Reset - Amy Tinterová


Autor: Amy Tinterová
Překlad: Jana Hejná
Počet stran: 384
Název série: Reboot
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Egmont

Anotace:
Před pěti lety byla dvanáctiletá Wren Connollyová třikrát střelena do prsou. Po 178 minutách vstala z mrtvých jako resetka: silnější, rychlejší, odolnější a bez emocí. Čím déle jsou totiž reseti mrtví, tím méně v nich zůstává po oživení lidského. Wren 178 je nejnebezpečnější reset v Texaské republice. Nyní ve svých sedmnácti letech slouží v polovojenské jednotce společnosti KLEZ (Korporace pro lidskou evoluci a zalidnění). Wren je jako zkušená bojovnice pověřena výcvikem nových resetů, ale její poslední nováček – Callum Reyes – je nejhorší, jakého kdy viděla. Callum byl oživen 22 minut po své smrti, a tak prakticky zůstal člověkem. Má příliš pomalé reflexy a nepatřičné otázky a jeho nikdy neuvadající úsměv vyvádí Wren z míry. Pořád však odpovídá za jeho výcvik. Když Callum odmítne splnit rozkaz, dostane Wren poslední šanci ho srovnat – jinak ho bude muset zlikvidovat. Wren dosud vždy uposlechla každý rozkaz a ví, že když se vzepře, bude také zlikvidována. Ale zároveň se nikdy necítila tak živá jako s Callumem…

Ptáte se jak se ze člověka může stát stroj na zabíjení? Ve světě, kde žije sedmnáctiletá Wren je to jednoduché. Stačí se nakazit smrtícím virem a zemřít. Ne každý se po smrti stane resetem. Říká se, že proměnu zvládnou jen děti, protože jsou přizpůsobivé. Je ale i pár případů, kdy se v reseta promění dospělý člověk. Ti jsou ale podle slov KLEZu naprosto šílení a neovladatelní a je potřeba je zničit. A další věc, na které záleží je, jak dlouho jste po smrti, než se znovu proberete. Čím je to déle, tím více lidských vlastností ztrácíte. A Wren má číslo 178. To znamená, že byla mrtvá 178 minut a proto je nejsilnějším resetem, jakého kdy KLEZ měl. Už si myslela, že ztratila všechny lidské city, které kdy měla, když se najednou v její blízkosti objeví Callum. Má číslo 22, což znamená, že je skoro jako člověk. Byl po smrti pouhých 22 minut , takže jeho lidské vlastnosti a chování se neměli čas ztratit. Wren sice chvíli odolává, ale pak jeho kouzlu podlehne. Když ale Callum na misi odmítne splnit rozkaz, jsou oba povoláni před velitele a mají dvě možnosti. Buď Callum příště zabije nebo bude Wren muset zabít jeho. Nabízí se otázka. Je reset, který má číslo 178, schopen zabít přítele jen proto, že mu to někdo rozkázal?

Amy Tintera vyrostla v Austinu a vystudovala žurnalistiku. Poté získala další vysokoškolský titul v oboru film. Zjistila ale, že filmový průmysl jí nic nepřináší a vrátila se k psaní, které vždy milovala. Příběh o resetech je její prvotinou a řadí se mezi YA literaturu. 

Kromě Wren a Calluma je tu několik dalších důležitých postav. Leb, voják KLEZu, vás možná na první pohled nezaujme, ale pro příběh je opravdu dost důležitý. Nebudu prozrazovat jak, abych sem neházela spoilery, ale věřte, že bez něj by to nešlo. Dále tu máme Ever, Wreninu spolubydlící. Ever má nižší číslo než 60 a KLEZ na podšedesátkách dělá pokusy. Chce z nich udělat zuřivé a nemyslící zabijácké příšery, protože reseti s číslem pod 60 mají lidské vlastnosti. A taková nemyslící bytost se z ní stane zrovna ve chvíli, kdy si k ní Wren konečně našla cestu jako ke kamarádce. Jsou tu samozřejmě i další postavy, jako např. kolegové z výcviku resetů, ale ty nejsou pro vývoj příběhu nijak důležité. 

Něco málo k obálce. Ne že by byla nějak zářivě úžasná, ale určitě zaujme na první pohled. Čárový kód s číslem 178, který je vyobrazený v horní části obálky, vypadá zajímavě. Mám ráda, když se na obálce vyskytuje něco, co má přímou souvislost s příběhem. Navíc se mi líbí, že všechna písmena (i objekty:)), které jsou na obálce, vystupují z černého podkladu. Ať už jde o název knížky, čárový kód nebo anotaci na zadní straně. Prostě a jednoduše, obálka je zajímavá a určitě to není žádná „tuctovka“. 

Knížka se mi líbila. Četla se skoro sama, nejen kvůli příběhu, který Vás chytí, ale taky kvůli příjemnému formátu knihy. Jestli se bojíte toho, že se příběh odehrává ve vojenském prostředí, tak nemusíte. Sice si můžete říct, že ubikace jsou jako králíkárny nebo že je všechny nutí k protivné práci, která jim nic nepřinese, ale knížka je tak pěkně napsaná, že se od toho nějak odpoutáte. Tedy mě se to tak alespoň stalo. Vojenská tématika jako taková mi nic neříká, ale u téhle knížky mi to nějak nevadilo a navíc to všechno tak podivně dávalo smysl, že jsem se nad nějakými vojáky ani nepozastavovala. Ani bych si to jinak nedokázala představit. Normální lidé totiž mají z resetů strach kvůli tomu, že jsou nepřirozeně rychlí a necítí bolest. A hlavně kvůli tomu, že byli vlastně mrtví. To military prostředí k příběhu prostě patří. Ale najdete tam i jiné věci, jako třeba lásku a přátelství. Sice uznávám, že v některých případech převládá strach, krev a boj, ale i přesto má Reset moc pěkný příběh, který určitě stojí za přečtení. Neodsuzujte ho jen proto, že ho autorka zasadila do prostředí, kde musíte bojovat o život. Ještě bych chtěla dodat, že se chci absolutně vyhnout srovnání s jakoukoli jinou distopií. Nelze srovnávat nesrovnatelné. Každá distopie, kterou jsem zatím přečetla je podle mě originální, protože se odehrává v jiné době, v jiném prostředí a i mentalita lidí se liší. Knížce dávám 4 hvězdičky a nechávám si rezervu na druhý díl. Už se na něj moc těším. Knížku bych doporučila všem, kteří mají rádi distopie.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku.


Komentáře

  1. Reset mne taky docela láká, hlavně teda kvůli té obálce :D ale recenze jsou docela rozporuplné tak nevíím nevíím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, obálka mě taky na první pohled zaujala :-) Nejspíš bude záležet na tom, kolik toho máš načteno v distopickém žánru :-)

      Vymazat
  2. Ta obálka je prostě skvělá! Dost se mi líbí, takže... :)) Ale dost mě zaráží ty rozporuplné recenze. U Spirita jsem četl, že je to taková ta patlanina několik knížek pohromadě, tak vážně nevím... Ale dám tomu asi čas a jestli se odhodlám to koupit, tak ať! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému se nemusí líbit to samé. Různí lidé - různé názory. Já četla asi dvě distopie, takže mě se to zdálo originální. Spirit toho má načteno víc, takže u něj převládla zkušenost s distopiemi. Nejlepší je ale vždycky si udělat vlastní obrázek :-)

      Vymazat
  3. tahle recenze ně zaujala, podívám se po knížce v knihovně, děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, když můžu pomoct objevit pěknou knížku pro nové čtenáře :-)

      Vymazat
  4. Poslední dobou, ať jdu na jakýkoli knižní blog, narazím na recenzi právě na tuto knihu. Něco na tí tedy asi bude, takže si ji v budoucnu určitě přečtu. Jinak úžasná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě všem doporučuji :) Je to opravdu pěkná kniha, která má děj. Rozhodně jsem nenarazila na část knihy, kdy bych se nudila. Nelze se od ní odtrhnout. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø