Dámská jízda s Milanem - Iva Lecká


Autor: Iva Lecká
Ilustrátor: Ivett Breburdová
Počet stran: 178
Nakladatelství: Šulc-Švarc

Anotace:
Iva Lecká si pro svoji knihu vybrala příběh opuštěných manželek. Kateřina je rozvedená a má syna Milana. Dana je na tom stejně a má dvojčata Agátu a Beátu. Třetí Jana žije po rozvodu s dcerou Eliškou. Všechny tři mají společné to, že byly manželkami Milana a musejí samy vychovávat jeho děti. Jejich tchyně se na rozdíl od Milana nepřestala s bývalými snachami stýkat a je dokonce jejich přítelkyní. Tento nevídaný úkaz se dá vysvětlit tím, že Květa je bohatá a snachy jí nelezou na nervy. Její manžel geolog byl podobný samorost jako Milan, ale s Květou se nerozvedl. Na prospektorské výpravě se ztratil a byl prohlášen za mrtvého. Květě náhle spadlo do klína obrovské jmění v akciích ropných společností, a když Milan dosáhl plnoletosti, stal se multimilionářem i on. Květa svého syna hlídá, aby peníze nepromrhal v bláznivém podnikání, radí mu a pomáhá, ale v roli milence a rozsévače ho uhlídat nemůže. Milan se nechtěl ženit, ale musel. A když se mu narodil potomek, zodpovědně se rozvedl. V jeho životě už byla další žena, kterou právě šíleně miloval, a proto ji přivedl do jiného stavu. Květa dbá na to, aby její snachy a vnoučata dostávaly vysoké alimenty, ale přesto má hrůzu, jak vše dopadne, protože Milan bude v sňatkové šňůře pokračovat. A že ho nikdo nezastaví, tím si je jistá, protože má geny po svém otci. Milan je mužný, pro ženy přitažlivý, navíc inteligentní, zábavný a citlivý až do chvíle, než se ozvou potomci. Pohár trpělivosti Milanových bývalých manželek přetekl, když přivedl do jiného stavu studentku Evu, která je sestřenicí Jany. Teď už musí přijít trest. Domluví se s tchyní Květou, že společně s ní vyrazí na dovolenou a všechny děti nechají Milanovi na krku. Samozřejmě že plán se jim částečně vymkne z rukou a další humorné zápletky a gagy jsou toho důkazem. Lecká jimi hýří ještě víc než ve svých předchozích knihách a překvapí i postřehy o dnešních manželstvích a ambicích moderních žen. Jako v každém povedeném románu s nadsázkou to s žádnou postavou nedopadne špatně, ale jak román skončí a kolik překvapení se na závěr vyrojí, čtenářům prozrazovat nebudeme, protože to je to pravé koření Dámské jízdy s Milanem.
Milan má před sebou třetí rozvod, protože si začal s další dívkou a čeká s ní dítě. Jeho matka má hrůzu z toho, že se Milan nikdy nepoučí a dál bude hrát roli místního Casanovy a přivádět ženy do jiného stavu. Proto se ho, spolu s bývalými snachami, pokusí vytrestat. Vymyslí si dámskou jízdu, na kterou si s sebou nevezmou děti. A kdo že to bude hlídat? 
Více už toho psát nebudu, protože anotace toho prozrazuje opravdu hodně.

Iva Lecká je známou moderátorkou Radio City. Svou práci miluje a považuje ji za svoje největší hobby. Ráda se směje, má kolem sebe ráda veselé lidi a také ráda maluje. Její krédo zní: "Ukažte mi směr, cestu už si najdu sama". Dámská jízda s Milanem je její třetí kniha a řadí se mezi humoristickou literaturu.

Milan má tři děti z předchozích dvou manželství a nyní, v tom třetím, má jednu dceru, kterou si osvojil. Celý život se chová stejným způsobem - udělá si dítě, ženu si vezme a pak se s ní rozvede, protože si mezitím nabrnknul jinou. Díky spoustě peněz, které zdědil po otci, si myslí, že všechno spraví královské alimenty. A také spoléhá na to, že za něj maminka všechno vyřeší. Milanova matka, Květa, je milá dáma. Je bohatá, takže si může dovolit spoustu krásného oblečení. Cítí se mladá a každé ráno cvičí jógu. Sice kouří jako fabrika, ale zastává názor, že nějak z tohoto světa odejít musí. S Kateřinou, Janou a Danou si skvěle rozumí. Děvčata mají stále pro Milana slabost, ale žádná by to ani za nic nepřiznala. Zvlášť Dana s ním má pěkné malé tajemství. Jana momentálně trpí nejvíc, protože ona je na seznamu manželek prozatím poslední a neví, jestli chce zůstat nebo se zařadit do seznamu ex. Postavy se mi líbily a přišly mi takové reálné - ve smyslu, že lidé mají různé vlastnosti a takovéhle postavy byste klidně potkat mohli.

Musím říct, že knížka se mi opravdu líbila. Je to skvělá oddechovka, u které se nemusí přemýšlet. Já vím, napsala jsem to u některých knih, které se mi až tak moc nelíbily, ale tohle je opravdu dobře napsaná knížka. Po pár detektivkách, které jsem předtím četla, to byl opravdu skvělý oddech. Navíc byl dost překvapivý konec. Stalo se něco, co bych opravdu nečekala. A k tomu ještě přidejte jeden vlastně dva takové dost nepříjemné (tedy alespoň pro mě) momenty, které by si určitě nikdo nechtěl prožít. Ale jen to dokazuje, že ani v poklidném příběhu se nedějí jen milé věci. To dodalo příběhu tak nějak na autentičnosti. Ne že bych věřila, že se stane úplně všechno, co jsem si přečetla, ale něco by určitě mohlo. Příběh je rozdělen do kapitol, které mají názvy po dnech v týdnu, takže když jsem knížku poprvé otevřela, myslela jsem si, že je to jakási forma deníku. Ale už po první stránce mi bylo jasné, že autorka chce prostě ukázat, co všechno se může stát za jeden týden. V každém dni bylo převyprávěno, jak si jednotlivé postavy užívají den. Jestli se mají dobře nebo špatně, co cítí a jak se probíjejí rutinou jednoho týdne prázdnin. Prostě a jednoduše, čtení jsem si opravdu užila. U knížky jsem si hezky odpočinula a pobavila jsem se. Tedy nečekejte, že se budete za břicho popadat a že na každé stránce je alespoň jeden vtip, který vás zaručeně složí. Ale vtipné dialogy očekávat můžete. Zvlášť mezi Milanem a jeho matkou nebo jeho nejlepším přítelem. Atmosféru příběhu ještě dokreslují vtipné ilustrace. 

Knížku bych určitě doporučila každému, kdo si chce příjemně odpočinout a ještě se pobavit. Knížce dávám 4,5 hvězdičky, protože je vážně moc dobrá.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz


Na závěr bych chtěla poděkovat knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy Dámská jízda s Milanem.

Knihu si můžete koupit zde.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva