Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter


Autor: Bartłomiej Rychter
Překlad: Petr Vidlák
Počet stran: 328
Nakladatelství: Host

Anotace:
Thriller s historickým pozadím.

Děj románu se odehrává na sklonku devatenáctého století v polském Sanoku, poklidném haličském městečku, v němž vedle sebe žijí lidé různých národností a vyznání. Rakušané, Poláci, Židé a tajemní Rusíni vytvářejí pestrobarevný obraz tehdejší typické maloměstské společnosti v této části rakouského mocnářství.

Život ve městě náhle naruší série vražd. Oběťmi jsou vážení a vlivní občané, členové městské rady. Na jejich tělech jsou nalezeny stopy po zubech a drápech tajemné bestie. Lékaři i policisté se snaží přijít na rozumné vysvětlení, čím více stop ale nacházejí, tím větší mají pochybnosti o tom, kdo tyto hrůzné činy spáchal. Vše nasvědčuje tomu, že ve městě vraždí šílené zvíře. Lidé říkají, že viděli muže, který se mění ve vlka. Městečkem se šíří zvěsti o příchodu vlkodlaka z karpatských hor.

Zlatý vlk je thriller odehrávající se v barvitě vykresleném, atraktivním historickém prostředí zapadlého rakousko-uherského městečka. Čtenář má možnost vstoupit do jiného světa, do časů, kdy chování lidí ovlivňovaly temné pověry a předsudky, do doby, kdy tato část Evropy procházela prvními civilizačními střety, které byly předzvěstí tragického dvacátého století. Autor dokonale stupňuje napětí. Ponurý detektivní příběh čtenáře vtáhne do děje a přenese ho do dávné minulosti a na podivuhodná místa, kde vlkodlaci žijí možná ještě dnes…
 

Městský radní Skwierzyński se po setmění vrací domů křivolakými uličkami a už se těší, až si sundá promočený kabát a klobouk, dá si svařené víno a horkou koupel. U františkánského kláštera se na chvilku zdrží a jeho kroky doprovází jen vytí psa. Další den je nalezený mrtvý a podle stop to vypadá na útok divokého zvířete. Než stihl vykrvácet, tak se utopil ve vlastní krvi. Ale tím záhadná úmrtí v městečku nekončí. Mezi lidmi se začíná spekulovat, že z lesa vyběhl nějaký šílený vlk jako trest za hříchy a rouhání. Poté se rozšíří i varianta s vlkodlakem.

Bartłomiej Rychter se narodil v roce 1978. Vystudoval práva a v současnosti se živí jako bankovní manažer v Sanoku. Je spisovatel kriminálních románů a Zlatý vlk je jeho druhá kniha. Jde o thriller na historickém pozadí.

Borys Pasternak pracuje jako učitel u doktora Zaleského. Učí jeho dceru Lauru, která je nemocná. Borys je už od dětství velice vnímavý a díky tomu mívá určité předtuchy nebo sny. Například, když byl ještě chlapec měl zvláštní předtuchu a díky tomu se mu podařilo sebe a své přátelé zachránit před epidemií cholery. Světlovlasý Borys se tehdy přátelil s Bimele (dcera uznávaného vykladače tóry a později prostitutka) a tichou Alinou. Nyní ho sužují sny o jedné ženě, ale bohužel netuší co to znamená.
Postav je tu celá řada a všechny společně utvářejí mozaiku Sanockého městečka. Například komisař Witchenbacher, který by patrně nevyšetřil nic a spíš se zajímá o prostitutku nebo jak využít novináře Kaszyckého ke svému prospěchu. Nebo šedivý profesor Hildenberg z Vídně, který přijel na pozvání doktora Zaleského, aby se podíval na Lauru.

Kniha je psaná v er formě a střídá se zde několik pohledů. Děj se odehrává v devatenáctém století, kdy už je funkční rozsáhlá síť železnic a také se používá telegraf. Na druhou stranu jsou obyvatelé městečka dost pověrčiví. Nedělá jim problém uvěřit v existenci vlkodlaka. Kromě toho, když někdo náhle zemře dělají tzv. nebesa. To znamená, že na místo, kde ten člověk umřel postupně nosí po kapsách různé věci a ty pak zapálí. Autor dobře vystihl ponurou atmosféru městečka a jeho reálií. V popisu si nebral servítky a možná proto působí tak autenticky. V ulicích páchnou kaluže s koňskou močí a hromady odpadků. Děj postupně graduje a závěr je opravdu napínavý. Přiznám se, že jsem nečekal odhalení, jaké nám autor naservíroval.

Máte rádi thrillery nebo detektivní zápletky, ale hledáte něco nového? Příběh Zlatého vlka je napínavý, temný a místy až hororový. Zároveň se odehrává v devatenáctém století a nabízí pohled do historie okořeněný dávkou tajemné atmosféry.




Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku knihy Zlatý vlk.


Komentáře

  1. Moc pěkná recenze a zní velmi zajímavě, zase něco trochu jiného :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Je to opravdu zajímavé počtení. Jen je škoda, že Zlatý vlk není tak rozšířený - třeba na Goodreads jí má v poličce jen 12 lidí.

      Vymazat
  2. Tak tohle, tohle se mi líbí. Po knize se poohlédu. Moc hezky psaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Určitě pak dej vědět jak se ti knížka líbila.

      Vymazat
  3. Knižka vyzerá super :)
    pekná recenzia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Zlatý vlk určitě stojí za přečtení. :)

      Vymazat
  4. Moc zajímavá recenze, normálně by mě asi nezaujala (nejsem moc na detektivky), ale zřejmě to bude stát za to;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Zkus to a uvidíš - třeba detektivkám přijdeš na chuť. Alespoň takovým netradičním. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio