Svět Hetar

Už dlouho mám v plánu seznámit Vás se světem Hetar. Když jsem si tyhle knížky kupovala a dala je do chvástačky, což bylo myslím někdy loni v létě, dostala jsem pár komentářů, ze kterých bylo jasné, že tuhle sérii moc neznáte. 




Tato šestidílná série je prvním fantasy pokusem světoznámé autorky Bertrice Small, která obvykle píše romantické příběhy. Za svou spisovatelskou kariéru získala řadu ocenění a její knihy se překládají do mnoha jazyků. Je vdaná za George Smalla, mají spolu syna Thomase a již více než 30 let žijí na východním Long Islandu. Její největší vášní jsou její kočičí miláčci, zahrada, práce a život samotný. *)

Série se odehrává v říši Hetar, která se dělí na několik území - říši lesních pánů, říši stínů a říši Mořských králů. Cizozemí, které je nejméně oblíbené, protože v něm vznikají nepokoje a vzpoury, je země plná čar a kouzel. A hlavně je to nemilý soused Hetaru, který se všemožně snaží Cizozemí ignorovat. 

Podívejte se na obálky a anotace k jednotlivým dílům:



Lara
Tímto románem nám představuje autorka celou novou zemi Hetar, říši lesních pánů, princů stínů a pobřežních králů. Kraj vášní, jak umírněných tak i divokých. Tam sice každý zná své místo, ale může povýšit až na nejvyšší vrcholy. Spořádaná a pozlátkem zdobená Hetar již však nemůže ignorovat vzbouření, které vře v zemi kouzel a záhad. A tak se z města ležícím v samém srdci země se vydává krásná víla Lara na cestu, jež probudí jak její mysl, tak tělo, ukáže jí pravý význam nesmrtelné lásky a spalující vášně, a změní tak navždy osud celé země. Cyklus Hetar






Vzdálené zítřky
Prospero se nevzdal cíle stát se vladařem celé země, což spolu s nenadálou tragédií donutí Laru, aby se znovu postarala o svou budoucnost. Přichází i do zámořské říše Terah, která na její magické schopnosti blahodárně působí. Díky nabyté síle zbavuje Lara lid Terahu starobylého prokletí a získá vděčnost a lásku místního vládce. Doprovází ji zpět přes moře, aby jí pomohl zabránit hrozící válce. Ale setkává se jen se zradou a podlostí a spolu s Larou nacházejí v Prosperovi nebezpečného a záštiplného nepřítele. Cyklus Hetar.





Pán soumraku
Lara během své návštěvy v Novém mimozemí záhadně zmizí. Dominus zoufale hledá svou milovanou ženu, ale když nemůže najít jedinou stopu, obrátí se Magnus Hauk na dva mocné spojence - na prince Kaliqa a jeho tchýni Ilonu, nejmocnější mezi vílími královnami. Kol, Pán soumraku, má Laru ve své moci a její síly mu pomohou dobýt Hetar a poté i Terah. Ale vládce Hetaru kuje své vlastní plány, když se dověděl o zmizení Lary, domnívá se, že je Terah nyní zranitelný, a plánuje válku proti Magnusi Haukovi 







Čarodějka z Belmairu
Cinnia, dcera krále Belmairu a čarodějka, touží po jediném – vládnout v otcově říši jako jediná panovnice. Ale Velký drak Nidhug tomu nepřeje a vládu vloží do rukou mocného čaroděje z jiného světa, Dillona, Lařina syna. Tradice velí, že se musí Cinniu vzít za ženu, s čímž oba souhlasí. Dillon objevuje, že nový svět je krásný, záhadný a svůdný, jako jeho ženy. Brzy však musí řešit obtížný úkol – už léta se na Belmairu ztrácejí ženy a situace začíná být kritická. 








Královna stínů
Než duch Magnuse Hauka opustil jeho tělo, svěřil pán Terahu břímě osudu národa na bedra své milované Laře. Ačkoli se Lařin syn princ Taj těšil přízni lidu, byl stále ještě příliš mlád, než aby mohl sám vládnout. Žezla vlády se proto v souladu s Magnusovým přáním musela ujmout Lara, která naštěstí našla mocného spojence v princi Kaliqovi. Avšak mnozí v Terahu se nesmířili s myšlenkou, že by žena mohla nosit korunu, a Lara a její dcery se znovu musely postavit starým nepřátelům toužícím po moci a odplatě, kterým se podařilo uniknout před Magnusovým hněvem.







Koruna osudu 
Uplynulo již sto let od doby, kdy Lara zachránila svět. Je sice stejně mladá a krásná jako tehdy, ale už ji opustilo mnoho přátel a její vliv odešel s těmi, kdo pamatovali její hrdinství. A její syn, hanebný Pán soumraku Kolgrim, cítí, že přichází jeho chvíle. Neodvažuje se Laře postavit zpříma, hledá své postranní cestičky a Lara se obává, že ani její nezměrná síla jí nebude nic platná. Ještě se však musí vyplnit dávné proroctví a než vše bude ztraceno, nalezne Lara podporu v moudrosti a lásce velkého Kaliqa, i u své nejmladší dcery Marziny, která se v okamžiku pravdy ukáže být hodnou své matky.




Pokus o recenzi na první díl si můžete přečíst zde. Druhý díl jsem si doobjednala, protože jsem ho v obchodě nemohla sehnat. A ostatní díly jsem si koupila v knihkupectví Dobrovský s dost velkou slevou. 

Do dalších dílů jsem se chtěla pustit co nejdříve potom, co se mi knížky dostaly do ruky. Nějak mi to ale nevyšlo a vždycky bylo něco, co jsem si chtěla přečíst o trošku víc. Doufám, že už se mi konečně povede si tuto sérii dočíst do konce.






*) z webu Databáze knih

Komentáře

  1. Super tip, vyzerá to veľmi zaujímavo.. pokukovala som po tejto sérii odkedy si knihy dala do chvastačky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Obálky vypadají super, nejsou tak barevné jako všechny nynější, což dává kladný bod :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížky jsem fotila bez přebalů, jinak věř tomu, že jsou dost barevné :-)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan