Bohové Olympu: Neptunův syn - Rick Riordan


Autor: Rick Riordan
Překladatel: Dana Chodilová
Počet stran: 480
Název série: Bohové Olympu
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Fragment



Ztracený Percy Jackson se vrací zpět! Ztratil však paměť a neví, kdo je, odkud přišel a jaké je jeho poslání. Z hlubokého spánku se probudil u vlčice Lupy, která jej poslala do Tábora Jupiter, římské obdoby Tábora polokrevných. Všichni kolem ho považují za syna boha Neptuna, římského boha moří. 
Společně se dvěma členy tábora je vyslán na Aljašku. Podaří se jim osvobodit boha smrti Thanata, kterého uvěznili obři? Jaké další nebezpečí čeká Percyho, kterému se během cesty začíná vracet paměť?

Percy bojuje s dvojicí gorgon, které ne a ne umřít. I když je zabil tak se znovu zformují a musí s nimi bojovat pořád a pořád. Ale ani Percy neutržil žádná zranění, i když je unavený a špinavý. Pamatuje se jen na jednoho člověka z minulosti a to Annabeth. Při jednom střetu Percy vezme jedné gorgoně tác, praští jí s ním po hlavě a pak na něm sjede ze svahu. U úpatí kopce spatřil dva tunely a také dvě postavy s římskými přilbami. Chlapce a dívku. Pak se vedle něj objeví stará dáma a řekne mu, že se tudy dostane do tábora. A tak se Percy dostane do Tábora Jupiter, který se rozkládá v údolí s jezerem a řekou.

Ricka Riordana už snad není potřeba nějak detailně představovat. U nás vyšla pětidílná série Percy Jackson, dále pak trilogie Kronika Cartera Kanea jejíž poslední díl vyšel minulý týden. Poslední sérií jsou Bohové Olympu. Ta se u nás dočká třetího dílu někdy v březnu příštího roku. Riordan učil angličtinu a historii na školách v Kalifornii a San Antoniu. Nakonec se však začal na plno věnovat psaní knih. V současnosti žije se svou manželkou a dětmi v San Antoniu.

Autor se i tentokrát držel tradiční hlavní trojice dva kluci a holka. Percy Jackson je o něco starší a má vážný problém, ztratil totiž paměť. Ten kluk prostě létá z maléru do maléru. Vlastně bych měl spíš napsat plave, protože tenhle polobůh létá nerad. Aby také ne, když je to syn Poseidóna. Kromě toho má rád například modrou barvu a nedá dopustit na své přátelé. Druhým chlapcem je Frank Zhang. Jeho matka sloužila v kanadské armádě. Frank má dětskou tvář, což tvoří kontrast k jeho svalnaté postavě. Má rád lukostřelbu. A  hrdinkou, která patří do hlavní trojice je Hazel Lavesqueová. Stejně jako Frank i Hazel střeží svoje tajemství, které se bojí ostatním prozradit. Hrozně ráda jezdí na koni. To jsou tedy hlavní postavy, ale v knize je jich samozřejmě mnohem víc. Ukáže se třeba Mars nebo starý známý Nico.

Na začátku knihy je mapa tábora, která rozhodně potěší a je takovým příjemným bonusem. Stejně jako v prvním díle této série trpí hlavní hrdina (tentokrát tedy Percy) ztrátou paměti. A aby zahnal chmury a pomohl novým kamarádům, vydává se s Frankem i Hazel na smrtelně nebezpečnou výpravu. Plán akce je jasný - putování, finální souboj. Hlavně přežít, říkat cool hlášky a triumfálně se navrátit do tábora. Zvládnou to i tentokrát? Tábor Jupiter je taková modernější a luxusnější varianta Tábora Polokrevných. Jsou tam stavby jako Koloseum, lázně, kasárna, senát nebo také akvadukt. Celkově je morálka mnohem víc vojenská a tedy organizovanější. To všechno také znamená, že se v textu objevuje plno nových slov a tak se bude jistě hodit slovníček na konci knihy.

Nechci hodnotit celou sérii, ale zatím můžu říct, že mně Bohové Olympu baví víc než první série. I když staví na stejných základech. Nové postavy knihu zpestřují a oblíbil jsem si obzvlášť Franka. Vyprávění je svěží a vtipné, určitě se nebudete nudit. Ve vyprávění se střídají tři pohledy - Percyho, Frankův a také Hazel. Knize dávám celkem čtyři hvězdičky.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz


Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø