Knihosloví #1 Bez peněz do hospody nelez


Knihosloví aneb přísloví v knihách. Projekt, který jsme vymysleli s Hančou. Na formát projektu jsme se inspirovali VeEee a jejím Třicetidenním knihobraním. Více informací najdete v úvodním článku.
Máte třeba nějakou oblíbenou knižní hospodu, kterou byste rádi navštívili? Nebo vás automaticky napadá nějaká postava, která v hospodách tráví dost času?

Hanča
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu - J. R. R. Tolkien
Určitě Vám nemusím představovat hostinec U Skákavého poníka a hostinského Ječmínka. Kdo nečetl knížku, tak určitě viděl film. Hostinec je dvoupatrový a na štítu má bílého vzpínajícího se poníka. Frodo s ostatními se tu měli sejít s Gandalfem, ale místo toho tam potkali Aragorna. Ubytovali se ve speciálním křídle pro hobity a k jídlu si dali polévku, maso, ostružinový koláč, chléb, máslo a vyzrálý sýr. A nesmíme zapomenout na korbel piva.

ilustrace na přebalu: Geoff Taylor


ilustrace na přebalu: Geoff Taylor




ilustrace: Alan Lee

Martin
Na křídlech tornáda - Miroslav Žamboch
Hospody, bary nebo restaurace se v knížkách vyskytují docela často. Jenom ne vždy je v příběhu zmíněno jméno toho lokálu. Prostě je to místo, kde hrdinové stráví noc nebo kde je má někdo přepadnout. Ale naštěstí se najde i dost literatury, kde se takové popisy najdou. Nakonec jsem si vybral povídkovou sbírku Na křídlech tornáda od Miroslava Žambocha. Konkrétně poslední povídku s názvem Páteční noc, která je poctou Sin City a autoru Franku Millerovi. 
Děj se odehrává v Kerhově baru. Marvin si tam dává pivo a pozoruje Suzi, která se tam vlní u pochromované tyče. Marvin má jít druhý den na léčebnou seanci s doktorkou a zbývá mu ještě pár prášků, které už měl mít dobrané. A tak je chce dobrat za večer. Ty prášky jsou na uklidnění. Když se později začne do Suzi navážet jeden chlap, tak se to Marv snaží vyřešit v klidu. Alespoň v první chvíli.
 








ilustrace a obálka: Jan Patrik Krásný


Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Přesně tak! Nic jiného mě také nenapadlo. Okrem Děravého kotle. :D :)

      Vymazat
  2. Ja by som šla do Rokvilu v HP 8D

    OdpovědětVymazat
  3. To je super projekt, ale já bych asi nebyla tak nápaditá! U skákavého poníka je super, mě napadlo maximálně U tří košťat a Děravý kotel :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za pochvalu.

      A pokud se ti bude líbit jen určité téma, tak se můžeš zapojit jen do toho :-)

      Vymazat
    2. Tak já když tak někdy něco zkusím, snad na to nezapomenu :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio