Poslední cesta do PODZEMí - Roderick Gordon & Brian Williams


Kdo nečetl předchozí díly, ať se nepřibližuje

Autor: Roderick Gordon & Brian Williams
Překlad: Zdík Dušek
Počet stran: 288
Název série: PODZEMÍ
Pořadí v sérii: 6
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Podzemí odhalilo svou nejtemnější stránku. Nikdo na Povrchu už není v bezpečí. Styxové proudí přes Anglii a zanechávají za sebou jen smrt a zkázu. Zdá se, že tentokrát je nic nezastaví. Snad jedině zázrak může zachránit lidstvo. Hluboko v nitru Země musí Will Burrows s Elliott odhalit dávná tajemství, která mohou zachránit životy všech...

Šestý díl napínavé dobrodružné série Podzemí.

Will s Elliot jsou uvězněni v Nové Germánii po uvolnění smrtícího viru, který zabil veškeré obyvatelstvo. Tedy téměř. Přežili pouze tři lidé, které naši přátelé potkají naprostou náhodou. Vzhledem k tomu, že přeživší Germáni jsou vědci, povede se jim díky Elliotině krvi vytvořit protilátku k viru a konečně mohou vyjít na vzduch bez ochranných obleků. Jako první vyrážejí k pyramidám, protože se chtějí podívat, jestli přežil někdo z původních obyvatel. Teoreticky by to bylo možné, kdyby se zavřeli hluboko v pyramidě. Elliotin styxský původ jim poodhalí záhadné tajemství, které Vám ale neprozradím. Podaří se jim nějak dostat zpátky do Anglie, nebo už navždy zůstanou uvězněni v Podzemí? 
Druhá dějová linie se odehrává v Londýně. Styxům se podařilo rozjet Fázi a v celém městě je absolutní chaos. Vypadla elektřina, nikde není signál a to není to nejhorší. Všude se potulují vražední Armagové, stvůry, které „vyrábí“ Hermiona. Armagové jsou skoro neporazitelní. Jediný způsob je rozbít na padrť a všechno spálit. I z maličkého kousíčku se můžou znovuzrodit. Povede se těm příšerám dobít celý svět nebo je někdo zastaví?
A v třetí linii příběhu se setkáváme s Chesterem. Zjistí, že bídák, který zabil jeho rodiče a přidal se ke Styxům, je vlastně Perryho agent nasazený v nepřátelském táboře. Tohle zjištění ho změní k nepoznání. Ale na to si počkejte. Perry se s jednotkou britské armády snaží vymyslet způsob, jak si došlápnout na Styxy, ale nějak nemůžou na nic přijít. Dostanou nějak zářný nápad nebo si je Armagové dají k večeři?
Přečtete si tento mimořádně napínavý závěr série PODZEMÍ a určitě nebudete litovat.

Roderick Gordon vyrostl a studoval v Londýně, ale nyní se přestěhoval i s rodinou do hrabství Norfolk. Brian Williams prožil dětství v Zambii, nyní ovšem žije v londýnské čtvrti Hackney spolu se svým psem. Nápad na tyto knížky se zrodil v Gordonově hlavě, když jednou kopal na zahradě a knihu vydal za pomoci svého přítele Williamse a své manželky. Nejdříve si knihu vydali na vlastní náklady a poté ji objevil nakladatel slavného Harryho. První kniha se již po měsíci na trhu stala jedním z bestsellerů. Knížka byla původně psaná jako trilogie, nakonec je ale knížek šest.

Hlavní hrdinové nám už netvoří partu jako dřív, ale rozpadli se na několik skupinek. Will s Elliot jsou uzavření v Nové Germánii, odkud se nemůžou dostat. Drake a jeho skupina totiž uzavřeli všechny přístupové cesty atomovým výbuchem. Dalším problémem je, že ve vnitřním světě se rozšířil mimořádně smrtící virus a kdyby se dostal na povrch, celý svět by rázem vymřel. Když už jsme byli u Drakea, tak ten byl bohužel moc blízko výbuchu, takže se potýká s nemocí z ozáření, což opravdu není nic příjemného. A protože přece nemůže být sám, přidává se k němu Jiggs, který přežil pád do propasti a souboj s likvidátorem. Perry se svou armádou a Eddie s několika věrnými likvidátory se snaží najít nějakou zbraň na vyhlazení Armagů. Chester se změnil víc, než by se mohlo v první chvíli zdát. Smrt jeho rodičů ho vážně sebrala a chce Danfortha zabít za každou cenu. Nerozpakuje se spojit s Martou, která si ochočila několik jasoňů a ti jí nyní dělají něco jako chůvu a radar dohromady. Od minule jsme tedy nepřišly o žádnou důležitou postavu. Jako důležité beru ty postavy, které mají možnost zachránit svět, takže pokud se na začátku dozvíte, že zemřel někdo, kdo se minule zdál důležitý, berte to tak, že tady prostě důležitý nebyl. Například Rebbecy minule stály za vším, kdežto tady se jen vezou a vlastně se s nimi ani moc nesetkáme.

A nějaké to shrnutí. Knížka jde popsat jedním slovem:


WOW

Nic jiného se na závěr série PODZEMÍ říct nedá. Konec byl strhující a četl se jedním dechem. Když Elliot podávala vysvětlení toho, co se vlastně stalo před milióny let a jak se to promítlo do dneška, tak jsem vážně skoro nedýchala. On byl konec celkově hodně emotivní, ať už kvůli lidem, o které jsme nadobro přišli nebo kvůli celkovému vývoji situace se Styxy a to se všemi bez rozdílu, ať už byli hodní nebo zlí. Nebudu samozřejmě prozrazovat, co se s nimi stalo. Můžu jen říct, že celkově mi bylo líto jen několika z nich, protože to byli pomocníci a přátelé našich hrdinů. 

Knížce bych dala 5 hvězdiček za pravdu překvapivé rozuzlení celého příběhu a navíc opravdu zajímavý sci-fi názor na vznik planety Země.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio