Medozvěstka - Richard Crompton


Autor: Richard Crompton
Překladatel: Michal Prokop
Počet stran: 336
Název série: Mollel
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace
Nairobi, 2007. Zbývá několik dnů do Vánoc a také do prezidentských voleb. Napětí v zemi stoupá s každým okamžikem… V parku byla nalezena mrtvola krásné masajské dívky, podle všeho prostitutky, brutálně zohavená, jako by na ní někdo vykonal obřízku. Detektiv Mollel – sám Masaj – se pouští do vyšetřování, případ však zasahuje do nejvyšších kruhů keňské společnosti, proto ho detektiv musí rozplétat i proti vůli svých nadřízených. Mollela navíc sužují vnitřní běsi – stále se nevyrovnal s tragickou smrtí manželky a nedokáže být otcem svému malému synovi... Strhující atmosférická detektivka z prostředí, kde o životě a smrti rozhoduje kmenová politika.
Mollel jde se svým synem po ulici a malý chlapec obdivuje kolo ve výloze jednoho obchodu. Policista si místo toho všímá podezřelého mladíka. Podezřelého proto, že nese kabelku, která se k němu vůbec nehodí. Detektiv synka pošle do obchodu, aby tam na něj počkal a pouští se do pronásledování asi dvacetiletého mladíka s kabelkou. Nějakou dobu zloděje pronásleduje mezi stánky a konečně ho dohání. Ani tehdy však nemá vyhráno. Zloděj se začne s Mollelem prát a chytá ho za prodloužené ušní lalůčky. Nakonec však mladíka usměrní jednou dobře mířenou ranou ocelovou špičkou boty a odvádí ho na služebnu. Tam to náčelník Otieno rychle vyřeší a Mollela pošle na případ zavražděné prostitutky a přidělí mu Kiungu, aby ho na místo odvezl.

Richard Crompton pracoval pro BBC jako novinář. Medozvěstka je jeho románová prvotina. Pochází z Londýna, ale v keňském Nairobi žije od roku 2007 s manželkou a dětmi.

Mollel žije jen se svým synem, protože manželka zahynula pod troskami domu. To se stalo už dřív, ale Mollela to samozřejmě traumatizuje a musí brát léky. Tehdy pomáhal při vynášení lidí z trosek a spoustu občanů ho považuje za hrdinu. On si to o sobě ovšem nemyslí. Kvůli policejní práci nemá na svého syna  tolik času. Naštěstí má malý chlapec ještě babičku.
Kiunga je Mollelův parťák pro tento případ. Cítí ke zkušenějšímu kolegovi obdiv. Na rozdíl od něj však umí mnohem lépe mluvit s lidmi a především se ženami. Pokud se tedy zrovna nejedná o prostitutku Medovku.

Kniha je psaná z pohledu třetí osoby. Je rozdělená do kapitol označených pouhým číslem. Na začátku každé je ještě připsané datum a den, ve který se odehrává. Kromě samotného příběhu obsahuje také tradiční masajský příběh O původu smrti. Do knihy je zakomponovaný i příběh Medozvěstka, který vyprávěla matka Mollelovi jako malému. Richard Crompton napsal detektivku, kterou činí výjimečnou její kulisy. Odehrává se totiž v Africe, konkrétně ve městě Nairobi. Kostra příběhu je vystavěná kolem skutečných voleb z roku 2007 a místa jsou skutečná, ale jinak je vyprávění smyšlené. Na to vás koneckonců upozorní i autor hned na začátku. Na stránkách knihy často narazíte na výrazy běžné pro určité kmeny. Význam některých vyplyne z kontextu nebo je vysvětlený, ale sneslo by to nějaký rejstřík. Mezi kmeny vládnou různé vztahy, které se stále drží i v dnešním civilizovaném světě. Během vyšetřování jsem pachatele nedokázal odhalit a v závěru jsem byl překvapený. Samotný případ se obešel bez moderních kriminalistických metod a byl založený spíš na výpovědích a průzkumu míst, kde se oběť pohybovala před smrtí.

Jestli máte rádi detektivní příběhy a hledáte něco nového, tak sáhněte po Medozvěstce. Na rozdíl od severských krimi je situovaná do Nairobi a je okořeněná o různé kmenové vztahy a jejich výrazy. Přitom dokáže být stejně krutá. Ačkoliv je ženská obřízka nezákonná, tenhle zákrok spoustu starých kmenových příslušníků dodržuje. Není se pak čemu divit, že dívky na prahu dospělosti utíkají z vesnic do města. Tam jsou často donuceny živit se prostitucí. 


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku knihy Medozvěstka.


Komentáře

  1. Skvělá recenze a pro mě velmi zajímavá a neznámá kniha. Takový případ jsem ještě neviděla, nečetla, zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Byla by škoda, kdyby zapadla, protože je povedená. :)

      Vymazat
  2. vypada to na zajimavou detektivku, diky za doporuceni :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka