Ostrov Antrax - Nelson DeMille


Autor: Nelson DeMille
Překlad: Pavel Kaas
Počet stran: 590
Název série: John Corey 
Pořadí v sérii:
Nakladatelství: Kniha Zlín

Anotace:
John Corey, detektiv z oddělení vražd newyorské policie, se po zranění ve službě zotavuje ve venkovském domě svého strýce na Long Islandu. Právě v té době zde dojde k vraždě atraktivního manželského páru, s nímž Johna pojí přátelské vazby. Oba manželé pracovali jako biologové ve výzkumném zařízení na Plum Islandu, o němž kolují fámy, že se tam ve skutečnosti vyrábějí zbraně pro biologickou válku. Najednou to začíná vypadat, že lokální případ dvojnásobné vraždy by mohl mít otřesné globální důsledky, což Coreyho přivádí k nebezpečnému hledání tajemství, která skrývá Plum Island…
http://en.wikipedia.org
V pobřežním městečku na Long Islandu si detektiv John Corey užívá zdravotní dovolenou. Místní šerif Sylvester Maxwell ho požádá, aby mu pomohl vyřešit vraždu manželů Gordonových. Tom a Judy Gordonovi byli vědci a oba pracovali na nedalekém Plum Islandu v Centru pro výzkum zvířecích chorob a zároveň to byli velice příjemní lidé, kteří se účastnili kulturního života v obci, a Johnovi přátelé. Rozbíhá se šílené vyšetřování plné agentů FBI a CIA. Ti jsou tam hlavně kvůli spojení obětí s Plum Islandem, výsostnou půdou ministerstva zemědělství. A to všechno kvůli možnosti krádeže nebezpečných virů, které můžou ohrozit nejen zvířata, ale v horším případě i lidi. Všechno se docela zamotává, protože každý má svou teorii a nikdo netuší, která je správná. Víc už ale neprozradím. Počkejte si, jestli někdo objasní smrt dvou nadaných vědců a zatkne jejich vraha.


aliensandangels.wordpress.com
Plum Island je součástí Long Islandu a ten je zase součástí New Yorku. Rozloha ostrova je 840 akrů a je vlastněn vládou Spojených států Amerických. Nachází se zde Centrum pro výzkum chorob zvířat, které sídlí ve Fort Terry. Pevnost Fort Terry byla postavena v roce 1897 jako pobřežní opevnění ostrova. Byla používána až do konce druhé světové války, protože je skvěle strategicky umístěná. Centrum zde bylo založeno až v roce 1954. 

www.knihazlin.cz
Nelson DeMille je americký autor, píšící thrillery a detektivky. Narodil se na Jamajce a nyní žije na Long Islandu. Sloužil v armádě a byl i ve Vietnamu. Jeho knihy jsou většinou psané v první osobě a děj je lineární. Některé z jeho knih byly i zfilmované, jako například Generálova dcera, kde hrál John Travolta nebo Na mou čest, kde hrál Don Johnson. Kniha se řadí mezi kriminální romány s prvky thrilleru.



Hlavním hrdinou je John Corey, New Yorkský detektiv na nemocenské. Při jednom případu dostal zásah do plic, do břicha a do nohy. Při vší smůle měl trochu štěstí a kulky prošly skrz, takže ho sice čeká dlouhá rekonvalescence, ale přežije to. Na rekonvalescenci si vybere pobřežní domek svého strýčka v Nassau County. Tam také poznává Gordonovy a šerifa Maxwella. Max, jak se tu šerifovi přezdívá, je takový ten místní polda, který má rád svůj klid a vyloženě nesnáší Centrum na Plum Islandu, převážně proto, že je po větru :-). Případu se ujímá policie Suffolk se svým oddělením vražd a s ním i Elisabeth Penrosová. Je krásná, chytrá a vtipná a je to opravdu dobrá policistka. Agent FBI George Foster a agent CIA Ted Nash jsou v knize jen jako doplňující postavy, které pomáhají všechno zamlžit. Jde jim to tak dobře, že jejich mlhu prohlédnu i já, a to mám na řešení detektivních případů nos asi tak jako sněhulák na léto. Jsou tu samozřejmě i další postavy vedeny buď jako svědci vraždy nebo kolegové a přátelé obětí. Ty jsou pro případ více či méně důležité. Například kolegové oběti a jejich šéf pro případ nemají moc velkou vypovídací hodnotu, ale sousedé obětí jsou naopak důležití a hodně se od nich dozvíme.

Několik slov k obálce. Je taková jednoduchá a ukazuje pobřeží, kterého je na ostrovním státě dost a dost. Zároveň je tam ale pirátská vlajka, takže si myslím, že jde o výhled z pobřeží u domu obětí. Obálka je laděná do tmavých barev a ke knížce se perfektně hodí. Líbí se mi.

Jak už Vám jistě došlo, mám v ruce první případ Johna Coreyho a jsem jím úplně unesená. Knížka se mi moc líbila a byla opravdu napínavá. Jediné, co mi kazilo skvělý zážitek z knížky bylo O.K. na každé stránce a někdy se to objevilo i víckrát. Jako by nebyla jiná možnost, jak vyjádřit souhlas, než to praštěné O.K. Překlepy jsem nenašla, jen asi dva na poslední stránce a to v tak tlusté knížce není tak hrozné. Těším se, až vyjdou i další případy Johna Coreyho. Jsem moc zvědavá, kam se to bude dál vyvíjet, protože po tom, co se stalo na konci, jsem opravdu zvědavá, jak se dostane k dalším případům. Dále musím vyzdvihnout sarkasmus, s kterým John všechno řeší. Na začátku se mi to moc vtipné nezdálo, ale jak jsem se prokousávala stránkami, tak všechno začalo tak nějak dávat smysl a nakonec už jsem byla opravdu ráda, že je takový jaký je, protože odlehčoval napjaté situace a já jsem se alespoň mohla zase nadechnout. Konec byl totiž napínavý až hrůza. A ještě jedna věc, autor vymyslel super bestiálního vraha a opravdu nešetřil příšernostmi a to zvláště na konci. Brrr. Bylo ale osvěžující přečíst si po dlouhé době něco, co se alespoň částečně zakládá na pravdě. Teď nemluvím o vraždě, ale o existenci Plum Islandu. To že opravdu existuje a že na něm opravdu stojí Centrum pro výzkum chorob zvířat celému příběhu dodává na autenticitě a zároveň na děsivosti. Co kdyby se opravdu nějaký šílenec rozhodl provést útok? Kdo ví, co by se stalo. Snad to nikoho ani nenapadne. Knížce dávám krásné 4,5 hvězdičky.

www.veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Kniha Zlín za poskytnutí recenzního výtisku.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka