Star Wars X-WING 2: Wedgeův gambit - Michael A. Stackpole


Autor: Michael A. Stackpole
Překlad: Jakub Černý
Počet stran: 348
Název série: Star Wars X-WING
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Egmont


Anotace
Coruscant. Srdce ochromeného Impéria, obrovské planetární město, z jehož vysokých věží řídí nejvyšší imperiální velení válku. Právě na tuto mocnou pevnost se chystají zaútočit povstalci a svým odvážným tahem srazit Impérium na kolena. Nejprve se však Wedge Antilles a jeho piloti musejí tajně dostat na Coruscant a získat tam životně důležité informace. Dopadení by pro ně znamenalo smrt, nebo ještě hůře – zotročení krutou vůdkyní Impéria Ysanne Isard, známou pod přezdívkou Ledové srdce. Jeden z členů eskadry Rogue už se jejím otrokem stal a nyní se skrývá pod maskou nevinnosti, připraven zradit své přátele i celé povstání.




Wegde Antilles se zúčastní jednání Prozatimní rady, kde se probírá jakým způsobem bude probíhat útok na Coruscant. Wedge se na jednání setkává také s Leiou Organou. Některé návrhy jsou zamítnuty a jeden je nakonec přijat. Všichni musí dělat kompromisy, ale hlavní je přece získat Coruscant. 

Michael A. Stackpole je americký spisovatel, který se narodil roku 1957. Absolvoval Rice Memory High School a o čtyři roky později promoval na University of Vermont. V roce 1980 začal projektovat počítačové hry a psát scénáře RPG her (například Mercenaries). Napsal sérii Dračí koruna nebo trilogii Věk objevů. Kromě fantasy se věnuje i sci-fi z prostředí Star Wars. Příkladem jsou Temný příliv I.: Útok a Temný příliv II.: Pád patřící do období Nový řád Jedi. V sérii Star Wars: X-Wing se střídá se spisovatelem jménem Aaron Allston.


Corran Horn je člověk a přidal se k Eskadře Rogue jako pilot. Jeho nezbytným pomocníkem je jeho astromech R2 jménem Hvízdal. Ale v tomto díle se prakticky neobjeví. Corran mu pro tentokrát svěří svůj medailon pro štěstí, protože musí tajně na Coruscant. Gavin Darklighter je z planety Tatooine stejně jako Luke Skywalker a je součástí Eskadry Rogue. Wedge Antilles stojí za obnovou Eskadry Rogue. V bojích už ztratil mnoho přátel a tak se snaží udržet si od ostatních odstup. Jednou z postav je také Leia, která se zde na chvilku objeví, ale nehraje významnější roli.
Knížka nabízí i pohled z druhé strany. Protože Darth Vader i Císař Palpatine jsou mrtví, vládu nad Impériem převzala Ysanne Isard přezdívaná Ledové srdce. Pracuje pro ní agent Kirtan Loor, který se zná s Corranem. Generál Derricote je poslední z hlavní trojice Impéria. Společně zosnují temné plány proti povstalcům.

Tentokrát se, navzdory obrázku na obálce, tolik v kokpitu neohřejeme. Většina děje se totiž odehrává na planetě Coruscant a když dojde k bitkám, jsou většinou tváří v tvář. Kromě té závěrečné. Po prvním dílu dostávají trochu víc prostoru i ostatní postavy. Například se ve flashbacku dozvídáme, co předcházelo Gavinovu nástupu k jednotce. Gavin také řeší s Corranem otázku mezidruhových vztahů. Příběh je stejně jako u předchozího dílu psaný z pohledu třetí osoby, což právě umožňuje dozvědět se o hrdinech víc. Kapitoly z pohledu povstalců a Impéria se střídají, ale těch povstaleckých je valná většina. Kapitoly Kirtana Loora a dalších členů Impéria nejsou akční a spíše slouží jen k poodhalení jejich plánů. Chtělo by to akčnější pasáže i z jejich pohledu. I když třeba Derricotův výzkum byl dost zajímavý. Závěr knihy nemohl skončit napínavěji a nutí vás hned začít číst další pokračování, protože musíte vědět, jak to dopadne.

Wedgův gambit je povedeným pokračováním prvního dílu. Tentokrát se příběh odehrává spíše na planetě. To ovšem neznamená nic špatného. Je to pěkně napínavé a navíc vás stejně jako Corrana bude sžírat, kdo je zrádce. Dávám tři hvězdičky a těším se na pokračování.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za poskytnutý recenzní výtisk děkuji nakladatelství Egmont.


Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio