Na první pohled - Grégoire Delacourt


Autor: Grégoire Delacourt
Překlad: Eva Sládková
Počet stran: 232
Nakladatelství: Host

Anotace:
Jako každý večer sleduje Arthur Dreyfuss svůj oblíbený seriál, když vtom někdo zaklepe na dveře. V trenkách se šmouly jde otevřít a nevěří vlastním očím: za dveřmi stojí Scarlett Johanssonová, hollywoodská hvězda, která byla v různých anketách několikrát zvolena nejkrásnější ženou světa.

On je dvacetiletý automechanik, žijící osaměle v malém vesnickém domku v Pikardii. Ona je šestadvacetiletá slavná herečka, která se ocitla v nesnázích. Zdá se, že mezi nimi leží celý vesmír, ráno se však koná zázrak: Scarlett je stále u Arthura doma!

Prostý milostný příběh? Ne tak docela, tito hrdinové mají šrámy na duši, které se nedají tak snadno vyléčit: on v dětství ztratil sestru i otce a matka propadla alkoholu a posléze šílenství. Po ní touží miliony mužů, a přesto se cítí sama. Všechny dívky by se jí chtěly podobat, a přitom netuší, jak vnější vzhled dokáže ničit život. Být redukována na pouhý objekt touhy totiž může být velmi frustrující.

Grégoire Delacourt ve svém novém románu vypráví o křehkosti rodící se lásky a o tom, jakou moc mají slova: ta, která uzdravují, i ta, která ubližují. Pod slupkou zdánlivě přeslazeného románu jako z červené knihovny se skrývá příběh o povrchnosti vnímání zevnějšku, o diktatuře krásy, o osamělosti a hledání lásky.
Arthur Dreyfuss se díval třetí řadu seriálu Rodina Sopránů, když někdo zaklepal na dveře. Zavolal kdo je, ale nikdo neodpověděl a ozvalo se jen další ťukání. Tak vstal a šel otevřít, oblečený jen do tílka a trenýrek se šmouly. A tam stála Scarlett Johansson.

Grégoire Delacourt se narodil v roce 1960. Je majitelem reklamní agentury, ale chtěl napsat i něco delšího než slogan na propagační materiály. Vydal autobiografický román Rodinný spisovatel, ale do češtiny byl přeložen až jeho druhý román pod názvem Seznam mých přání. Jeho třetí knihou je Na první pohled, která vzbudila rozruch díky soudnímu sporu s herečkou Scarlett Johansson. Tahle aféra knize spíš pomohla na propagaci a slavné herečce alespoň z mého pohledu uškodil její přístup k celé věci.

Arthur Dreyfuss má rád velká prsa. Ano, tuhle informaci se dozvíte už v úvodu první kapitoly takže jsem ji napsal i tady. Kromě toho se živí jako automechanik a je mu dvacet let. Jeho život vůbec není idylický, protože kvůli rodinné tragédii jeho matka začala pít. Navíc jeho otec zmizel neznámo kam a nikdo neví, co s ním je. Další postavou je Pepé, třikrát ženatý šéf autoservisu, kde Arthur pracuje. Je to takový otcovský typ, přátelský člověk.

Román Na první pohled mě zaujal svou obálkou a hned potom i anotací. Mnoho lidí se dozvědělo o knize až v souvislosti se soudem, který spustila Scarlett Johansson, i když knihu asi vůbec nečetla. Na rovinu si také řekněme, že kdyby si autor vymyslel nějakou fiktivní herečku, tak by to tolik nevyznělo. Takhle je pro čtenáře i hlavní postavu opravdu překvapující, že mu u dveří zazvonila TA slavná herečka. Kniha je psaná z pohledu třetí osoby. V textu je sice přímá řeč vyznačená klasicky v uvozovkách, ale víc rozhovorů (alespoň se mi to tak zdá) je psán přímo v textu. Z toho důvodu je lepší číst pozorně. V ukázce je napsáno řekla nebo řekl, ale většinou to tam není.

Oba současně rozpačitě zakašlali a oba současně začali větu. Ach, prosím, mluvte, řekl. Ne, ne, vy první, prosím, řekla ona.

Na začátku jsou některé věty psané v angličtině, ale není jich moc a nemusíte být angličtinář se státnicemi. Příběh je zařazen v řadě Beletrie nejen pro ženy, což dává dostatečný prostor i pro opačné pohlaví, které by nálepka pro ženy děsila. Ano, jde o příběh o lásce, ale nejedná se o ten styl potkali se-milují se-on něco provedl-nesnáší se-uvědomí si, že bez sebe nemohou žít-miluji se. V tomto případě mají oba leccos za sebou a navzájem se doplňují.

Zamilované dvojici jsem celou dobu fandil a doufal jsem, že vše pro oba dobře dopadne. Konec jaký autor zvolil, jsem nečekal (i když v jistou chvíli autor upozornil, jakým směrem se to bude dál ubírat), ale k charakteru postav a jejich problémům dobře pasoval. Knížku bych doporučil všem fanouškům romantických příběhů, ať už se jedná o ženu nebo muže. Nechte vstoupit Scarlett do vašich dveří.


Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku knihy Na první pohled.

Komentáře

  1. Mně se kniha moc líbila, ale ten závěr jsem taky nečekala.
    Povedená recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem rád, že se ti recenze líbí. Je to moc pěkná knížka. :)

      Vymazat
  2. Skvela recenze a knizka muze byt taky zajimava :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Zkus si Na první pohled přečíst a dej vědět jak se ti to líbilo. :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze. Já knihu právě čtu a zatím jsem teprve na začátku, takže o tom nic moc říct nemohu, ale každopádně to vypadá zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jsem zvědavý co budeš na knížku říkat po dočtení. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden