Bohové Olympu: Hádův chrám - Rick Riordan


Autor: Rick Riordan
Překladatel: Dana Chodilová
Počet stran: 552
Název série: Bohové Olympu
Pořadí v sérii: 4
Nakladatelství: Fragment

Anotace
Čas se krátí… Bránu Smrti, tajemný průchod mezi světem živých a mrtvých ovládla Gaia se svými pomocníky. Zástupy nestvůr proudí na zem a chystají se převzít vládu nad světem. Přijdou Percy a jeho přátelé na to, jak bránu uzavřít? Dokáží se vrátit z hlubin Tartaru, nejtemnější části podsvětí, kterému vládne bůh mrtvých Hádes? Nebude to jednoduché! Řečtí a římští bohové nedokáží svým dětem pomoci a k Táboru polokrevných se blíží armáda římských polobohů, aby ho zničila. Sedm statečných hrdinů z proroctví musí znovu nasadit své životy za záchranu bohů, lidstva a celé civilizace.
Paluba Arga II. dostává zásahy od kamenných obrů, ale naštěstí se skupině polobohů podaří dostat z dostřelu. Potřebují ale vymyslet, jakou cestou se mají dát nyní. Hazel v duchu prosí svého otce o pomoc, jak se dostat do Hádova chrámu, aby pomohli Percymu otevřít bránu. Náhle k ní po polích doběhne Arion, její kůň. Hazel po provazovém žebříku opustí palubu lodi a Arion jí odveze k bohyni Hekaté. Bohyně křižovatek jí prozradí několik možností, jak by dívčino rozhodnutí mohlo ovlivnit průběh jejich plavby. Hazel si nakonec vybere tu nejnebezpečnější variantu (aby zachránila své přátelé), ale musí se kvůli tomu naučit ovládat mlhu. Jejich rozhovor ještě chvíli pokračuje a bohyně nakonec Hazel propustí.

Ricka Riordana už snad není potřeba nějak detailně představovat. U nás vyšla pětidílná série Percy Jackson a trilogie Kronika Cartera Kanea. Poslední sérií jsou Bohové Olympu. Riordan učil angličtinu a historii na školách v Kalifornii a San Antoniu. Nakonec se však začal na plno věnovat psaní knih. V současnosti žije se svou manželkou a dětmi v San Antoniu. 

Percy Jackson a Annabeth společně spadli do Tartaru. Annabeth sice porazila Arachné, ale ta jí při pádu zachytila vláknem a i s Percym je strhla do hlubin. Oba si musí sáhnout na dno svých sil. Druhým chlapcem je Frank Zhang, který se dokáže měnit na libovolné zvíře. Tahle schopnost se při dobrodružstvích osvědčila. Frank má dětskou tvář, což tvoří kontrast k jeho svalnaté postavě. Jeho otec je bůh války. Tentokrát se projeví i Frankovy vůdcovské schopnosti. Dalšími postavami jsou Hazel Lavesqueová, která se musí naučit ovládat mlhu a Jason, patnáctiletý kluk s jizvou na rtu a tetováním na ruce, které vypadá jako čárový kód, na kterém sedí orel s písmeny SPQR. Dále je tu Piper McLeanová, jejíž schopností je čaromluva. Poslední z hlavních postav je Leo Valdez a musím říct, že jsem si ho oblíbil nejvíc. U jeho hlášek se spolehlivě pobavíte. Nico je jedna velká záhada, ale tentokrát se o něm dozvíme zase něco nového.

Kniha má dvě příběhové linie. Ta první je celkem roztříštěná, protože popisuje dobrodružství Franka, Hazel, Jasona, Piper, Lea a také Nica. Na lodi sice putují společně, ale každou chvíli se jich několik odpojí, aby prožili nějaké další dobrodružství. Jde třeba o to, aby se Jason rozhodl, kam vlastně patří. Původně žil v Římě, ale po pobytu v Táboře polokrevných si není jistý, jestli není spíš Řek než Říman. Hazel se musí naučit ovládat své schopnosti. Zkrátka každý se musí pro něco rozhodnout, zlepšit své schopnosti a ideálně se při tom nenechat zabít stádem kravských nestvůr (katoblepas) nebo něčím jiným. Dojde i na romantickou zápletku mezi Leem a ... nechte se překvapit. Nebude nouze ani o překvapení a humorné situace. Druhá linie všechno stmeluje, protože vypráví pouze o Percym a Annabeth. Společně se snaží dostat z Tartaru a odráží útoky nestvůr. V tom jim pomáhá Titán Bob. Dříve se jmenoval jinak (Percy ho přejmenoval) a díky ztrátě paměti se změnila i jeho osobnost. Ale ani jeden z hrdinů neví, kdy se mu může vrátit. Nejlepší je asi závěrečná bitva s pomocí mrtvých legionářů.

Čtvrtý díl ze série Bohové Olympu je čtivý, vtipný a naplněný řeckou mytologií od začátku až do konce. Na druhou stranu nečekejte nic nového, pořád je to stejný Rick Riordan jako vždycky.


Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy Hádův chrám.



Komentáře

  1. Jak tak koukám, už bych si vážně měla něco od tohoto autora přečíst. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, je to taková oddechovka. Jen bych nezačínal trilogií Kroniky Cartera Kanea. Ta mě až tolik nenadchla, i když mám Egypt rád.

      Vymazat
    2. Jo začala bych Percym Jacksnem a potom Bohy Olympu.Ta kronika prostě není ono(není tam Percy).Ja knihy nikdy nečetla dokud sem si nepřečetla něco od Ricka Riordana. :DDD

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden