Asfalt - Štěpán Kopřiva


Autor: Štěpán Kopřiva
Počet stran: 638
Nakladatelství: Crew

Anotace
Žoldáci neumírají. Odcházejí do pekla, kde se spojují.
Že je toto známé rčení pravdivé, se členové Kuffenbachova komanda přesvědčí po jedné nepříliš povedené akci.
Jenže peklo není žádná pohádková idylka - ale temná industriální dimenze, kde jsou mrtví degradováni na mazlavou hmotu, na pouhý materiál.
Svět, kde je lidská rasa jenom něco jako asfalt.
Problém je v tom, že Kuffenbachovi vojáci se s touto rolí odmítnou smířit. A jelikož mají výcvik, zkušenosti i potřebnou dávku šílenství, situace se poměrně rychle zvrhne.
Pět žoldáků proti celému peklu.
Noe může rovnou začít stloukat nový škuner.
Protože tenhle svět utone v krvi.

Kuffenbach a Ostranski pracují jako ostraha v jednom obchodě. Oba dva jsou bývalí žoldáci a byli součástí jedné skupiny. Ale z obchodu je kvůli nepřiměřenému zásahu, při kterém porazí jeden regál s obilninami, vyhodí. 
V jedné hospodě je pak osloví stříbrovlasý muž a chce si najmout na jednu práci jejich komando. Kuffenbach nakonec zakázku přijme a snaží se dát dohromady svůj tým. A to je začátek konce.  

Štěpán Kopřiva se narodil v roce 1971 v Praze. Napsal například scénář k filmu Choking Hazard. Co se týká komiksové tvorby tak možná znáte jeho Nitro těžkne glycerínem, které kreslil Jiří Grus. Další tvorba se skládá z knih Zabíjení, Asfalt a Holomráz.

Příběh se soustředí na pětici žoldáků, ale nejvíc prostoru mají tři z nich. Kuffenbach je jejich velitel, který v minulosti hodně pil. Abych použil slovník knihy tak začal chlastat. Jinak má bílé vlasy a mimiku Terminátora. Kromě toho je dost nemluvný. Další v partě je Ostranski, specialista na trhaviny. Třetí je Lambert, nováček skupiny žoldáků. V partě byl jeho otec, ale  bohužel zemřel a tak Kuffenbach osloví při sestavování týmu jeho. Lambert je klasický fanoušek filmů a seriálů. Další členové jsou Holofaust a Vorošilov. Na straně pekla jsou démoni a jejich lidští služebníci.

Příběh začíná tam, kde by většina končila, a to úmrtím hlavních postav. Pomocí flashbacku se pak dozvídáme, co smrti předcházelo. Vzápětí se žoldáci dostávají do pekla a začíná kolotoč plný efektivní brutality a černého humoru. Do takového posmrtného života by se nikdo nechtěl dostat. Zapomeňte na čerty s vidlemi a kotle s vroucí vodou, pod které se přikládá. Autor byl ve své představě mnohem kreativnější. Lidé tu jsou jen stavební materiál, ale někteří jsou využívání jako služebníci. Říká se jim asfalťáci a jsou podřadná rasa. Démoni tedy mají rohy, ale místo vidlí používají pistole a samopaly, které jsou jedna z mála věcí z normálního světa. Dál se z lidského světa dováží třeba cigarety a pro luxusní podniky i nábytek. Příběh je jednoduchý: "dostaneme se z pekla a natrhneme pekelníkům zadek". Postupem času ale na povrch vyvstávají nové informace. Hrdinové nejsou klaďasové bez bázně a hany, ale zabijáci. Plus je celá knížka prodchnutá odkazy na různé filmy, ale třeba i osobnosti literatury nebo sportu.

Knížka je odpočinkové čtivo a doporučil bych jí fanouškům Jiřího Kulhánka nebo Františka Kotlety. Jen se Kuffenbachovo komando neskládá z takových kladných hrdinů jako je Tobiáš z Nočního Klubu nebo Jan Bezzemek z Hustého nářezu. Na druhou stranu, akce a brutalit je tu dost. Stejně tak humoru. Bohužel mě docela zklamal konec, ale to je jen můj názor a někomu může zakončení naopak vyhovovat. Nečekejte žádný silný příběh, opravdu jde jen o zábavnou akčňárnu. Další příběhy autora si určitě rád přečtu.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Komentáře

  1. No vypadá to zajímavě, docela jsi mě nalákal. Podívám se po tom :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to dobře. Podobnost s Kulhánkem je tam opravdu velká, neubráním se následnému srovnání. I když bych asi neměl. Uvidíme.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø