Bohové Olympu: Znamení Athény - Rick Riordan



Autor: Rick Riordan
Překladatel: Dana Chodilová
Počet stran: 528
Název série: Bohové Olympu
Pořadí v sérii: 3
Nakladatelství: Fragment

Anotace

Chystá se velké setkání řeckých a římských polobohů. Posádka z Tábora polokrevných vyráží po moři na bitevním korábu Argo do Tábora Jupiter. Jejich plány však narušuje proroctví sedmi, které se začíná naplňovat. Skupina hrdinů se proto musí vydat do rodiště antických bohů, krajiny Mare Nostrum. Podaří se jim nalézt tajemná znamení bohyně Athény, která jim v boji proti zlu pomohou? Gaia, síla mocnější než všichni bohové, se dál probouzí a ohrožuje budoucnost civilizace. Čas ubíhá a posádka Arga se musí vydat do boje za záchranu lidstva...
Annabeth letí na palubě válečné lodi Argo II s bílou vlajkou na stěžni. Spolu s ní cestuje trenér Hedge, což je satyr zatížený na boj a taky na Chucka Norrise. Další pasažéři jsou Jason, Leo a Piper (ne to už nejsou satyrové). Leo na příď lodě použil hlavu mechanického draka Festuse a ozbrojil ji celou řadou kuší a dvěma balistami. Navíc ovládání vylepšil o klávesnici, kontrolky z tryskáče a snímač pohybu z herní konzole. Běžná výbava řecké válečné lodi á la Leo. Asi už chápete, že bílá vlajka je nezbytná, zvlášť když míří do římského tábora, se kterým je pojí leda letitá nenávist. Ale ve válce s Gaiou a titány je spolupráce obou táborů nezbytná. To by se ovšem po příletu do římského tábora nesmělo všechno pokazit...

Ricka Riordana už snad není potřeba nějak detailně představovat. U nás vyšla pětidílná série Percy Jackson a trilogie Kronika Cartera Kanea. Poslední sérií jsou Bohové Olympu. Riordan učil angličtinu a historii na školách v Kalifornii a San Antoniu. Nakonec se však začal na plno věnovat psaní knih. V současnosti žije se svou manželkou a dětmi v San Antoniu. 

Percy Jackson je o něco starší a prostě létá z maléru do maléru. Tentokrát se do všech nebezpečí nebude vrhat jenom on a párkrát bude muset zůstat na lodi, když ostatní někam jdou. To pro něj vůbec není jednoduché. Ještě horší však bude, když zjistí, že nemůže pomoci Annabeth v poslední části jejího úkolu. Annabeth je Percyho dívka a také dcera bohyně Athény. Druhým chlapcem je Frank Zhang, který se dokáže měnit na libovolné zvíře. Jeho matka sloužila v kanadské armádě a jeho otec je bůh války. Frank má dětskou tvář, což tvoří kontrast k jeho svalnaté postavě. Má rád lukostřelbu. Další je Hazel Lavesqueová. Hrozně ráda jezdí na koni. Jason, patnáctiletý kluk s jizvou na rtu a tetováním na ruce, které vypadá jako čárový kód a na něm orel s písmeny SPQR. Dále je tu Piper McLeanová a její schopností je čaromluva. Poslední z hlavních postav je Leo Valdez a musím říct, že jsem si ho oblíbil nejvíc. U jeho hlášek se spolehlivě pobavíte.

U třetího dílu se vrátíme v čase kousek zpátky a sledujeme přílet Arga II do Tábora Jupiter z pohledu Annabeth. A sedmička hrdinů z proroctví se dává konečně dohromady. Percy, Annabeth, Frank, Hazel, Jason, Piper a Leo. Oproti předchozím knihám je to pořádný rozdíl! Bohužel se tak každému ze sedmičky dostane trochu menšímu prostoru než tomu bylo u předchozích dvou knih. Ano, i tady se úhel pohledu střídá po několika kapitolách. Jelikož je mojí nejoblíbenější postavou Leo Valdez, těšil jsem se na každou jeho kapitolu. A Rick Riordan mě nezklamal. Héfaistův synek v tomhle díle opravdu válí! Narážím na kapitolu kdy se setkává s Narcisem. Další velice vtipnou scénu mají pro sebe Frank a Percy. Prozradím jen tolik, že důležitou roli sehraje delfín a plechovka dietní coly. V neposlední řadě má svoje vtipné hlášky i trenér Hedge. Prostě je na co se těšit. A o co v tomto díle jde? Je potřeba zachránit Nica di Angelo ze spárů Efialta a Ótose, dvou Gigantů. A to znamení Athény? Annabeth dostane přímo od své matky důležitý úkol, při kterém mnoho jiných selhalo. Na plnění tohoto úkolu musí být jen sama a bude přitom čelit největším hrůzám a nebezpečím. Autor má naštěstí zásobu nápadů, což mi dokázal i tentokrát. Nejen, že se hrdinové setkají na své cestě s postavami z mýtů nebo příšerami! Tentokrát se podívají i do podmořské obdoby Tábora polokrevných. 

Co si budeme povídat. Pokud už máte přečtenou alespoň jednu knihu od Ricka Riordana, určitě si budete chtít přečíst i ty ostatní. Ten z vás, kdo si Znamení Athény už přečetl si patrně hryže nehty nedočkavostí, protože autor příběh ukončil v tom nejnapínavějším okamžiku. Můžeme jen čekat na čtvrtý díl. Takže se na to podívejme - vtipné hlášky, akce a řecká mytologie. I tentokrát čtyři hvězdičky, protože tu pátou si schovávám na epické finále.



zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.



Komentáře

  1. Jeho série o Percym je jednoduše nepřekonatelná. A s tím koncem souhlasím, on ví, jak čtenáře donutit, aby si ten další díl přečetli. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø