Megapolis - Miroslav Žamboch



Autor: Miroslav Žamboch
Počet stran: 216
Nakladatelství: Triton

Anotace:

Megapolis – město zdánlivě bez konce, obydlené lidmi i Figurami: Sherlockem Holmesem, bankéřem bankéřů Conanem, ninja želvami i jejich úhlavním nepřítelem Trhačem a dalšími. 

Figury s městem spolu hrají podivnou hru o vlastní duši, hru, jejíž pravidla dokonale nezná ani její rozhodčí. 
M. M. Dexter je soukromý detektiv, jedna z Figur, obyčejný člověk až na jediné: Musí přijmout každého klienta ochotného zaplatit požadovanou částku. To ho někdy staví proti vlastním přátelům, po bok těch, které nenávidí. Někdy je snazší umřít než žít dál. 
Pitoreskní, bizarní, paranoidní svět – nevhodné pro ty, kteří mají rádi Medvídka Pú, vhodné pro ty ostatní.


Dexter dostal novou zakázku a tentokrát od samotného Šroťáka. Informace mu samozřejmě nepřišel podat sám rozhodčí, ale poslal malého ošklivého skřeta. Úkol by se na první pohled mohl zdát jednoduchý, ale jak známo zdání klame. Soukromý detektiv musí vypátrat a získat speciální kartu. Jak říkám - na první pohled jednoduché. Kdyby tu kartu nemusel získat od Supermana.

Miroslav Žamboch se narodil 13. ledna roku 1972 v Hranicích na Moravě. První
 knihou je sbírka tří novel Poslední bere vše. Následující kniha je Na ostřích čepelí, kde je hlavní postavou Koniáš. Kromě samostatných knih také založil, spolu s Jiřím W. Procházkou, sérii Agent JFK. K tomu přidal ještě další sérii Agent X-Hawk, která je psaná z pohledu hlavního Kovářova nepřítele. Knihy Miroslava Žambocha vycházejí i v Polsku a jeho povídka vyšla v korejské antologii české fantasy a sci-fi. Více informací můžete najít na oficiálních stránkách autora

Hlavní hrdina se jmenuje M. M. Dexter a pracuje jako soukromý detektiv. Oproti soukromým detektivům z jiných knih má tu nevýhodu, že musí přijmout každou zakázku. Ne nadarmo je v anotaci zmínka, že ho to někdy může stavět proti kamarádům. Ale na druhou stranu se musí řídit pravidly hry nebo by dopadl hodně bledě. Ale Dexter samozřejmě není jedinou postavou. V příbězích se setkáme například s Barbie, medvídkem Pú, Trhačem nebo Supermanem.

Knížka je rozdělená do šesti povídek, které popisují vždy nějaký případ. Snad jedinou výjimkou je příběh Schůzka se starou známou. Soukromý detektiv dostane nějaký případ a pokaždé ho musí vzít ať se mu to líbí nebo ne. To je jednoduše součást hry. Ve městě existují kromě detektiva i jiné Figury a určitě je budete znát. Patří mezi ně třeba Superman nebo Barbie. Že to zní zvláštně? Ano! Ale rozhodně to funguje, pokud hledáte nenáročnou oddechovou četbu. Pro účely příběhu se charakter jednotlivých postaviček, známých z jiných příběhů, musel změnit. Například medvídek Pú tady rozhodně netouží po soudku s medem.

Megapolis je odpočinková povídková kniha s řadou postav, které by se jinak nemohly setkat. Pokud vám nevadí bizarní crossover, který spojuje pouze hlavní postava, určitě si Megapolis přečtěte. Čeká vás totiž pěkná porce akce.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz


Komentáře

  1. Tak jak to tak čtu, docela se na to těším. Donesla jsem si ji dnes z knihovny. :-) Jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to takový balast všech možných postav co existují.. ale ve výsledku povedený! Nic pro čajíčky, to souhlasím. :D

    OdpovědětVymazat
  3. To zní... zajímavě! A jestliže je to oddechovka, bude se mi hodit mezi různými Malazskými knihami padlých a Písněmi ledu a ohně. Takže si jí dávám na seznam a uvidím.
    Docela se těším, už jenom proto, že knížky, které jsou nabité akcemi prostě miluji! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio