělem.

Motem této knihy by se mohlo stát, že nic není tak, jak se na první pohled zdá. Každou chvíli se zdálo, že konečným viníkem je někdo jiný. A ten hlavní se odmaskoval až úplně na konci a byl to někdo, do koho bych to opravdu neřekla. Takhle si představuji dobrou detektivku. Některé kapitoly jsou psané z pohledu Lucy, jiné z pohledu Masona a pak je v knížce několik málo kapitol, které jsou psané z pohledu jiné osoby, např. Nolana nebo Jillian. Sice to nebylo nijak oddělené (některé knížky mají vždy nad začátkem kapitoly napsáno, o čí pohled se zrovna jedná), ale nebylo pochyb o tom, z kterého pohledu se právě díváme na svět.

Takhle knížka je první, kterou jsem  od autorky četla a jestli jsou všechny takovéhle, tak úplně chápu, proč je tak oblíbená. Knížka se mi vážně líbila. Detektivní zápletka se povedla a romantická dušička může zaplesat také. Byl by holý nesmysl nedat plný počet hvězdiček. 

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Cesta u řeky.






*) Životopis ze stránky nakladatelství Baronet

Komentáře

  1. Ta obálka je vážně zvláštní. Ale kniha vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdy jsem o knížce neslyšela, ale tvoje recenze mě přiměla dát si ji na svůj wishlist! :) Děkuju za krásnou recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pochvalu. Jsem moc ráda, když mým přičiněním další lidičky objeví dobré knížky :-)

      Vymazat
  3. knihu jsem zrovna dočetla a souhlasím, že přijít na to, jak to doopravdy bylo, nebylo vůbec snadné... bylo to napínavější, než jsem čekala
    ale vadila mi nereálnost, moc náhod (jakože Lucy je genealožka) a některé vyloženě směšné situace, ale když člověk uváží, že to napsala autorka romancí, tak se s tou naivitou asi počítat musí :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio