Válka s mloky - Karel Čapek


Autor: Karel Čapek
Počet stran: 224
Nakladatelství: Omega

Anotace:
V jižním Pacifiku člověk nikdy neví, na co narazí. Kapitán J. van Toch fascinovaný místními legendami o podivných ďáblech se rozhodne zjistit, co je na pověstech pravdy. Objeví zvláštní druh obojživelníků, kteří ho překvapí svou inteligencí a učenlivostí. Tak začíná Válka s mloky, která bezesporu patří mezi nejlepší vědeckofantastická díla, jaká kdy byla napsána. Karel Čapek svým neopakovatelným stylem dokázal čtenáře varovat nejen před nadcházejícími hrůzami druhé světové války, ale zároveň upozornil i na aktuální ekologický problém industrializace a s ní související narušování přírodní rovnováhy.
Loď Kandong Bandoeng zakotvila u ostrova Tana Masa. Kapitán na ostrov nejede jen pro palmový olej, ale má hledat i nová naleziště perel. Někde už jsou naleziště bohužel vybraná a jinde je zas jejich lov zakázaný. Na ostrově žijí jen Batakové a obchodní agent (kříženec Kubu a Portugalce). Při hovoru nad pitím si mu kapitán stěžoval, že musí najít loviště, ale nedaří se mu to. Společně se doberou k tomu, že jediné místo by mohl být Devil Bay. Ale kromě žraloků jsou tam i mořští čerti. Batakové jim říkají tapa. Kapitán ovšem nevěří nějakým domorodým povídačkám. Odpoledne od lodi odrazí člun s kapitánem a dalšími pěti lidmi, z nichž dva jsou sinhálští lovci perel. V zátoce se pak oba lovci potopí. Po několika minutách vyplavou na hladinu (s několika škeblemi) a vyděšeným výrazem. Tam dole je prý pozorovala spousta čertů.

Karel Čapek se narodil roku 1890 a byl spisovatel, novinář, dramatik a překladatel. Studoval na Filosofické fakultě UK v Praze, kterou ukončil v roce 1915. Ve studiu filosofie dále pokračoval v Berlíně a Paříži. V první světové válce sice nebojoval, ale i tak ho ovlivnila. Zemřel v roce 1938 na plicní edém několik měsíců před plánovaným zatčením gestapem. Napsal romány Krakatit, Továrnu na absolutno nebo právě Válku s mloky. Kromě románů psal i dramata. Jedním z nich je třeba R.U.R, kde poprvé zaznělo slovo robot. Z tvorby pro děti je nejznámější Dášeňka čili život štěněte.

Pro postavu kapitána J. van Tocha je charakteristická kombinace češtiny a angličtiny. Poté co zjistí, co jsou mořští čert doopravdy zač, rozhodne se jim pomoci. Ani se neuvědomí, jaké následky to bude mít nejen pro mloky, ale i pro lidstvo.
Povondra pracoval jako vrátný u Bondyho. G. H Bondy je prezident společnosti MEAS a člen mnoha správních rad. U Bondyho vznešeného domu zazvonil kapitán. Přišel mu otevřít Povondra a váhal jestli ho má pustit dovnitř. Nebo by měl raději tvrdit, že pan Bondy je na důležité konferenci? Alespoň zpočátku se domnívá (a je na to patřičně hrdý), že to kvůli jeho rozhodnutí pustit kapitána dovnitř se později uskuteční velké obchody s mloky. 

Kniha je napsaná v er formě a díky redakčním úpravám, které zachovávají autorův styl je i velmi čtivá. Příběh je rozdělen do třech částí. V té první se dozvídáme, jak to celé vlastně začalo. Výuka mloků a poskytnutí zbraní úplně rozhodí přirozenou rovnováhu. Žraloci už pro mloky přestávají představovat nebezpečí a učenlivých obojživelníků přibývá. To jen nadále podporuje kapitán a chystá velké plány. Druhá část se skládá převážně z novinových výstřižků a mapuje rozvoj mloků. Výstřižky si schovává vrátný pan Povondra. Kromě článku o tom, jak mloci např. zachránili lidskou posádku je tu i část, která popisuje pokusy na mlocích. Jistý vědec je podrobuje různým teplotám, odřezává jim končetiny nebo odebírá orgány a zkoumá, co všechno tvor přežije. Podle třetí části je pojmenovaná celá kniha.

Válka s mloky je čtivý román, který rozhodně stojí za přečtení. Něco, co ze začátku vypadá jako dobrý skutek, rozhodí přírodní rovnováhu. Do toho se zapojí úmysly jedné firmy, která chce obrovskou sílu mloků zužitkovat pro vlastní obohacení a je zaděláno na válečný konflikt. Jak to může skončit? 



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku knihy Válka s mloky.



Komentáře

  1. Válku s mloky jsem četla a moc se mi líbila, i když občas jsem z ní měla takové rozporuplné pocity.

    OdpovědětVymazat
  2. osobně musím uznat, že Válku s mloky jsem sice začala číst, ale nedočetla. Nevím proč,. ale knížka mi nesedla. Je to zvláštní, přitom je to tak populární kniha. Nejraději mám Franze Kafku a Katyni od Pavla Kohouta. No, asi to mluví za vše :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Severská mytologie - Neil Gaiman

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Ve stínu slunce - Jakub Mařík