Podezřelý - Robert Craise


Autor: Robert Crais
Překlad: Hana Sichingerová
Počet stran: 328
Nakladatelství: Metafora

Anotace:
Za svého pána by Maggie dala život. On je policista, ona policejní pes...

Na tom, že se policisté někdy dostanou do přestřelky, není vůbec nic divného. Když se k ní ale připletou náhodou, ve chvíli, kdy si ve služebním voze užívají vzácnou chvilku odpočinku, je to zatracená smůla. Zvlášť když po celé té hrůze zůstane na dlažbě pár mrtvých. Mezi nimi jedna policistka. Její parťák Scott James svoje zranění přežije. Výčitky svědomí a touha po pomstě mu však nedávají spát. Všechny stopy po zuřivých zabijácích se ztrácejí, nikdo neví, proč přišly oběti o život. Případ uzavřen. 
Scott se však nechce vzdát a osud mu přihraje trochu neobvyklého pomocníka. Či spíš pomocnici. Fenku německého ovčáka Maggie. A jak se záhadný případ znovu otevírá a rozkrývá, nalézají k sobě ti dva nelehkou cestu, oba poranění na těle i na duchu.
Příběh Scotta a Maggie činí z téhle knihy víc než jen pouhou detektivku, je dojemnou sondou do psí duše, která nemůže nechat chladným žádného „pejskaře".
Milovníci napínavých kriminálních příběhů si pak užijí nečekaných zvratů a – jak už to u Roberta Craise bývá - také ohromujícího rozuzlení. Padouši se totiž často skrývají právě tam, kde by je nikdo nehledal.

Sympatické hrdiny tohoto příběhu, včetně psí hvězdy Maggie, uvidíme i na plátně, produkce se ujali Nina Jacobsonová s Brad Simpson, producenti slavných Hunger Games.
Scott a Stephanie jedou hlídkovým vozem a chtějí najít jednu nonstop jídelnu, kde nabízí ty nejlepší nudle rámen v Los Angeles. Zatím se jim to ale nepodařilo a tak vypnou motor a poslouchají ticho a klid, který panuje v ulicích. V tu chvíli se na křižovatce srazí nákladní a osobní automobil. Když Scott a Stephanie ohlásí nehodu vysílačkou, jdou se podívat na následky. Vzápětí vypukne přestřelka, při níž Stephanii postřelí. Scott se chce dostat zpátky do auta, aby si vzal zbraň. Jeho kolegyně si bohužel myslí, že chce utéct a volá na něj, aby jí tam nenechával. A pak na Scotta jeden z mužů vystřelí z kalašnikova.

Robert Crais se narodil roku 1954 v Lousianě. V současnosti žije se svojí manželkou v Santa Monice. Na kontě má sérii s názvem Elvis Cole a sérii Joe Pike. Podezřelý se řadí mezi kriminální příběhy.

Scott je mladý policista, který si jde odhodlaně za svým. Se svojí parťačkou Stephanií sloužil deset měsíců, ale chtěl přestoupit do divize Metro, elitní složky LAPD. Jenže pak se stane ta nehoda a Scott má fyzické i duševní následky. Trápí ho fakt, že v poslední chvíli svého života si Stephanie myslela, že chce utéct bez ní. A podle jedné scény si ani Scott vlastně není jistý, jak to ve skutečnosti bylo. Každopádně potom navštěvuje psychiatra. V jeho kariéře nastane zlom, když se rozhodne přidat ke psovodům K-9. A tam prvně potkává Maggie.
Maggie je fenka německého ovčáka speciálně vycvičená jako hlídkový pes a specialista na vyhledávání výbušnin. Jejím psovodem je Pete, který jí za odměnu hází zelený míček. Ale při poslední operaci bohužel Peta zastřelí a Maggie zraní. Přesto se fenka snaží svého psovoda chránit a na všechny vrčí. I když se zdá, že bude jako policejní pes nepoužitelná, Scott si jí vybere jako svého parťáka.

Celá kniha je psaná v er formě a střídá se zde několik pohledů. Valná většina textu je z pohledu Scotta. Nicméně zejména v závěru se střídá s několika dalšími. Skutečnou perličkou této knížky jsou kapitoly psané z pohledu fenky Maggie. Bylo opravdu zajímavé sledovat, jak je všechno vnímáno očima zvířete. Vzhledem k jejímu výcviku a také zvířecí přirozenosti vnímala všechno přes pachy. Zpočátku se příběh soustředí hlavně na vztah Scotta a Maggie. Počáteční nedůvěra, výcvik a budování pouta. Autor v závěru přiznává, že pro účely příběhu délku výcviku zkrátil. Kromě toho zmínil, že odměna ve formě klobásky taky není při výcviku povolená. Ale tahle nereálnost mi vůbec nevadila. V druhé polovině dostává samotné vyšetřování více prostoru. Na světlo vycházejí nové skutečnosti, které posunou případ tím správným směrem. Příběh se stává napínavějším a samotný závěr je jedna velká akce. 

Knihu bych doporučil všem, kteří si chtějí přečíst nějakou pěknou detektivku a také milovníkům psů. Příběh vám nabídne sympatickou dvojici, jaká tu nebyla od dob filmu K-9, můj přítel se studeným čumákem. Scott i Maggie za sebou mají ošklivé chvíle, ale i díky tomu je osud spojí dohromady a čtenář jim drží palce po celou dobu.



Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Podezřelý děkuji nakladatelství Metafora.



Komentáře

  1. Super recenze, knížku si určitě přečtu. Myslím, že by se mi mohla hodně líbit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Jsem rád, že se ti recenze líbí. Knížku si určitě přečti. :)

      Vymazat
  2. Knížku má přečtenou, i zrecenzovanou..výborná knížka. Víc než vyšetřování mne uchvátilo pouto Maggie ke své smečce :) jinak, moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Souhlasím, že budování vztahu mezi Scottem a Maggie bylo od začátku hlavním aspektem příběhu. Více vyšetřování bylo až někde za polovinou.

      Vymazat
  3. Na tuhle knížku se moc těším!! SKvělá recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a jsem rád, že se ti recenze líbí. Jsem zvědavý co na knížku řekneš. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan