Světové krimipovídky - Maxim Jakubowski


Autor: Maxim Jakubowski (ed.)
Překlad: Dalibor Míček, Hana Pernicová a Jiří Kobělka
Počet stran: 648

Nakladatelství: Domino

Anotace

To nejlepší ze světové krimi.
Není co dodat.
Co napsat o knize, do níž jsou zařazeny krimipovídky od šestatřiceti mistrů tohoto žánru? Snad jen pár nejslavnějších jmen: Jeffery Deaver, Jo Nesbo, Boris Akunin nebo Ruth Rendellová.
Bylo by ale nespravedlivé vzbuzovat dojem, že další autoři jsou tam jen tak do počtu. Erudovaný editor Maxim Jakubowski věděl dobře, co dělá, když tuto antologii sestavoval. Výsledkem jeho pečlivého výběru je kniha, v níž vás každá povídka chytí a nepustí. Uchvátí. Překvapí. A každá docela něčím jiným.
Mamutí kniha světových krimipovídek se skládá z třicetišesti příběhů. Maxim Jakubowski chtěl dokázat že nejen v USA nebo Velké Británii vznikají kvalitní příběhy s kriminální zápletkou. Proto v knize najdete díla z Japonska, Mexika, Indie, Turecka a dalších zemí. Dočkáme se snad po úspěchu Larssona a následného boomu severských detektivek i vlny z dalších zemí?

Maxim Jakubowski pracoval mnoho let jako editor v nakladatelství. Jeho rodištěm je Londýn, kde žije i nyní a kde se naplno věnuje psaní, editorské činnosti a překládání. Od raného dětství ho zajímala populární kultura. Ve spisovatelské a editorské práci se věnoval fantasy, ale také thrilleru nebo erotice. 

První povídka Zločin za zločin je od autora z Itálie. Muž přezdívaný Lenochod (vypadá jako postavička z Doby ledové) pozoruje jednu sportovkyni, ale přijde k němu neznámý muž se zbraní v ruce a ... dál už nemusím nic prozrazovat. I sám název povídky je výmluvný.

Druhá povídka Rumpole a vánoční prázdniny je z Velké Británie a po temném začátku se nese v humorném duchu. Typicky britském, abych byl přesný. Ale nemění se jen styl vyprávění. Tentokrát nesledujeme přímo zločin, ale právnickou bitvu. O to zábavnější, že právník se nesnese se soudcem. 

Ostatně povídek humorného ražení je zde víc. Dále můžu jmenovat Svatbu ve Voerde nebo Neprůchodný eskalátor.

Nizozemí prezentuje povídka Brigádnice pojednávající o jedné mladé slečně, která nastoupí do supermarketu. 

Nebudu tady rozebírat všechny povídky, ale u těch následujících by to byl vyloženě hřích. Šťastný nález (Trinidad) pojednává o Treyovi, který náhodou najde pole s pořádnou úrodou marihuany. Jenže dá se takový nález utajit před někým, komu teče do bot a akutně potřebuje doplnit zásoby? 

Další povídkou na kterou bych upozornil je japonská Záhada městské legendy. Vyšetřovatel tam řeší případ, který je úplně stejný jako jedna městská legenda. Náhoda?


Musím říct, že antologie krimipovídek byla opravdu zajímavá. Povídky se četly dobře a děj pěkně odsýpal. Každý z autorů pojal téma po svém a rozhodně nenudil. Některé povídky jsou vyprávěné s humorem a další plné erotiky. Za nejlepší bych označil Šťastný nález a Záhadu městské legendy. Nikoho asi nepřekvapí, že se mi líbila povídka Jeffreyho Deavera, Vánoční dárek. Ale abych jenom nechválil - trochu mě zklamala povídka Joa Nesbøho. Nebyla tak strhující jako jeho romány, ale asi bych mě dodat, že se jedná o starší práci. Dál mě nijak zvlášť neoslovila kratší práce s názvem Andělské dítě. Pokud vás žánr krimi láká, určitě si tuhle antologii nenechte ujít.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Domino.
Knihu si můžete koupit ZDE.


Komentáře

  1. Zaujímavé :) myslím, že by ma mrzelo, keby sa jedného dňa nestala súčasťou mojej knihovničky :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø