Zlato Arkony #1 - Juraj Červenák


Autor: Juraj Červenák
Počet stran: 298
Název série: cyklus Černý Rogan
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Brokilon


Anotace:
Na Rujáně odjakživa vládli žrecové z Arkony. Touha po pokladech svatyně však přivedla na ostrov cizí hrdlořezy. Jejich lodě s dračími lebkami se vynořily ze severních mlh, z říše skryté před pohledy smrtelníků. Zaútočili, naplnili pobřežní vody těly rujánských obránců a obsadili ostrov.
Arkona zatím odolává. Kouzla, která ji chrání, však slábnou. Cizinci mezitím rozšiřují svou hrůzovládu – dobyli už Volgost a téměř se zmocnili štítu boha Jarovíta, ve Štětíně potupili Triglavovu svatyni a teď cení tesáky směrem k majestátnímu Volinu. Slovanští žreci a vládcové volají o pomoc. Povodím Odry z dalekého jihu přichází pán Radhostova meče a jeho démonický vlčí průvodce…
Po mnoha letech od napsání cyklu Černokněžník se Juraj Červenák vrací ke svým nejpopulárnějším hrdinům, Černému Roganovi a Goryvladovi. V dvoudílném románu Zlato Arkony je pouť zavede na sever, až na jantarová pobřeží, kde slovanští bohové čelí krvelačným dobyvatelům. Poradí si černokněžník v končinách, které jsou tak daleko od Kančí hory a Krvavého ohně, zdroje jeho moci?

Příběh začíná ve Volgostu, za zvuků rohu, který ohlašuje příjezd lodí. Bohužel se jedná o aelfy a dwergy, kteří si přijeli pro Vladu. Ale kníže Bratimír ji nechce vydat a přikáže jí, aby se schovala ve svatyni. Tam jí doprovází Pregval, který, kvůli úderu jež utržil v mládí, kulhá. Ale ani ve svatyni nejsou v bezpečí a musí uniknout. Velekněz jim dá posvátného bílého hřebce a Jarovítův štít, který nesmí padnout nepřátelům do rukou.
Kníže Kručina se opíjí pivem a medovinou a to i navzdory nepříjemným následkům. Jeho pobočník za ním přijde s tím, že svolal vječu (schůzi, kterou smí svolat jen kníže), aby se současná situace vyřešila. Lid potřebuje vládce, který je povede a ne opilce. Má na výběr - buď začne konat nebo vypije roh s otrávenou medovinou. Jenže v tu chvíli do místnosti vtrhne mladík a řekne, že přiběhl velký černý vlk a přikázal, aby přivedli knížete. A chvíli po něm dorazí i Rogan.

Juraj Červenák je slovenský autor fantasy, ale také filmový recenzent. Napsal několik knih, kde je hlavní postavou Conan jako například Conan a dvanáct bran pekla. Dvoudílný příběh Bivoj se zakládá na Starých pověstech českých. Dále napsal sérii Dobrodružství kapitána Báthoryho, sérii Bohatýr a také Černokněžník. Právě v té poslední zmiňované se objevil Rogan. Jeho další příběhy pokračují v nové sérii Černý Rogan, kam patří právě Zlato arkony. Žánrově se řadí k historické fantasy. Pokud máte raději samostatné knihy, můžete si přečíst například povídkovou sbírku Kámen a krev.

Černý Rogan ze svatyně Krvavého ohně na Kančí hoře je hlavní postavou příběhu. Kromě magie se dokáže rychle ohánět mečem a nejeden aelf padne pod střelbou jeho luku. Doprovází ho démonický vlk Goryvlad. Mimochodem, také dokáže sebe a Goryvlada vyléčit z různých zranění. Jeho schopnosti bohužel slábnou, když se plaví po vodě, což se hlavně ukazuje, když potřebuje komunikovat s Goryvladem na dálku. Rogan také dokáže využívat situace ve svůj prospěch nebo spíš po pro dobro celé výpravy. Goryvlad je zdrojem vtipných hlášek v knize, u kterých se jistě pobavíte. Vlk dokáže mluvit s Roganem a ostatními tím, že jim přenáší slova myslí. Tuto schopnost využívá i přímo v bojové vřavě. No uznejte sami, koho by nevyděsilo, když mu najednou někdo zařve v hlavě! Ještě bych rád zmínil knížete Kručinu, který svoje problémy utápí v medovině a pivu. Až jeho pobočník svolá vječu, aby se domluvilo co s knížetem a celým kmenem. Tolik alespoň k těm nejdůležitějším.

Jakožto historická fantasy kniha míchá prvky slovanské a vigingské mytologie, historie a akční fantasy. Za slovanskou mytologii můžu například jmenovat Triglava, boha, který má tři hlavy (jedna symbolizuje jeho vládu na zemi, druhá nebi a třetí podsvětí). V knize má oči a ústa zakrytá zlatým páskem (prý aby neviděl hříchy lidí). Další zástupce je Morana jakožto bohyně smrti. Co se týká vikingské mytologie, znám klasicky Thora nebo Odina. Tady se ještě vyskytlo jméno Fenrir, což je vlk a zároveň nejstarší syn Lokiho. V knize se vyskytují slova jako žrec, vječa nebo třeba čelen. Je docela škoda, že vzadu není nějaký rejstřík výrazů, kde by bylo krátce vysvětleno co znamenají nebo v případě osob nějaké základní info o tom kdo jsou. Přeci jenom ne každý bude ty věci znát. Na druhou stranu musím napsat, že mě to přinutilo některé ty věci si vyhledat na internetu, abych si rozšířil obzory. Kromě těchto věcí se pořád jedná o akcí našlapanou fantasy. Dočkáte se rozseknutých lebek, vyvržených střev i krve. Postavy se častují také celou řadou nadávek, ale to k tomu prostě patří. Z té fantasy složky bych měl ještě zmínit dva národy, které hrají důležitou roli. Aelfové, kteří jsou vysocí, mají světlé (téměř bíle) vlasy, bezkrevnou kůži a oči se světlými zřítelnicemi. Jsou to opravdu mrštní válečníci. Doprovází je dwergové (jakási obdoba skřetů), kteří jsou především na špinavou a namáhavou práci. Zlato Arkony je rozděleno do dvou knih, a proto si na nějaký závěr budeme muset počkat.

Knihu můžu určitě doporučit všem příznivcům historické fantasy (a fantasy všeobecně). Zlato Arkony je příběh, který má především pobavit. To splňuje a navíc se čte sám. Do rukou se vám dostane akční příběh obsahující slovanskou mytologii, souboje odehrávající se na vodě i na zemi, kouzla, ale i zradu. Dávám čtyři hvězdičky z pěti.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz


Za recenzní výtisk bych chtěl poděkovat nakladatelství Brokilon.



Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva