Prázdné místo - J.K. Rowlingová


Autor: J.K. Rowlingová
Překladatel: Hana Zahradníková
Počet stran: 544

Nakladatelství: Plus


Po nenadálé smrti čtyřicátníka Barryho Fairbrothera zůstane Pagford v šoku. Je to zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným náměstím a starobylým opatstvím, ale za hezkou fasádou zuří tichá válka. Bohatí válčí s chudými, teenageři s rodiči, manželky s manželi, učitelé se žáky. Pagford rozhodně není tím, čím se zprvu zdá. Prázdné místo, které po Barrym zůstane v městské radě, se brzy stane katalyzátorem největší války, jakou město zažilo. Kdo bude triumfovat ve volbách provázených vášněmi, pokrytectvím a nečekanými odhaleními? Brilantně napsaná kniha, která je autorčiným prvním románem pro dospělé čtenáře, zároveň nutí k přemýšlení a na každé své stránce znovu a znovu překvapuje."Prázdné místo je velkolepý a skvěle napsaný román o soudobé společnosti. Rowlingová vytvořila fascinující svět, v jehož postavách zaručeně rozpoznáte své vlastní sousedy. Šarvátky i divoké střety, jež otřásají životem lidí v Pagfordu, jsou plné vášní, které zasahují i každého z nás," říká o románu šéfredaktorka Martina Mašínová.


Barry Fairbrother si chce udobřit svojí ženu Mary a tak jí pozve na večeři. Moc se jí totiž nevěnoval, protože byl odpoledne zavřený ve své pracovně. A tak jedou do golfového klubu, kde má jistý volný stůl, i když ho bolí hlava a nikam se mu nechce. Ale před restaurací ho zasáhne prudká bolest hlavy a skácí se na zem. Ze sousedního města Yarvil přijede záchranka a vezme manželé Fairbrotherovi do nemocnice. S nimi tam jede ještě druhý manželský pár, který vyběhl z restaurace - Miles Mollison a Samanta. Ale Barry umírá a prázdné místo v radě, které po něm zůstalo rozpoutá ve městě boje.

Joanne Kathleen Rowlingová se narodila roku 1965. Koncem devadesátých let pak psala po kavárnách a při jedné cestě vlakem jí napadl příběh o brýlatém čaroději, který už dnes všichni známe. V roce 1995 dopsala román na psacím stroji a rozeslala ho do agentur. Nakonec si ho vzalo pod svá křídla nakladatelství Bloomsbury. U nás vydává sérii nakladatelství Albatros se skvělým překladem Vladimíra Medka (třetí knihu přeložil Pavel Medek). Celosvětový úspěch také doprovázel nepříjemný soudní spor s Nancy Stoufferovou. Na základě knih bylo natočeno osm filmů, vytvořena řada her (ať už počítačových nebo společenských) a samozřejmě zaplavila obchody také vlna merchandisingu. Nejnovější kniha Prázdné místo vyšla u nakladatelství Plus a je určena pro dospělé čtenáře.

V knize najdete celou řadu postav a s jistotou o nich můžete říct, že nejsou černobílé. Spíše se pohybují v odstínech šedi. Zkrátka působí opravdu uvěřitelně. Těžko se určuje, která postava je hlavní, protože všechny dohromady určují příběh a dostávají svůj prostor. Asi nejvíce pozornosti upoutává Krystal Wheedonová (a její rodina). Zčásti je to kvůli tomu, že byla úzce spjata s plány Barryho Fairbrothera a také tím v jakém prostředí vyrůstá.  Její příběh je velmi silný. Dále jsou tu například Mollisonovi, Jawandovi, Wallovi, Priceovi a Bawdenovi. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na pozůstalé po Barrym Fairbrotherovi. Pokud bych mohl jmenovat postavy, který mi byla opravdu proti srsti tak je to Simon Price, ale také Obbo (ten sice není v hlavních postavách, ale přesto má jeho konání určitý vliv).

Přestože je postav celá řada, během první stovky stran se lehce zorientujete. Pohledy postav se po sobě střídají takže pěkně uvidíte jaké má jednotlivá věc vliv na ostatní. Rowlingové se opravdu povedlo vystihnout náturu lidí na malém městě (ale s lehkostí by se to dalo aplikovat i na vesnici). Dobře je to vidět, když se stane nějaká novinka a "drbny" se mohou přetrhnout, aby to právě ony mohly říct někomu dalšímu. Ale to je jenom špička ledovce. Čin, který by se mohl zdát jen jako drobnost má na ostatní velký vliv a může narůst do velkých rozměrů. Ačkoliv příběh nikam nespěchá a poctivě vykresluje psychologii jednotlivých postav tak vás pohltí a vy budete zvědaví jak bude pokračovat. Kniha se věnuje závažným tématům jako jsou například drogy, ale i dalším, které nebudu prozrazovat abych vás nepřipravil o zážitek ze čtení. V textu narazíte na celou řadu vulgarit, ale i sexuální scény.

Po dočtení Harryho Pottera jsem byl zvědavý s čím přijde Rowlingová příště. Jakmile byl ohlášen nový román, nedočkavě jsem vyhlížel datum vydání. Samozřejmě jsem měl obavy jestli to bude dobré. Teď už mám knihu přečtenou a můžu s klidným svědomím říct, že jsem opravdu spokojený. Dostal jsem 544 stran o malém městečku a hlavně jeho obyvatelích. Podrobné vyprávění mi nevadí a naopak si bez něj knihu nedovedu představit. Musím se přiznat, že závěr mě opravdu dostal. Kniha je skvělá a nemohu hodnotit jinak než plným počtem hvězdiček (především za ten závěr).

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za recenzní výtisk bych rád poděkoval nakladatelství Plus.


Komentáře

  1. Hezká recenze! *thumbs up*
    Myslím, že názor na knihu máme podobný. No, dnes je asi taky řada na mě, abych napsal recenzi na blog :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Prázdné místo se ještě jen chystám. Snad se mi bude také líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhodne si to plánujem prečítať 8)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja knihu práve čítam a strašne ma baví, dúfam, že to tak bude až do konca :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka