Esej o tragédii - Elizabeth LaBanová


Autor: Elizabeth LaBanová
Překlad: Štěpán Hnyk
Počet stran: 288
Nakladatelství: Host

Anotace:
Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: „Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň“. Přítel je ale to poslední, co Tim hledá — doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Navzdory své snaze zůstat nenápadný se však zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, zároveň ale ví, že pokud jejich cit vyjde najevo, doplatí na to ztrátou svého společenského postavení. Tim a Vanessa svůj vztah tají, a navíc se musejí vypořádat s esejem o tragédii — závěrečnou prací, kterou zadává nejpřísnější učitel na škole. 

Kniha je psána střídavě z pohledu zamilovaného Tima a Duncana, současného čtvrťáka, který zpětně odhaluje celou pravdu o Timovi a Vanesse. Esej o tragédii je působivý příběh o zapovězené lásce a o tom, kam až jsou lidé schopni zajít, aby si uchovali svá tajemství.
Na Irvingově škole je tradicí, že studenti posledního ročníku, kteří školu opouští, předávají pokoje následujícím čtvrťákům a vždycky jim tam nechají nějaký dárek. Další tradicí je, že na konci čtvrtého ročníku studenti odevzdávají jako závěrečnou práci esej o tragédii. A právě tyto dvě tradice odstartují celý příběh. Duncan, nynější čtvrťák, dostane pokoj po Timovi a proto neočekává žádný zvláštní dárek. Když ale vejde do pokoje, najde na stole dopis a několik cédéček.
Milý Duncane,
když mi řekli, že budeš bydlet v tomhle pokoji, skoro jsem tomu nemohl uvěřit. Nejspíš už víš, co se chystám říct, ale stejně ti to řeknu. Je důležité, abys věděl, proč a jak se všechno přesně událo. Někdo to vědět musí; někdo by možná mohl ty informace využít a neudělat stejnou chybu jako já. Možná. Nevím.
Musím ti říct jednu důležitou věc — a vsadím se o cokoli, že to, co ti tady zanechám, jsi určitě nečekal: ta slova, hudba, příčina mého neštěstí, stejně jako tvoje domnělá nebo skutečná role v tom všem, to všechno ti poslouží mnohem líp, než by ses kdy nadál.
V podstatě ti dávám ten nejlepší dárek. Ten nejlepší poklad, jaký sis mohl přát. Dávám ti materiál pro tvůj esej o tragédii.
S pozdravem
Tim
Právě tato slova odstartují srdceryvný příběh o lásce a snaze zapadnout i přes zjevnou odlišnost.

Elizabeth je americká spisovatelka žijící ve Filadelfii. Dříve pracovala ve zpravodajství televize NBC, vyučovala a přispívala do několika novin a časopisů. Esej o tragédii je jejím prvním románem pro mládež a vynesl jí ocenění Association of Booksellers for Children v kategorii New Voices Selection. Práva na tuto knihu se prodala do jedenácti zemí. V češtině již vyšla autorčina Příručka pro babičku a dědečka. *)

Tim je albín a kvůli své odlišnosti přestupuje na jinou školu, protože už se mu nechce poslouchat posměšky a doufá, že na Irvingu to bude lepší. Přestupuje během druhého pololetí, proto je se svou esejí opravdu dost pozadu. A ani mu to nezjednodušuje fakt, že vídá Vanessu s jejím klukem, který je jen tak mimochodem školní hvězda. Duncan zdědil Timův pokoj a s ním i tajemství minulého školního roku. Jakmile si přečetl dopis, začaly se v něm svářet protichůdné pocity. Jeden slavný dramatik, který se proslavil svými tragédiemi, by možná řekl: Poslouchat či neposlouchat. To je oč tu běží.

Knížka se mi líbila. Dobře se četla a konec byl opravdu podmanivý a doslova jsem se nedokázala odtrhnout. Timův popis minulého školního roku se střídá se Duncanovým současným životem a to příběhu dodává takovou zvláštní atmosféru. Jsem moc ráda, že jsem si knížku mohla přečíst. K dokonalosti už jí z mého pohledu chyběl jen drobeček. I když to by to pak zase nebyla tragédie že. Každopádně knížka byla skvělá a moc jsem si ji užila. Doporučila bych ji každému, kdo má rád romantické příběhy s nádechem tragiky.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku knihy Esej o tragédii.





*) životopis ze stránek nakladatelství Host

Komentáře

  1. Hezká recenze a souhlasím s ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Jsem ráda, že se líbila jak knížka, tak recenze.

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. Na knihu se těším o to víc :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø