Na kopci - Jiří Březina



Autor: Jiří Březina
Počet stran: 376
Nakladatelství: Motto

Anotace:
Co se stalo devítileté Marii na kopci Svatý Tomáš? Opravdu viděla anděla, nebo byl její zážitek mnohem pozemštější? V roce 2000 se ve Výtoni, zapadlé vesnici v podhůří Šumavy, zjevil malé Marii anděl. O dvanáct let později se Milan, student vysoké školy s výhledem na novinářskou kariéru, vydává na poutní místo, aby sebral všechny dostupné materiály a vyslechl svědky. O proslulé události chce napsat diplomovou práci. Během svého výzkumu naráží na indicie, které naznačují, že slavné výtoňské zjevení možná neproběhlo tak, jak se traduje. Církev ho odmítá uznat, samotná vizionářka Marie nyní pracuje v nonstop baru, k minulosti se nechce vracet a trpí nevysvětlitelnou úzkostí. Setkání s bývalou policistkou Helenou, která opustila Prahu a usadila se právě ve Výtoni, otevře Milanovi oči. Díky své bývalé profesi totiž poznala, že dítě nejspíš čelilo nevýslovně trýznivému zážitku. Stala se tedy Marie na kopci nad Výtoní obětí zločinu? Vytvořila si její mysl na obranu před psychickým traumatem falešnou vzpomínku na mystický zážitek? Helena přesvědčí Milana a spolu se rozhodnou vypátrat, co se tehdy doopravdy stalo.
Milan musí napsat diplomovou práci a protože by rád pracoval v týdeníku Fokus, chce si dát opravdu záležet. Jako téma si vybral religionistiku a na schůzce s docentem Spurným si vybere zjevení ve Výtoni. V roce 2000 na tamním kopci malá holčička Marie údajně viděla anděla. Od té doby se tam sjíždí řada nábožensky založených turistů. Může to být pravda? Jaký vliv to mělo na Marii a další lidi v obci?

Jiří Březina se narodil na jihu Čech, přesněji řečeno v Českých Budějovicích. Spolu s Jakubem Janďourkem stál u českého vydání knihy KLF: Manuál (Jak se dostat na vrchol hitparády). Na kopci se řadí mezi detektivky. Zajímavé je, že tahle prvotina vznikla na základě sázky.

Hlavní postavou je Milan, který studuje vysokou školu. Je to menší chlapec, který se trochu hrbí a často si upravuje brýle na nose. Studuje učitelství a právě teď musí začít pracovat na diplomové práci. Z nabídnutých zjevení si vybral právě to ve Výtoni, protože bylo nejblíž. Diplomka není Milanův hlavní cíl, tím je práce v týdeníku Fokus.
Druhou důležitou postavou je Helena, která skončila u Policie a chce se odstěhovat z Prahy a začít žít nový život. Ráda by unikla svým nočním můrám. Při hledání vhodného obydlí jí náhoda a hlavně finančně výhodná koupě zavede do Výtoně, kde se nakonec i usadí.
Pro příběh je klíčová postava Marie, ale svou roli hraje i Milanův kamarád Petr a další.

Knížka je rozdělená do tří částí, obsahuje 40 kapitol a také prolog, který je psaný v jiném čase než zbytek knihy, a epilog. Některé kapitoly obsahují úryvky z diplomky nebo z článků. Děj se odehrává buď v Praze nebo v obci Výtoň na Šumavě. Tam se ostatně odehrálo ono zjevení, které každoročně láká do malé vesničky houfy turistů. Ve vyprávění se střídá pohled Milana a Heleny, přičemž oba mají co nabídnout. Navíc v určitém bodě se jejich životy propojí. Milan začne pracovat na diplomce doma a píše teoretickou část. Uvědomí si ale, že o tématu potřebuje mluvit s lidmi a víc se do problematiky dostat. Rozhodne se tedy vypravit do vesnice, kde se zjevení odehrálo. Postupně se do pátrání zapojuje i nad rámec vysokoškolské práce. Helena naopak hledá pouze klidné místo k žití v rámci platových možností a nakonec si najde domek ve Výtoni. Spodní patro chce využít pro podnájem turistům, také chce malovat a najít si ve vísce nové přátele. I ona se ovšem zaplete do pátrání, což jí připraví i nějaké ty problémy. Kniha měla ukázat, že se obejde i bez krutostí severských kriminálek, což se jí určitě povedlo. Líbil se mi i styl humoru, jaký se ve vhodných chvílích objevoval. Například úsměvná scéna, kdy Helena vymýšlela jméno pro psa nebo následující ukázka, kde se Milan s kamarádem ubytují v domě Heleny.
„Kámo, vidíš tu postel?“
„Velká, viď?“ přitakal Milan.
„Manželská, ty vole. Co přesně jsi tý ženský o nás dvou nakecal?“
Na kopci se obešlo bez brutálních scén severských kriminálek a vůbec to nevadí. Tato česká detektivka je velmi čtivá a má co nabídnout. Doufám, že budeme mít možnost přečíst si i další příběhy od Jiřího Březiny.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Rád bych poděkoval autorovi za poskytnutí recenzní e-knihy.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden