Temná horečka - Karen Marie Moning


Autor: Karen Marie Moning
Překlad: Jan Sládek
Počet stran: 352
Název série: Horečka
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Jota

Anotace:
První díl z pětidílné řady od mimořádně úspěšné autorky. Otevírá se svět plný tajemství a záhad, napětí a vášně, těžko definovatelný prostor mezi realitou a snem, současností a dávnými legendami.
Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz... Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.

MacKayla Laneová si žila svým sladkým dvaadvacetiletým životem, dokud jí ho neobrátila naruby zpráva o sestřině vraždě. Musela identifikovat její, značně znetvořené, tělo a rozhodla se, že odjede do Dublinu, kde sestra studovala a zjistí, co se jí vlastně stalo a hlavně, kdo jí to udělal. Rodiče sice nesouhlasili, ale Mac si prosadila svou, vybrala všechny své účty a vyrazila do Dublinu. Ale až tam se jí život od základu změnil. Seznámila se s tajemným knihkupcem Jericho Barronsem, zjistila, že vidí tajemné a nebezpečné bytosti, kterým se říká Dananové a že dokáže vycítit jejich posvátné předměty. Jen, kdyby ji kvůli tomu, že je vidoucí, nechtěli všichni zabít. Jak si Mac povede v boji s dosud neznámým nepřítelem?

Nejspíš bych měla trošku přiblížit, kdo nebo co jsou to Dananové. Tito nesmrtelní se rozdělují do dvou táborů – na bojovníky tmy a bojovníky světla. Bojovníci tmy se dále dělí na královskou rodinu, lovce, šedivce a stíny. Stíny číhají ve tmě a zabíjejí tím, že vysávají z lidí život tak dlouho, dokud z nich nezbude jen kůže tenká jako papír. Šedivci jsou oškliví dlouháni, kteří si vybírají jen nádherné ženy a vysávají jim jejich krásu v převleku za muže velkoleposti olympského boha. Když je žena až moc krásná a šedivec až moc závistivý, tak z ní vysaje i poslední kapku života. Většinou to ale nechává na nich. V knížce se píše, že krásné ženy mají jen to, jak vypadají a pokud jim to někdo sebere, tak ženy ztrácí důvod, proč žít a vše končí sebevraždou. Lovci jsou vycvičení k zabíjení. Jsou to okřídlené nestvůry a prý ze souboje s nimi nevyšel ještě nikdo živý. A nakonec královské rodina. Tito vysoce postavení nesmrtelní jsou prý k nerozeznání, ať už patří k táboru světla nebo tmy. Jsou nádherní a při pohledu na ně napadá člověka jediná myšlenka a to jak se s nimi co nejrychleji dostat do postele.

Karen Marie Moning se narodila v roce 1964 ve Spojených státech. Dnes žije se svým manželem na slunečné Floridě, ale občas zavítá i do mlžných hor Georgie. Z jejího pera vyšlo dvanáct románů a mnohé z nich se usídlily na žebříčku bestsellerů. Navíc obdržela jednu z prestižních literárních cen v oblasti romantické literatury. Jejím hlavním tématem byly příběhy ze skotské vysočiny. Odsud se ale přesunula do Dublinu, do jehož irského půvabu zasadila smrtelně nebezpečné Danany. Kniha Temná horečka, popřípadě celá série, se řadí mezi urban fantasy.

Hlavní hrdinkou je Mac Laneová, mladá dívka z jižní Georgie, jejímž největším problémem je, jakou barvu si ráno oblékne. Miluje své dlouhé blond vlasy a oblíbený růžový odstín laku na nehty. Když se ale dostane do Dublinu zjistí, že největším problémem je hlavně přežít. Ještě, že potká Jericha Barronse. Nebo ne? Vlastně jediné, co o něm víme je, že je vysoký, exoticky přitažlivý a vlastní knihkupectví. Mac pořád neví, jestli mu může věřit nebo ne. Párkrát ho totiž viděla v dost zajímavých situacích, ze kterých nedokázala odhadnout jeho pravý charakter. Kromě Fiony, která pracuje v Jerichově knihkupectví, není v příběhu moc lidských postav. Fiona na Mac dost žárlí. Je totiž zamilovaná do svého šéfa a myslí si, že ho ztrácí. Další lidskou postavou je detektiv, který vyšetřuje Alininu smrt. O informace, které mu Mac dává, se moc nezajímá a nechává všechno běžet tak jak je. Pro něj zůstává Alinina vražda nevyřešená. Ze zástupců lidské rasy už jsou zde jen rodiče Laneovi a nějací ti překupníci a sběratelé, kteří se snaží najít knihu knih. A ze zástupců Dananů se Mac potýká nejvíce s V´lanem. Je to princ a má na lidi vyloženě erotické účinky. Svlékání na veřejnosti není výjimkou při setkání s tímto vysoce postaveným bojovníkem světla. Další Dananové se v příběhu vyskytují, ale pouze jako bezejmenné stvůry, které ničí lidské životy.

Knížka se mi nakonec líbila. Ze začátku jsem se nemohla začíst, protože mi připadalo, že se vůbec nic neděje. Možná to bylo taky zapříčiněno tím, že všichni knížku naprosto chválili a tak jsem čekala, že to bude bomba a že od začátku do konce nebudu moct ani popadnout dech, jak bude všechno napínavé. Ale jen co jsem se trochu seznámila s prostředím a Mac uvěřila všemu, čemu uvěřit musela, tak se příběh rozjel. Pořád to sice nebylo takové, jaké jsem čekala, ale z mého pohledu už se alespoň něco dělo. Každý den si Mac psala deník, do kterého si zapisovala nové informace, které zjistila o svém nepříteli. V závěru knihy je úryvek z jejích zápisků, kde jsou informace o Dananech a jejich posvátných předmětech. Knížka je moc pěkně napsaná, v českém překladu jsem nenašla žádné nesrovnalosti ani překlepy, takže jsem spokojená. Vadila mi jen jediná věc – věty typu: „To jsem ještě nevěděla, že …“. Už když to tam bylo poprvé, tak mi došlo, že Mac vypráví to, co zažila před lety. Ale jakmile se to začalo objevovat víc, tak už to bylo trošku nepříjemné. Jiné negativum jsem nenašla proto můžu knížku vřele doporučit všem milovníkům urban fantasy s kapkou erotiky. Nečekejte rovnou 50 odstínů, ale kapku tam najdete. Knížce dávám 3,5 hvězdičky a doufám, že druhý díl mě nenechá vydechnout. Proto si nechávám rezervu.
zdroj: veeeebookshelf.blogpot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí recenzní e-knihy.

Komentáře

  1. Túto knihu si rozhodne plánujem prečítať, príde mi to ako veľmi zaujímavá téma 8) Mohlo by sa mi to lúbiť.

    OdpovědětVymazat
  2. mě se Temná horečka moc líbila, sice druhý díl je ještě lepší, ale i tak zůstává mezi mými oblíbenými, které mohu číst znovu a znovu a stále mě připoutají:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø