Spolubydlící - John Lutz


Autor: John Lutz
Překladatel: Roman Lipčík
Počet stran: 216
Nakladatelství: Domino 

Anotace 
Že někdo vypadá jako šedá myška, ještě neznamená, že nám neudělá ze života peklo.

Hledání nového spolubydlícího je pokaždé krok do neznáma. Jenomže Allie Jonesová nemá jinou možnost. Vyhodila z bytu bývalého přítele Sama, protože jí byl nevěrný, a teď potřebuje, aby se s ní někdo podělil o nájem.

Hedra Carlsonová jí připadá jako sázka na jistotu. Stydlivá šedá myška určitě nebude pouštět hlasitou muziku a nechávat na podlaze špinavé ponožky.

A přece je na Hedře cosi divného. Nepokrytě Alii závidí, jak vypadá a jaký vede život. A pak začnou ty obscénní telefonáty – Allie netuší, kdo jí volá, ale on zná její jméno. Potom se jí ztratí kreditní karty. A nakonec ke svému zděšení zjistí, že Hedřin šatník má naprosto stejný obsah jako ten její.

Allie o tom nemá ani tušení, ale její unylá spolubydlící se s ní zdaleka nedělí jen o nájem. Krvavá noční můra právě začíná...

Sam a Allie leží v posteli. Oba spí, ale Allie najednou něco probudí. Navzdory tomu, že se blíží půlnoc zvoní telefon. Volá nějaká Lisa a chce mluvit se Samem. Allie se od ní nakonec dozví, že je Sam ženatý a ve skutečnosti se jmenuje Jones. Následuje krátká hádka a Allie Sama vyhodí v noci z bytu. Poté se snaží najít spolubydlící, aby nemusela celý nájem platit sama. Tím se její život převrátí úplně naruby.

John Lutz v rozhovoru na svých stránkách přirovnal spisovatelskou činnost k práci policisty. Obojí je podle něj závazek na 24 hodin jen s tím rozdílem, že po spisovatelích nikdo obvykle nestřílí. A psaní jej baví stejně jako na začátku. Podle knihy Spolubydlící byl v roce 1992 natočený i film, kde hlavní roli ztvárnila Bridget Fonda. Spolubydlící se řadí mezi thrillery.

Ústřední postavou celého příběhu je Allie Jonesová, která bydlí v budově Cody Arms, v bytě označeném 3H. Allie pracuje jako počítačová expertka a pomáhá dělat systém pro podnikání. Peněz nemá nazbyt a tak je ráda, že má tuto zakázku. V bytě žije oficiálně sama, ale ve skutečnosti tam s ní žije Sam. Ale z bytu odcházejí zvlášť aby nikdo nepřišel na to, že tam bydlí dva. Nicméně ani Allie netuší, že nad ní bydlí mladík, který se snaží prosadit jako autor divadelních her.

Kniha se řadí, co do počtu stran, k těm slabším kouskům. Celý příběh se totiž odehrává na 216 stranách, které utečou jak voda. Autor nám ukazuje jak vypadá život Allie na začátku a jaký má charakter. V momentě, kdy si najde novou spolubydlící, Hedru, všechno vypadá ještě celkem v pořádku. Z lidí, kteří se ozvali na inzerát se zdá jako nejlepší volba. Už od začátku Hedra absolutně obdivuje, jaké nosí šaty. Vypadá to až přehnaně. Hedra je taková šedá myška a když jí něco Allie řekne trochu příkře, tváří se, jako že bude brečet. Čteme o tom jak probíhá jejich společné soužití a vypadá to jako by se téměř nic nedělo. Ale jednou Allie Jonesová přijde domů a načapá spolubydlící u sebe v pokoji a ve svých šatech. Na to, že se jí Hedra probírala šatníkem se celá záležitost vyřeší celkem v klidu. Tím ovšem nic nekončí a podobné věci se dějí dál a když mladé počítačové expertce dojde co se děje, je už pozdě. Ke konci knihy je na nich vidět změna, kterou zapříčinily předchozí události. 

Bylo určitě výhodou, že filmové zpracování jsem dosud neviděl. Nebyl jsem připravený o překvapivé momenty a mohl jsem sledovat, kam se příběh ubírá. Autor nikam nespěchá a největší napětí si schovává do závěru knihy.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Domino.
Knihu si můžete koupit ZDE.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio