Zimní oběť - Mons Kallentoft


Autor: Mons Kallentoft
Překlad: Luisa Robovská
Název série: Malin Fors
Pořadí v sérii: 1
Počet stran: 448
Nakladatelství: Host

Anotace:
Panuje nejstudenější zima, jakou kdo pamatuje. Za obzvlášť mrazivé noci je nalezeno tělo obézního muže visící na osamělém stromě uprostřed větrem ošlehané pustiny Östergötlandu. Případem je pověřena mladá kriminální inspektorka Malin Forsová, svobodná matka řešící své osobní problémy. S kolegy z linköpinské policie musí zjistit, kdo je onen muž a jak se jeho tělo ocitlo na stromě. A kdo ho zavraždil. Hledání vraha zavede Malin k nejtemnějším zákoutím lidského srdce.
První díl kriminální série Monse Kallentofta, „nového krále skandinávské detektivky“, se okamžitě po vydání stal bestsellerem. Jen ve Švédsku bylo prodáno více než tři sta tisíc výtisků, kniha zde byla celé tři měsíce nejprodávanějším titulem a dominovala žebříčkům prodejnosti i v ostatních severských zemích. Práva byla prodána již do jedenácti zemí a chystá se filmové zpracování celé série.
Panuje ta nejkrutější a nejdelší zima za poslední roky. Stačí vyjít ven a krutý mráz přemůže i to nejteplejší oblečení. Člověk si připadá, jak by se mu do kůže zapichovaly tisíce jehliček. A v téhle absolutní nepohodě se jeden člověk rozhodl vraždit. Vlastně nejen to. Rozhodl se, že tělo nenáviděného člověka vystaví všem na oči a nesmyslně zohavené ho pověsí na strom. 
Vyšetřování se rozbíhá. Nejdříve musí zrekonstruovat obličej oběti, aby zjistili, jestli ho někdo pozná. Zjistí, že obětí je muž, který neměl moc jednoduchý život. Vždycky stával u fotbalového stadionu a když míč přeletěl přes plot, tak je házel zpátky. To byla jeho jediná životní radost. Pomalu odrývají jeden dílek skládačky za druhým, ale něco jim pořád schází. Povede se Linköpingské policii nakonec odhalit bestiálního vraha?

Mons Kallentoft se narodil roku 1968 ve švédském Linköpingu. V mládí trávil spoustu času hokejem a fotbalem. Ve čtrnácti se zranil a byl upoután na lůžko. Při té příležitosti objevil literaturu. Jeho cesta vedla přes žurnalistiku a reklamu až k vlastní literární tvorbě. Za svůj první román Pesetas dostal prestižní švédské ocenění. Po několika kritizovaných románech se rozhodl psát vlastní severské kriminálky a tak vznikla série o policejní komisařce Malin Forsové, která okamžitě slavila úspěch. Prvním dílem této série z autorova rodného města je právě Zimní oběť.

Malin Forsová je policejní inspektorka v Linköpingu. Je rozvedená a má čtrnáctiletou dceru Tove, se kterou bydlí v menším bytě. Svou prací žije a její instinkty ji vždy dovedou k cíli. Její parťák Zeke má zase dar zatlačit na pilu v tu pravou chvíli. Pod jeho pohledem se složí nejeden darebák. Nemá rád, když Malin něco prošetřuje sama a nerozpakuje se jí za to pěkně vynadat. Dalšími postavami jsou velitel Sven Sjöman, kolegové Johan Jakobsson a Börje Svärd, místní technička a patoložka Karin Johannisonová a tiskový mluvčí Karim Akbar. Všichni mají v případu svůj úkol. Zároveň řeší i své problémy. Ke každému z nich je v jedné z počátečních kapitol napsaný krátký úvod do aktuální rodinné situace.

Knížka se mi líbila. Příběh byl opravdu zajímavý a všechno bylo udělané tak, že vraha jsem odhalila až v posledních kapitolách. Ono se totiž nějak nic nevědělo. Celou dobu jen sbírali střípky informací a dávali dohromady minulost všech zúčastněných. Co mě na knížce opravdu zaujalo, byly monology mrtvého. Na začátku téměř každé kapitoly se mrtvý vyjadřovat k aktuálnímu dění a ke skvělému výhledu, když se vznáší nad krajem. Navíc pak ještě komentoval vývoj vyšetřování a hledal někoho, s kým by se mohl prohánět po nekonečné obloze. Nejprve jsem byla maličko v šoku, ale pak jsem si zvykla. Nevadí mi duchové ani jiné nesmrtelné příšerky, ale tohle mi přišlo maličko zvláštní. Zvlášť v normální detektivce. A musím se přiznat, měla jsem trošku problém se všemi těmi jmény a místními názvy. Navíc na severu je nejspíš Anderson něco jako Novák, takže jsem se chvílemi vracela zpátky a zjišťovala, jestli jsem nepřehlédla nějakou příbuzenskou vazbu. A takových frekventovaných příjmení bylo víc, takže jsem byla místy opravdu zmatená.

Tahle knížka byla mojí první severská detektivka. Docela jsem se bála, že to bude hodně drsné. Ale nebylo to tak hrozné. Nějaké to mučení se tam sice objevilo, ale jenom jednou, takže jsem to zvládla. Knížka se mi celkově líbila a dávám jí 4 hvězdičky. Je to opravdu dobrá detektivka.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku knihy Zimní oběť.

Komentáře

  1. Zimní oběť je skvelá knižka, Kallentoft je jeden z najlepších severských detektívkarov, určite nevynechaj aj ďalšie diely (a teraz mu dokonca vyšla v češtine aj kniha o jedle).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ráda přečtu i ostatní jeho detektivky. Autorův styl psaní se mi líbí. A Posedlý jídlem má opravdu pěknou grafickou úpravu. :-)

      Vymazat
  2. Děkuji za pěknou recenzi, já si severské detektivky docela oblíbila a od tohoto autora nic nečetla ani nevěděla nic bližšího :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden