Úklady královského dvora - Michelle Diener


Autor: Michelle Diener
Překlad: Veronika Francová
Počet stran: 232
Název série: Susanna Horenbout and John Parker
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Domino

Anotace
Tudorovská Anglie přála intrikám a vášni. Přála i lásce?
Mladá vlámská umělkyně Susanna Horenboutová přijíždí do Anglie na pozvání samotného krále Jindřicha VIII., aby se stala jeho dvorní malířkou. Je plná očekávání a nadějí, které rázem zmaří jediná děsivá událost: kdosi se ji pokusí zabít. Susanna nemá nejmenší tušení, proč jí někdo usiluje o život, a tak vděčně přivítá královo rozhodnutí, že ji od nynějška bude na každém kroku doprovázet osobní ochránce.
John Parker je králův oddaný služebník a neúprosný muž. Společně se Susannou se ocitá ve víru tajemného spiknutí, jehož strůjci mají v úmyslu sesadit krále z trůnu. Je odhodlán nalézt zrádce a zároveň splnit vladařův rozkaz, aby půvabné malířce nikdo nezkřivil jediný vlásek.
Stopy spiknutí je zavedou do nejvyšších kruhů královského dvora i temných zákoutí přístavních doků a všude se jim do cesty staví intriky a zlá vůle. Zároveň však mezi nimi narůstá důvěra a náklonnost, která pozvolna přerůstá v hluboký cit. Nemilosrdný Parker se po Susannině boku mění v milujícího muže plného touhy, to však nemůže nic změnit na skutečnosti, že dámě jeho srdce kdosi usiluje o život. Chce-li dát lásce šanci, musí zjistit, kdo za vším stojí. A na tudorovském dvoře není o rozmanité úklady věru nouze…
Připlouvá loď z Gentu a na palubě má dvě zajímavé věcí. Zaprvé je na ní mrtvý obchodník s látkami, který se v Holandsku pohyboval jako královský špion, a zadruhé je na palubě umělec, kterého pozval sám anglický král. Vlastně ani ne tak umělec, jako spíš umělkyně, což bylo tou dobrou něco nepředstavitelného. Susannu poslal její otec jako náhradu za bratra, než se vrátí z cest. Když ji ale do Anglie posílal, určitě netušil, že se tam stane živým terčem. Loď přichází zkontrolovat Parker, který měl za úkol v přístavu vyzvednout zdobené samostříly a tak se dozvěděl o problémech lodi, která přistála mimo přístav. Vyslechne Susannu a zjišťuje, že nic tak zajímavého jí obchodník před smrtí neřekl. To ale neví vrazi, kteří se o její život pokusí hned dvakrát jen než dorazí ke dvoru. Kdoví, co by se se Susannou stalo, kdyby neměla tak věrného ochránce, jako je Parker. Na základě další snahy o útok a několika indicií spolu odhalí spiknutí, sahající do řad králových nejbližších

Michelle se narodila ve Spojeném království, vyrůstala v Jižní Africe a nyní žije se svým manželem a dětmi v Austrálii. Ve svých románech se nechává inspirovat skutečnými historickými postavami a událostmi. Série Susanna Horenbout a John Parker jsou ze dvora krále Jindřicha VIII. a další romány jsou např. z napoleonských válek. Tenhle román patří do prvně jmenované série a řadí se mezi historické romány.

Hlavními hrdiny jsou Susanna Horenboutová a John Parker. Susanna je nová králova dvorní malířka. Je velice talentovaná a svou práci opravdu miluje. Navíc je docela statečná, protože se tváří, že nějaké nebezpečí nebo dokonce smrt ji nemůže rozhodit. Parker je jedním z králových mužů a je mu nesmírně oddaný. Když dostal za úkol chránit Susannu, měli všichni neřádi smůlu. Lidé, kteří by měli tu odvahu postavit se Johnu Parkerovi, by se totiž dali spočítat na prstech jedné ruky. Dále tu máme hospodyni, mastičkářku a několik chlapců z ulice, které si Parker přivedl domů po jednom z útoků na Susannu a kteří by pro něj udělali cokoli. Samotný Jindřich VIII je jen pomyslnou třešničkou na dortu této knížky.

Konečně jsem se dostala k tomu, abych si přečetla první díl o dvorní malířce a drsňákovi z královského dvora. Musím říct, že se mi líbil. Když se do historického základu přidá nějaké to napětí a špetka romantiky, vznikne zajímavý příběh. Mezi Parkerem a Susannou se začaly rozvíjet základy romantického vztahu. A autorka rozhodně nešetřila moje nervy. V knížce bylo několik scén, při kterých jsem skoro ani nedýchala. Dále musím pochválit Parkerovy vyšetřovací schopnosti. Okamžitě by se mohl zařadit do nějaké kriminálky. Rozhodně by se uplatnil, kdyby měl odhalovat motivy zločinu. :) Knížce bych dala 4 hvězdičky, protože se mi líbila o maličko víc, než druhý díl. Každopádně už se těším, jak budou osudy těchto hrdinů pokračovat, protože jsem si je opravdu oblíbila.
zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna